bloeiende Anoda cristata

Tip 36: Anoda cristata en andere eenjarigen voor de schaduw

De meeste eenjarigen houden van zon en warmte. Maar veel tuinen liggen in halfschaduw en men wil daar toch ook kleur hebben. Dat kan onder andere met de Anoda cristata. 

Anoda cristata (straalvrucht)

Vanouds worden dan de Impatiens (vlijtig liesje) gebruikt. Deze groeien prima in de schaduw. Ook de zaaibegonia’s en de bolbegonia’s zijn zeer geschikt voor schaduw en in vele kleuren te koop. Een onbekende eenjarige is Anoda cristata (straalvrucht), die ook goed in een vaste plantenborder kan staan. Hij kan ook ter plekke gezaaid worden en heeft malva-achtige bloemen, in de kleuren violet-roze en wit.

Tabaksplanten

Ook de bekende Calendula (goudsbloem) groeit prima in de schaduw. De kleur is meestal oranje, maar ze zijn ook in de kleuren abrikoos, wit en citroenkleur te koop. Voor bloembakken in de schaduw is Nemesia (in vele kleuren) een goede plant, omdat ze in de schaduw langer blijven leven. Wie hoge planten in de schaduw wil, moet aan tabaksplanten (Nicotiana) denken. De 2 mooiste vind ik Nicotiana langsdorfii, met geelgroene klokjes, die boven de bladeren bengelen. Nicotiana sylvestris heeft lange smalle, witte buisvormige bloemen, die ook nog heerlijk geuren.

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 22 2024)

Geef een reactie