Wortel hotdog

Emina Zorlak: ‘Is de wortel-hotdog de nieuwe EK-trend?’

De oranjegekte: overal fladderen vlaggetjes tussen de straten, zien we oranje gebakjes bij de bakker en halen mensen de felgekleurde petten en shirts uit de kast. Deze zogenaamde oranjekoorts symboliseert de liefde voor de nationale kleur die refereert naar de naam van de Nederlandse Koninklijke familie. Commercieel gezien geeft de oranje-obsessie rond Koningsdag en natuurlijk zoals nu tijdens de EK een zee aan mogelijkheden en blijkbaar is dat wat de wortelboeren in de 17e eeuw ook dachten…

Wortelmythe

Volgens de overleveringen zouden Nederlandse boeren tijdens de Tachtigjarige oorlog wortelen oranje hebben gekweekt als steunbetuiging aan de Oranjes. Heel lang werd gedacht dat dat de reden is waarom de oer-peen die men toen alleen in de kleuren wit, paars en geel kende, opeens deze kleur kreeg. In kookprogramma’s en op culinaire sites werd hiermee gepocht over ons Koningshuis en het Nederlandse boerenverstand en ik moet bekennen dat ook ik dit als redacteur vroeger als voedselwijsheid meegaf aan presentatoren om te vertellen in kookprogramma’s. Maar nader DNA-onderzoek heeft een aantal jaar geleden het tegendeel bewezen: de oranje wortel bestond al veel eerder dan het Huis van Oranje. Al sinds de Romeinse tijd zouden oranje wortelen dan ook te zien zijn op prenten en schilderijen. Nederland heeft echter wel iets met de populariteit van de oranje wortel ten opzichte van de andere penen te maken.

Het oog wil ook wat

Hoewel de oranje wortel dus al wel bestond, waren het overwegend witte, paarse en gele wortelen die gekweekt werden. Toch werden rond de 16e eeuw de oranje wortelen populairder. Volgens deskundigen zou dat te maken kunnen hebben met dat ze dus tot die tijd minder bekend waren, maar wel vanwege de kleur in het oog sprongen. Een mode-overweging dus om juist de oranje variant opeens meer te kweken. En wat mode is verkoopt beter. Of wellicht omdat ze praktischer waren tijdens de bereiding en mooier op het bord, want ze gaven minder vlekken dan de paarse en bleven na het koken nog mooi van kleur, in tegenstelling tot de andere, die toch wat grauwer werden. Het oog wil ook wat. En blijkbaar vonden vooral Nederlandse boeren dat, want deze gingen de oranje variant op grote schaal kweken en zorgden hiermee voor de doorbraak van de oranje wortel.

Is de wortel-hotdog de nieuwe EK-trend?

Toch vind ik het idee van de wortel als culinaire symbool voor Hollands nationalisme veel leuker (en voedzamer!) dan bijvoorbeeld een bitterbal of tompouce. En hoewel een bitterbal natuurlijk hartstikke leuk (en lekker!) is tijdens feestelijke momenten, heb ik een nog leukere, voedzamere, lekkerdere, stoerdere snack voor tijdens dagen zoals de EK. Iets meer ingrediënten dan u van mij gewend bent, maar oh, oh, oh, wat is dit lekker! Hier gaat u mee scoren!

Ingrediënten recept voor wortel-hotdog (voor 4 personen):

  • 400 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • flinke scheut appelazijn
  • 1 bos bospenen
  • 2 augurken
  • scheut olijfolie
  • 1 eetlepel knoflookpoeder
  • 1 eetlepel gerookt paprikapoeder
  • scheutje ketjap manis
  • 4 zachte pistoletjes
  • mosterd
  • ketchup
  • 2 eetlepels gebakken uitjes

Bereidingswijze:

Breng het water aan de kook en verkruimel het bouillonblokje erboven. Voeg de azijn toe. Snijd het loof van de bospenen. Schil de bospenen en snijd de kontjes eraf. Halveer de hele dikke exemplaren. Kook de penen circa 10 minuten in de bouillon met azijn. Giet af en laat goed uitlekken. Snijd de augurkjes in blokjes.

Verwarm de olie in een grote koekenpan. Voeg de knoflook- en gerookt paprikapoeder toe en verwarm circa 1 minuut. Voeg de penen toe en bak in circa 5 minuten rondom goudbruin. Voeg de ketjap manis toe en laat nog kort verwarmen. Snijd de pistoletjes aan de bovenkant in de lengte in, maar snijd niet helemaal door.

Beleg de pistoletjes met de penen, mosterd, ketchup, augurkenblokjes en gebakken uitjes.

Culinair journalist Emina Zorlak ontwikkelt al jong een passie voor eten. Naast haar passie voor eten klopt haar hart ook sneller voor media. Voor onder andere MAX bedenkt ze de recepten voor Kook mee met MAX en Bak mee met MAX en heeft ze een eigen kookrubriek hier op MAX Vandaag: Dit kookt MAX Vandaag. Lees hier al haar columns.

(Foto: Shutterstock)

Geef een reactie