vrouw slikt paracetamol om beter te slapen

Paracetamol om beter te slapen: helpt dat?

Wie last heeft van slapeloosheid is blij met elke goedwerkende remedie. Sommige mensen zweren bij het slikken van paracetamol. Maar is deze pijnstiller inderdaad een effectief slaapmiddel of is dit medicijn daar niet geschikt voor?

Paracetamol geen slaapmiddel

Paracetamol bevat geen stoffen die slaperig maken en is daarom niet effectief als slaapmiddel. Toch zijn er mensen die er baat bij zeggen te hebben. Tegenover de wetenschappelijke website Quest legt hoogleraar Dylan de Lange, intensivist-toxicoloog in het UMC Utrecht en het NVIC uit hoe dit kan. Er kan volgens hem sprake zijn van een placebo-effect: “Als je gelooft dat iets werkt, werkt het soms ook. Ook al helpt paracetamol op zichzelf niet om beter te slapen, valt men toch sneller in slaap.”

Daarnaast kan de pijnstillende werking ervan bij degenen die met pijn kampen inderdaad wel degelijk helpen om beter in slaap te komen. Volgens De Lange kan iemand die paracetamol slikt tegen bijvoorbeeld hoofd- of rugpijn de slaap vaak beter vatten. Pijn kan er immers voor zorgen dat iemand wakker blijft liggen en door paracetamol wordt de pijn gedempt. Waardoor de slaap makkelijker intreedt. De Lange: “Bij ouderen hoor je ook vaak dat ze een paracetamolletje slikken zodat ze beter kunnen slapen. Ik denk wederom dat deze mensen vaak allerlei klachten hebben waardoor het bij hen werkt.”

melatonine
Lees ook: Waarom u beter geen extra melatonine kunt nemen als u niet kunt slapen

Dagelijks paracetamol slikken op langere termijn schadelijk

Het is af te raden om langere tijd dagelijks paracetamol te slikken voor het slapen gaan, om daar beter van hopen te slapen. Dat kan namelijk behoorlijk vervelende gevolgen voor de gezondheid hebben. Het mag dan misschien een onschuldig middel lijken, op de langere termijn zijn er wel degelijk gezondheidsrisico’s aan verbonden. Bij langdurig gebruik (enkele maanden of jaren) en bij hoge doseringen kunnen er beschadigingen optreden aan de lever en nieren en kunnen er bloedafwijkingen ontstaan.

Zijn het pijnklachten die u uit uw slaap houden, dan is langdurig paracetamol slikken daar niet de juiste oplossing voor. Bovendien is de werking na 4 tot 6 uur uitgewerkt, dus een hele nacht kunt u er sowieso niet op slapen. Uw huisarts kan u advies geven wat voor uw situatie een goede optie is.

Conclusie

Paracetamol heeft geen bewezen effect op de slaap op zichzelf. Het kan zo zijn dat het werkt, omdat iemand denkt dat het werkt. Of omdat in slaap vallen beter lukt wanneer pijn wordt bestreden. Het is daarnaast niet geschikt om langere tijd te slikken en er zijn alternatieven die beter werken. Bij ernstige slaapklachten is het raadzaam dat met uw huisarts te bespreken.

(Bron: Archief, Quest, Trouw. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie