Evert ten Napel Volksparkstadion 1988

Volksparkstadion na 36 jaar weer van Oranje? Evert ten Napel blikt terug: “Eigenlijk de ontknoping van het toernooi”

Het Nederlands elftal maakt zich op voor een Europees kampioenschap op Duitse bodem. En dan komen de herinneringen aan de zegetocht van 1988 natuurlijk meteen bovendrijven. De eerste wedstrijd tegen Polen vindt ook nog eens plaats op historische grond, het Volksparkstadion in Hamburg. Inderdaad, datzelfde Volksparkstadion dat ooit van Oranje was, in de woorden van commentator Evert ten Napel. Hij haalt in gesprek met MAX Vandaag herinneringen op aan dat toernooi en de overige EK’s waar hij geweest is.

“Het Volksparkstadion is van Oranje”

Voor veel Nederlandse voetbalfans is het toernooi al geslaagd na de gewonnen halve finale, tegen gastland West-Duitsland. De verloren WK-finale van 1974 ligt nog vers in het geheugen, dus de ontlading is gigantisch als Marco van Basten vlak voor tijd de 2-1 binnenglijdt. “Wouters… Van Basten… Wordt dit de beslissing? Ja! Ja, Marco van Basten! 2-1, vlak voor tijd!”, is het commentaar van Evert, dat vele sportliefhebbers wel kunnen dromen. En: “Het Volksparkstadion is van Oranje.”

Vooral aan die laatste zin wordt Evert al 36 jaar lang herinnerd. “Daar begint iedereen over, omdat het eigenlijk de ontknoping van het toernooi was. Het was ook een hele beladen wedstrijd. Men noemde dat al de finale, ook al moest die andere finale ook nog gespeeld worden. Ik begrijp wel dat iedereen daarop terug wil komen”, vertelt hij aan MAX Vandaag. Nu Oranje weer een EK-wedstrijd in Hamburg gaat spelen, weten de media Evert uiteraard weer te vinden. “Ik zeg ook niet overal ja tegen, hoor. Maar ik ben alweer gebeld door Op1”, lacht hij.

Het IJzeren Gordijn en een blunder van Van Breukelen?

Het EK van 1988 begint in Keulen, waar Evert de eerste poulewedstrijd tegen de Sovjet-Unie becommentarieert. Oranje speelt sterk, maar keeper Rinat Dasaev blinkt uit en doet zijn bijnaam Het IJzeren Gordijn alle eer aan. Collega-keeper Hans van Breukelen heeft aan de overkant wel het nakijken, na een zeldzame uitval van de Sovjet-Unie en een afstandsschot van Vasyl Rats.

Evert heeft in 2016 nog een theatervoorstelling met Van Breukelen gemaakt, Waar was jij in ’88. Ze hebben het in de loop der jaren nog regelmatig over die treffer van Rats gehad. “Ik vind dat hij die bal had moeten hebben, hij vindt van niet. Dat gaat niet hatelijk, hoor. Het is een soort terugkerende grap als we elkaar weer zien. Dan zegt hij: je hebt geen verstand van keepen. Ik zeg: klopt, maar toch had je hem moeten hebben, haha.” Hoe het is afgelopen, is bekend. Oranje treft de Sovjet-Unie nogmaals in de finale en wint ditmaal wel, waarna aanvoerder Ruud Gullit de EK-beker omhoog mag houden.

EK 2024 Nederlands elftal Oranje Evert ten Napel
Lees ook: Evert ten Napel over Oranje en het EK: “In de poule hebben we het al moeilijk genoeg”

“Cést passé voor de Fransen, dat had wat minder gekund”

20 jaar later speelt Nederland de sterren van de hemel in het Zwitserse Bern. Het EK van 2008 vindt plaats in Oostenrijk en Zwitserland, Oranje wervelt voorbij Italië (3-0) en Frankrijk (4-1). “C’est passé voor de Fransen”, is het uitbundige slotakkoord van Evert, na de 4-1 van Wesley Sneijder tegen Les Bleus. “Daarvan vond ik later zelf: dat had wat minder gekund”, blikt hij terug. “Maar zoiets vliegt er dan uit. Het kwam ook doordat Nederland toen erg goed speelde en de Fransen favoriet waren, net als nu.” Een gevalletje heat of the moment? “Ja, ik bedenk niks van tevoren. Ook met dat Volksparkstadion.”

Frankrijk is in 2024 opnieuw EK-tegenstander van Nederland, de overige 2 tegenstanders zijn Polen en Oostenrijk. Evert zal de wedstrijden op 16, 21 en 25 juni als tv-kijker volgen. “Ik heb het geluk dat ik al die grote toernooien beroepsmatig heb meegemaakt, maar als liefhebber ga ik daar niet heen. Dan moet je ergens op parkeerplaats P10 je auto neerzetten en dan kom je op een plek bovenin het stadion waar je niks ziet. Dat zie ik niet zitten.”

De Olympische genen van…

Daarnaast is hij samen met dochter Carrie ten Napel te zien in de online serie De Olympische genen van…, over de familie van bekende olympische en paralympische sporters. Zo komen de ouders van baanwielrenner Harrie Lavreysen, rolstoeltennisser Diede de Groot en roeiers Finn en Karolien Florijn en aan het woord. De serie is vanaf maandag 22 juli hier op MAX Vandaag te zien.

Diede de Groot rolstoeltennis Roland Garros Wimbledon Paralympische Spelen
Lees ook: Diede de Groot over zeldzame nederlaag, na 145 rolstoeltenniszeges: “Kan een keer gebeuren, alsnog supertrots op mezelf”

(Foto: Olaf Kraak/ANP)

Geef een reactie