Klusser in huis. Met deze klusetiquette voorkomt u onderlinge irritaties.

Klusetiquette, dit zijn de (ongeschreven) regels

U heeft klussers soms hard nodig voor bepaalde taken in of rondom het huis. Bijvoorbeeld voor schilderwerk, een nieuwe keuken of isolatiewerkzaamheden. Dagenlang vreemden in huis kan echter wel een flinke inbreuk op uw privacy zijn. Hoe kunt u het beste omgaan met klussers in huis, zodat jullie zo min mogelijk last van elkaar hebben? Met deze klusetiquette kunt u rekening houden.

Privacy

Ruim een kwart van de mensen die wel eens een klusser in huis heeft, ervaart dit als een inbreuk op de privacy. Dat is niet gek, aangezien het huis toch uw persoonlijke domein is. U heeft er misschien spullen of informatie liggen die een klusser niet hoeft te zien. Uit een rondvraag van Werkspot blijkt dan ook dat het ongevraagd betreden van ruimtes één van de grootste ergernissen van consumenten is als zij klussers in huis hebben. Om deze irritatie te voorkomen, kunt u vooraf afspraken maken met de werkers over waar zij wel en niet mogen komen. Als ze een nieuwe badkamer komen aanleggen, hebben ze waarschijnlijk weinig te zoeken in uw slaapkamer. U kunt de deuren van bepaalde kamers ook dichtdoen om duidelijk te maken dat u liever niet heeft dat de klussers daar naar binnen gaan.

Afspraken maken

Het is hoe dan ook goed om vooraf duidelijke afspraken te maken, zodat u zich niet aan elkaar ergert. Naast afspraken over waar de klussers mogen komen, kunt u bijvoorbeeld afspraken maken over de hoeveelheid contact. Misschien maakt u graag een praatje tijdens de koffiepauze, maar het kan ook dat u liever uw eigen ding doet. Maak dat vooraf duidelijk, door bijvoorbeeld te zeggen dat u met uw eigen zaken bezig bent, maar dat ze u weten te vinden als ze vragen hebben.

klusjesman
Lees ook: Zo vindt u een betrouwbare klusjesman of schilder

Koffie aanbieden

Het is wel zo gebruikelijk om de klussers een kop koffie of thee aan te bieden of hen in de gelegenheid te stellen om van het toilet gebruik te maken. Als ze buiten werken is het ook een ongeschreven regel dat u ze aanbiedt om binnen te lunchen. Door aan deze basisbeleefdheden te voldoen, zijn de klussers naderhand waarschijnlijk een stuk gemotiveerder om hard te werken dan wanneer u ze hun boterhammen in de kou laat opeten.

Roken en muziek

Het kan voorkomen dat u een klusser in huis heeft die rookt. Spreek af waar en wanneer diegene kan roken. U kunt diegene natuurlijk niet verbieden om te roken, maar vragen of ze dit buiten in de tuin willen doen kan wel. Wat betreft muziek is het begrijpelijk dat de klussers tijdens hun werk muziek opzetten. Spreek onderling af welk geluidsniveau acceptabel is voor u en andere buurtbewoners.

Vieze schoenen

Het is bij veel klusjes onvermijdelijk dat de schoenen van de werklui vies worden. Om te voorkomen dat u met een vuil huis achterblijft, kunt u ze verzoeken hun schoenen in bepaalde ruimtes uit te doen. Dat is echter niet handig als ze regelmatig op en neer moeten lopen om materialen te pakken. In dat geval kunt u vooraf afspreken wie er naderhand schoonmaakt. U kunt dit zelf doen, maar sommige klussers vinden het geen probleem om zelf even met de veger over de vloer te gaan. Leg eventueel extra inloopmatten op de plekken waar veel gelopen wordt.

Ruimte geven

Naast dat u zich aan de klussers kunt ergeren, kunnen zij zich ook aan u irriteren. Bijvoorbeeld als u de hele tijd op hun lip kijkt of zegt hoe ze hun werk moeten doen. U kunt best een keer vragen waar ze precies mee bezig zijn, maar geef de vakmannen niet het gevoel dat u ze constant aan het controleren bent.

Door wederzijds begrip te tonen en rekening met elkaar te houden, is de kans op irritaties het kleinst. Probeer vooraf afspraken te maken en geef elkaar de ruimte. Als er toch irritaties ontstaan, is het goed dit op een luchtige manier te bespreken. Zo kan het werk goed gedaan worden en zijn beide partijen tevreden.

(Bron: Parool, Werkspot, Nu.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    corhen says:

    Wat ik normaal vind is: Ik heb nu schilders aan het werk die de de hele buitenkant schilderen.
    pause half tien = koffie
    half een middagpause = koffie en of iets anders
    in loop van de middag drinken naar wens bv fris met de warmte en een ijsje
    Dit lijkt me heel normaal

    Mikske says:

    Ik heb afgelopen jaar schilders binnenshuis aan het werk gehad.
    Ze begonnen om 8 uur en dan kregen ze meteen een kopje koffie en maakten we een praatje.
    Een schilder rookte en die ging netjes op het balkon zijn sigaretje roken.
    De mannen werkten keihard door en rond half 10 – 10 uur was er ruimte voor een kopje koffie.
    Daarna weer keihard doorwerken tot ongeveer half 1 tijd voor de lunchpauze.
    Rond 1 uur weer verder werken tot ongeveer half 3 tijd voor fris of koffie.
    Rond 4 naar huis.
    Tussendoor werd wat verteld of wat flauwekul gemaakt.
    Het was gezellig, ik keek de mannen niet op hun handen en ze werkten keihard en ruimden alles op voordat ze naar huis gingen. Ook werd er even geveegd zodat ik nergens over kon vallen.
    Eind van de week was de klus geklaard en hebben ze alles netjes achtergelaten en op de plaats gezet. Op deze manier voelde ik mij op mijn gemak en was het prettig om de mannen over de vloer te hebben.

    Maur1 says:

    Lang geleden werd onze huiskamer uitgebouwd met een serre ik ben toen spontaan allergisch geworden voor bouwvakkers. Het is erg maar waar.
    De jongens begonnen natuurlijk heel vroeg en een van hen had de gewoonte om vrijwel meteen na aankomst op onze toilet uitgebreid te gaan zitten bouten. Het gehele huis was vergeven. Het ergste was nog dat hij volgens mij iedere dag chinees at oid, want de meur was niet te harden. Maar echt hè!
    Toen we daarna weer eens een grote verbouwing hadden stond ik er op dat er een dixie kwam. Geen gezeik meer in huis!
    Helaas hebben we nog vaker vervelende ervaringen gehad maar daar ga ik jullie niet mee vervelen. Sindsdien beschermen we overdreven goed de vloeren en alles.
    Ondanks alles hebben wij altijd goed voor de werklieden gezorgd, maar we zijn voortaan wel duidelijk.
    Wijsheid komt met de jaren want door schade (letterlijk) en schande wordt men echt wel heel wijs. 😅

    Muisje6 says:

    Ik heb ook pas de schilder buitenshuis gehad.
    Inderdaad half 10 koffie, tussen de middag ging hij naar huis of hij at hij bij ons buiten of binnen zijn boterham op, s middags weer 1 of 2 x drinken. Ging erg goed zo, was een goede schilder en een super aardige man waar je gezellig mee kon kletsen. Ook hebben we recepten uitgewisseld want hij kon goed koken.
    Hij vroeg netjes of hij van het toilet gebruik mocht maken en liet het keurig achter.