Europese verkiezingen 2024 kieshulp

Europese verkiezingen 2024: dit kunt u doen als u nog twijfelt over uw stem

U mag op donderdag 6 juni 2024 naar de stembus voor de Europese verkiezingen. De procedure is in principe hetzelfde als die van de binnenlandse verkiezingen. Maar er zijn ook belangrijke verschillen met de Tweede Kamer-, Provinciale Staten- en gemeenteraadsverkiezingen. U stemt bijvoorbeeld op een Nederlandse partij, die echter deel uitmaakt van een Europese fractie. Weet u al op wie u gaat stemmen of kunt u nog extra hulp gebruiken?

Hoe werken de Europese verkiezingen?

De Europese verkiezingen vinden elke 5 jaar plaats, tijdens jaartallen die met een 4 of 9 eindigen. U stemt op een Nederlandse partij, die vervolgens 1 of meerdere afgevaardigden kan leveren aan het Europees Parlement. Momenteel zijn er 29 Nederlandse Europarlementariërs, maar na de Europese verkiezingen krijgt Nederland 31 van de 720 zetels in het Europees parlement.

En uw stem op donderdag 6 juni 2024 bepaalt wie de Nederlandse Europarlementariërs worden. U kunt op een Nederlandse partij stemmen, net zoals dat met binnenlandse verkiezingen het geval is. Uw stem gaat naar 1 van deze 20 partijen, maar al deze partijen maken wel deel uit van een Europese fractie. In dit artikel geven we meer uitleg over de Europese fracties en de Nederlandse partijen die hieronder vallen.

Wopke Hoekstra Eurocommissaris
Lees ook: Hoe zit het? Wat doet een Eurocommissaris?

Wat doet het Europees Parlement?

Samen met de landelijke regeringen fungeert het Europese Parlement eigenlijk als Eerste en Tweede Kamer van Europa. De Europese Commissie geldt als dagelijks bestuur en ontwerpt wetten. Het Europees Parlement kan deze wetsvoorstellen goed- of afkeuren, net als de landelijke regeringen. De Europese Unie (EU) buigt zich over grote kwesties, zoals migratie, klimaat en defensie, specifiek de oorlog in Oekraïne. In dit overzicht van De Volkskrant vindt u de Europese standpunten van de deelnemende Nederlandse partijen over deze belangrijke thema’s.

Maar beslissingen van de EU hebben ook invloed op uw dagelijkse leven. Zo heeft voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes zich ingezet voor goedkoop bellen en mobiel internet in het buitenland. Daarnaast moeten alle elektrische apparaten eind 2024 een USB-C-aansluiting hebben, zoals is besloten in het Europees Parlement. Een recente ontwikkeling is het recht op reparatie van elektrische apparaten, dat in de Europese wetgeving is vastgelegd. Meldpunt gaat in dit artikel dieper in op consumentenbescherming, online privacy, voedselbescherming en andere relevante thema’s tijdens deze Europese verkiezingen.

Josse de Voogd Aangehaakt Europese verkiezingen
Lees ook: Josse de Voogd wandelt door Europa: “Geen Europesere stad dan Maastricht: uithoek van Nederland, maar centraal in Europa”

Weet u nog niet wat u gaat stemmen?

‘Het nummer Europapa is een grote hit. We waren boos dat Joost Klein werd afgeserveerd met zijn Europese ode’, schrijft politiek commentator Kees Boonman, vaste gast in Tijd voor MAX, in zijn bijdrage voor MAX Magazine. Uiteraard doelt hij op de geruchtmakende diskwalificatie van Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival, een kleine maand voor de Europese verkiezingen. Met andere woorden: ‘Er is op donderdag 6 juni een herkansing douze points te geven aan uw eigen voorkeur’, aldus Boonman.

Alleen, welke Nederlandse partij en Europese fractie krijgen deze douze points van u? Als u nog twijfelt over uw stem, kunt u verschillende kieshulpen raadplegen. Zo is er de Europese StemWijzer, die uit 30 stellingen bestaat, waar u ‘Oneens’, ‘Eens’ of ‘Geen van beide’ aan kunt vinken. De kieshulp van StemAdvies.nu bestaat ook uit 30 stellingen, maar u heeft meer antwoordopties. Op de website van de EU vindt u verdere praktische informatie over de verkiezingen. Zo kunt u lezen hoe stemmen voor iemand anders (machtiging) werkt, welke er hulp voor kiezers met een beperking is en welke documenten u mee moet nemen tijdens het stemmen. Wat er gebeurt na de Europese verkiezingen en hoe het nieuwe Europees Parlement vorm krijgt, kunt u hier lezen.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Europees Parlement, De Volkskrant, Kiesraad, MAX Magazine. Foto: PixelBiss/Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    bijbloem says:

    Alle stembureaus zijn, voor zover ik weet, te vinden op de site van de eigen gemeente.
    Op de site “waarismijnstemlokaal” zijn niet alle stembureaus te vinden.

      bijbloem says:

      Het kan trouwens nog sneller.
      Op de achterkant van het stembiljet staan alle stembureaus in je eigen dorp. 🙂

      bijbloem says:

      Euh … Stempas i.p.v. stembiljet.

      bijbloem says:

      Oeps…
      Nog een correctie …
      Kandidatenlijst moet het zijn.