Vrouw bekijkt ingrediëntenlijst. Waarom zit er soms suiker in een 'suikervrij' product?

Waarom zit er soms suiker in een ‘suikervrij’ product?

U denkt goed bezig te zijn door een product te kopen waar ‘suikervrij’ op staat. Later blijkt dat er wel degelijk suiker in het product zit. Hoe kan dat? En wanneer mag een fabrikant voedingsclaims als ‘suikervrij’ of ‘suikerarm’ doen?

Voedingsclaims als marketingmiddel

Het aantal Nederlanders met diabetes type-2 of een voorstadium daarvan groeit enorm de laatste jaren. Daarom willen sommige mensen extra rekening houden met hoeveel suiker ze consumeren. Een voedingsclaim als ‘suikervrij’, ‘suikerarm’ of ‘zonder toegevoegde suikers’ verhoogt daarmee de kans dat mensen een product kopen. Uit onderzoek blijkt dat 33 procent van de consumenten zich laat beïnvloeden door dergelijke claims. Echter hoeft een product niet altijd geheel vrij van suikers te zijn om een claim als suikervrij te mogen doen. Fabrikanten spelen in op het gevoel van klanten en zetten voedingsclaims in als marketingmiddel.

‘Suikervrij’,  ‘suikerarm’ en ‘geen toegevoegde suikers’

Op producten kunnen verschillende claims staan met betrekking tot de aanwezige suikers. Zo kunt u op een product aantreffen dat het ‘suikervrij’ of ‘suikerarm’ is, maar ook dat er geen suikers zijn toegevoegd. Europese wetgeving schrijft voor dat een product de titel ‘suikervrij’ mag hebben als er maximaal 0,5 gram suiker of andere als suiker fungerende zoetstoffen per 100 gram/milliliter in zitten. Om een product ‘suikerarm’ te noemen, mag het suikergehalte maximaal 5 gram per 100 gram of 2,5 gram per 100 milliliter zijn. Op sommige producten staat ‘zonder toegevoegde suikers’. In dat geval zijn er geen suikers toegevoegd, maar kunnen er wel natuurlijke suikers in het product zitten. Fruit en zuivel zijn hier enkele voorbeelden van. Al deze regels komen voort uit afspraken binnen de Europese Unie.

Claims met betrekking tot suiker komen het vaakst voor op frisdranken, melkproducten, salades, vruchtensappen, bakkerswaren en snoepgoed. Vraagt u zich af waarom er überhaupt suikers zitten in al deze producten? NPO Kennis legt uit hoe dat zit.

suiker
Lees ook: Hoe zit het? Kunnen we echt verslaafd raken aan suiker?

‘0 gram suiker’ in product dat voor 94,5 procent uit suiker bestaat?

In de Verenigde Staten mogen fabrikanten 0 gram suiker op een product zetten als er minder dan 0,5 gram suiker in zit.  Door deze regel mag op Tic-Tac snoepjes ‘0 gram suiker’ staan, ondanks dat de snoepjes voor 94,5 procent uit suiker bestaan. Dat komt doordat ieder snoepje slechts 0,49 gram weegt en dus vanzelfsprekend minder dan 0,5 gram suiker bevat. Zo’n extreem scenario is door Europese wetgeving niet mogelijk in Nederland, maar het geeft wel weer hoe fabrikanten de grenzen van het toelaatbare opzoeken met hun voedingsclaims.

Als u zeker wilt weten dat er geen suiker in een product zit, moet u toch echt even de ingrediëntenlijst op de achterkant bekijken. En zelfs dan moet u alert blijven. Er zijn namelijk veel verschillende suikers die op de ingrediëntenlijst kunnen staan. Zo kan er simpelweg suiker, kristalsuiker, rietsuiker of vruchtensuiker staan, maar bijvoorbeeld ook glucosefructosestroop of dextrine-maltose. En dan hebben we het nog niet eens gehad over andere suikerbronnen die aanwezig kunnen zijn, zoals honing en vruchtenconcentraat. Eet u liever niet te veel suikers, maar heeft u geen zin om telkens de ingrediëntenlijst te doorzoeken? Via de ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum kunt u eenvoudig vinden hoeveel suikers en andere zoetstoffen er in een product zitten.

(Bron: Radar, Voedingscentrum, Diabetesfonds, Kenniscentrum suiker, Delicious. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie