Man gebruikt tandpasta. Zit er kwaliteitsverschil tussen dure en goedkope tandpasta?

Zit er kwaliteitsverschil tussen dure en goedkope tandpasta?

Tandpasta is iets wat we allemaal nodig hebben, maar er kan een behoorlijke prijsverschil zitten tussen de verschillende soorten. Is goedkoop in dit geval duurkoop? Of is de kwaliteit van de goedkope tandpasta net zo goed als van duurdere varianten?

Vaste ingrediënten in tandpasta

In de meeste tandpasta treft u in ieder geval fluoride, schuurmiddelen en wasactieve stoffen aan. Fluoride versterkt het tandglazuur, waardoor de kans op het krijgen van gaatjes afneemt. Regels van de Europese Unie schrijven voor dat er maximaal 1500 parts per million (ppm) fluoride in tandpasta voor volwassenen mag zitten. Bij tandpasta voor kinderen tot 6 jaar is dit 500 ppm.  Dat komt omdat jonge kinderen hun tandpasta vaak doorslikken en het binnenkrijgen van te veel fluoride negatieve gevolgen kan hebben voor de botten, zenuwen en schildklier. U hoeft zich geen zorgen te maken, want de kleine beetjes die u eventueel via het tandenpoetsen binnenkrijgt, kunnen geen kwaad. Er bestaan weliswaar fluoridevrije tandpasta’s, maar uit onderzoek blijkt dat die minder effectief zijn in het beschermen van de tanden. Daarom adviseert de KNMT, de beroepsvereniging van onder meer tandartsen, om tandpasta met fluoride te gebruiken.

Schuurmiddelen zijn ook een belangrijk ingrediënt van tandpasta. Die verwijderen namelijk tandplak en bacteriën van uw tanden. Ze verwijderen hierbij een klein laagje tandglazuur, maar in een gemiddelde tandpasta is de verhouding zo gemaakt dat het uw tanden goed schoonmaakt, zonder voor overmatige slijtage te zorgen. Pas wel op met tandpasta die bedoeld is voor wittere tanden. Die bevatten soms zoveel schuurmiddelen dat ze uw tandglazuur wel flink kunnen aantasten. Om het tandglazuur niet aan te tasten, is het ook verstandig om niet te hard te poetsen. In een eerder artikel leggen we uit hoe dat zit.

Verder zitten er doorgaans wasactieve stoffen in tandpasta. Die zorgen voor een schuimende werking en daarmee de verspreiding van de tandpasta in uw mond.

Tandenborstel
Lees ook: Wat is beter? Tandenborstel wel of niet nat maken en voor of nadat er tandpasta op gaat?

Werkt goedkope tandpasta net zo goed?

De hierboven genoemde ingrediënten zitten in de meeste tandpasta’s. Er is daarin geen verschil tussen goedkope en dure varianten. De dosering kan per tandpasta verschillen, maar dat is niet prijsafhankelijk. Duurdere tandpasta’s onderscheiden zich over het algemeen vooral door een andere smaak, kleur of geur. Als het u alleen om de werkzame stoffen gaat voor de bescherming van uw gebit, dan kunt u gerust een goedkope tandpasta gebruiken. Die werken net zo goed.

Hoe zit dat bij tandpasta voor gevoelig tandvlees?

U kunt natuurlijk ook andere tandpasta gebruiken met een specifieke werking, bijvoorbeeld voor gevoelig tandvlees. Deze zijn over het algemeen iets prijziger dan reguliere tandpasta, maar hierbij geldt evenwel dat de prijs niet de kwaliteit bepaalt. De A-merken die tandpasta voor gevoelig tandvlees aanbieden, hebben niet per se een betere werking dan de B-merken. Welke tandpasta het beste werkt, is over het algemeen subjectief. Probeer daarom verschillende soorten uit om te ontdekken welke u het fijnst vindt.

(Bron: KTI, Kassa, KRO-NCRV, KNMT, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Nash94 says:

    En hoe zit het met de microplastics in tandpasta ?
    Wat zijn de milieu- en gezondheidsgevolgen daarvan?
    In welke pasta’s komen die niet voor??

    keesje39 says:

    En nu we het er toch over hebben:
    1. Als je de bijna lege tube doorknipt, kun je er nog heel wat tandpasta uit halen.
    2. Bij welk afval moet die lege tube tenslotte?

    Yubi says:

    Keesje39: tubes zijn tegenwoordig van plastic dus bij plastic afval.
    Ik knip de tube ook altijd door, idem bij tubes creme en doe er dan vaak nog 14 dg mee.