Hier moet u op letten bij het uitkiezen van een uitvaartverzekering
Publicatiedatum: 13 juni 2024
De kosten voor een uitvaart nemen ieder jaar toe. Het kan daarom goed zijn om eens na te denken over een uitvaartverzekering. Zo kunt u voorkomen dat uw nabestaanden na uw overlijden voor onverwacht hoge kosten komen te staan. Maar waar moet u eigenlijk op letten bij het uitzoeken van een uitvaartverzekering?
Een uitvaartverzekering kan ontlasten
Een uitvaartverzekering, ook wel begrafenisverzekering genoemd, is een polis die kosten dekt die komen kijken bij een uitvaart. Dit kan gaan om zaken zoals de kist, het rouwvervoer, de ceremonie of de koffietafel na afloop. Ook helpt de verzekering met het regelen van dit alles en hebben nabestaanden na overlijden vaak één contactpersoon bij wie ze terecht kunnen.
Alleen niet altijd is voor nabestaanden duidelijk wat voor uitvaartverzekering een overledene heeft. Hierdoor lopen nabestaanden soms duizenden euro’s mis. Hier leest u daar meer over.
Een uitvaart kost veel geld
De kosten van een begrafenis of crematie liggen in Nederland tussen de 7.000 en 11.000 euro en dit loopt door de inflatie alleen maar verder op. Begraven is daarbij gemiddeld altijd iets duurder dan cremeren. Verzekeraars gaan vaak uit van een basisbedrag van 4.000 euro voor een uitvaart, maar dan is het is het wel sober. Alles wat daarbij komt kost geld.
Een uitvaartverzorger kost bijvoorbeeld rond de 2.300 euro en voor een luxere kist betaalt u al gauw 900 euro meer. Een grafsteen is ongeveer 2.500 euro en voor een rouwauto met 2 volgauto’s moet u denken aan 1.000 euro. Voor koffie met cake wordt vaak 7 euro per persoon berekend, afhankelijk van de locatie.
Een verzekering dekt niet altijd alle kosten
Een uitvaartverzekering dekt niet altijd alle kosten van een uitvaart. Heeft u een verzekering afgesloten, dan is het aan te raden om regelmatig te checken of de hoogte van het verzekerde bedrag nog toereikend is. Zo voorkomt u dat nabestaande voor onverwachte kosten komen te staan. De omgekeerde situatie kan overigens ook voorkomen. In dit artikel leest u wat er met uw geld gebeurt als de opgebouwde premie meer is dan de kosten van de uitvaart zelf.
Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen
Bij het afsluiten van een uitvaartverzekering is het belangrijk om te bepalen wat voor soort verzekering u wilt. Afhankelijk van uw voorkeuren en de polisvoorwaarden kan een uitvaartverzekering een vastgesteld bedrag uitkeren of de directe kosten van de uitvaartdiensten dekken. Er zijn in totaal 4 opties:
- Naturaverzekering: bij een naturaverzekering wordt er maandelijks een premie betaald. Met deze premie wordt er geen geldbedrag verzekerd. Bij overlijden keert de uitvaartverzekeraar uit in de vorm van diensten en materialen, zoals vervoer, catering en bijvoorbeeld rouwkaarten. Deze verzekering is één van de 2 meest gekozen opties in Nederland.
- Kapitaalverzekering: dit is de tweede meest gekozen verzekering in Nederland. Bij een kapitaal uitvaartverzekering krijgt u niet zoals bij een natura uitvaartverzekering een pakket aan diensten, maar een geldbedrag uitgekeerd. Dit wordt vaak gebruikt om de kosten van de uitvaart mee te dekken.
- Combinatie uitvaartverzekering: de combinatie verzekering combineert een naturaverzekering met een kapitaalverzekering. Zo zijn de diensten gedekt, maar wordt er ook een bepaald bedrag uitgekeerd dat door nabestaanden vrij gebruikt kan worden.
- Koopsomverzekering: Bij een koopsomverzekering betaalt u in 1 keer de gehele premie. Hierdoor bent u gelijk verzekerd voor de kosten van uw gewenste uitvaart, maar betaalt u dus ook in 1 keer een hoog bedrag, Nabestaanden zijn daarna verplicht om het hele bedrag uit te geven aan de uitvaart
Hoogte van de maandpremie afhankelijk van verschillende factoren
Wanneer u een uitvaartverzekering afsluit, is de hoogte van de maandpremie afhankelijk van verschillende factoren. Denk bijvoorbeeld aan het soort uitvaartverzekering, uw gezondheid en de leeftijd waarop de verzekering wordt afgesloten. Hoe jonger u bent, hoe lager de premie per maand is. Het bedrag varieert dan ook van ongeveer 10 euro tot 50 euro per maand.
U kunt ook besluiten zelf te sparen
U kunt zelf natuurlijk ook sparen voor een uitvaart. Als u 50 jaar lang iedere maand 12 euro opzij legt, heeft u bijvoorbeeld de eerste 7000 euro bij elkaar. U kunt het dan helemaal zelf inrichten zoals u wilt of op het laatste moment besluiten het geld voor iets anders te gebruiken. Kosten van de uitvaart zijn dan vervolgens wel voor rekening van de nabestaanden.
(Bron: MAX Meldpunt, Radar, EW Magazine, Margriet, Dela. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wij zijn dik in de 70 en hebben jaren in het buitenland gewoond en daardoor nooit een uitvaartverzekering gehad.
De prijzen die in dit artikel worden genoemd zijn voor ons veel hoger dan wij ons kunnen permitteren. Wij willen bovendien geen van beiden een uitvaart “met alles erop en eraan” en gaan voor de simpelste optie, bijvoorbeeld: https://uitvaart24.nl – verschillende mogelijkheden en alle redelijk betaalbaar. Niets mis mee.
Afscheid nemen regelen we, voor zover dan aan de orde, in zeer kleine kring, daar hebben we geen buitenstaanders voor nodig.
Het verbaast ons dat u deze mogelijkheden helemaal niet noemt. Veel mensen (ook senioren!) hebben tegenwoordig om verschillende redenen helemaal geen uitvaartverzekering opgebouwd of kunnen opbouwen.
Helemaal eens! Ook voor alleenstaanden met dieren heel lastig en kostbaar om alles goed te kunnen regelen. Bedankt voor de goede en betaalbare tip!
Helemaal eens ook met Pounamu.
Wij willen ook geen uitvaart met alle toeters en bellen erop en eraan.
De eenvoudigste uitvaart is goed genoeg.
Als je het “geluk” hebt op vakantie in Spanje te zijn op het moment dat u of uw partner overlijdt, ontdek je dat het hele verhaal voor pakweg €600 afgehandeld kan worden en reist uw partner of u na korte tijd met de urn weer naar huis.
Goede tip van Heer Bommel. Ik neem aan dat het u is overkomen, in dat geval gecondoleerd.
Vooraf kennis hierover is handig, zodat we dat bij de reisgegevens kunnen zetten (je weet maar nooit).
Heeft u een website waar dit na te lezen is of de contact gegevens van de organisatie waarmee u bekend bent.
Waarvoor dank.