Waterplanten in aquarium. Dit is waarom u ze niet in de natuur mag dumpen.

Dit is waarom u de waterplanten uit uw aquarium niet in de natuur mag weggooien

Er zijn behoorlijk wat Nederlanders met vissen als huisdier. Het staat op de 3e plaats in de top-10 populairste huisdieren, op gepaste afstand van katten en honden. Veel mensen met vissen hebben (exotische) waterplanten in hun aquarium. U mag deze echter niet in de natuur weggooien. Dat kan namelijk de biodiversiteit verstoren.

Exotische planten in aquarium

Bepaalde waterplanten worden veelal gebruikt in aquaria. Enkele voorbeelden hiervan zijn Waterpest, Hoornblad en Cabomba. Deze 3 waterplanten produceren veel zuurstof, gaan algenvorming tegen en hebben weinig verzorging nodig. Ze zijn daarmee ideaal voor in het aquarium. Ze zijn daarentegen niet geschikt om massaal in de Nederlandse wateren te belanden. Dat geldt met name voor de soorten die van nature niet in Nederland voorkomen, zoals de Cambomba. Als ze in grote aantallen in Nederlandse wateren terechtkomen, verdringen ze andere plantensoorten en tasten daarmee het ecosysteem aan. Het gevaar van deze planten is dat ze snel groeien en zich verspreiden, waardoor wateroppervlakten dichtgroeien.

De kans is groot dat u op een gegeven moment van deze planten af wilt. Bijvoorbeeld omdat u de planten gaat vervangen of omdat u geen vissen meer heeft. Het lijkt onschuldig om het aquarium, inclusief deze waterplanten, te legen in een sloot of vijver, maar dat is het niet. Veel van deze exotische aquariumplanten hebben in Nederland geen natuurlijke vijand. Doordat ze inheemse waterplanten verdringen, verdwijnen ook de waterdieren die van deze planten afhankelijk zijn. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft een gids opgesteld met daarin de waterplanten die de meeste schade aan de Nederlandse natuur veroorzaken. Deze veldgids vindt u hier.

U kunt de overtollige waterplanten daarom beter bij het GFT-afval gooien. Als u geen aparte GFT-afvalcontainer heeft, mogen ze ook bij het restafval.

Lees ook: De vijver in de zomer: zo houdt u hem helder en gezond

Hoge kosten voor verwijdering

Er gaan hoge kosten gepaard met het verwijderen van deze exotische waterplanten uit Nederlandse wateren. Nederland krijgt daarvoor 4,3 miljoen subsidie van de Europese Unie. Waterschappen zijn in principe gastvrij voor nieuwe plantensoorten, maar niet als ze de inheemse planten verdringen.

Het bestrijden van exotische planten is erg duur, omdat ze hiervoor de hele bodem leeg maken. Hoewel ze daarmee ook inheemse soorten weghalen, is het de enige optie om de exoten te bestrijden. Inheemse planten kunnen naderhand rustig teruggroeien.

(Bron: NOS, Waterschap Aa en Maas, NVWA, Kennisnetwerk, Hart van Nederland, Natuurmonumenten. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie