slakken in de tuin bij plantjes

Welke slakken eten wel en niet van de planten in de tuin?

Er komt in 2024 maar geen einde aan de overlast van slakken in de (moes)tuin. Maar niet alle slakken die in de tuin voorkomen hebben het op uw groen voorzien. We zetten op een rij welke slakken wel en niet van de planten eten.

Deze slakken kunnen geen kwaad in de tuin

Gewone huisjesslakken houden het meestal bij verrotte plantenresten en dode bladeren. Uw tuingroen laten ze over het algemeen met rust.

gewone huisjesslak

Gewone huisjesslak

De grote aardslak, ook bekend als tijgerslak, heeft het ook niet op levend groen voorzien. Hij heeft onder andere schimmels en plantenresten op het menu staan. Een bijkomend voordeel is dat deze slak ook graag andere slakken en hun eitjes eet. Daarom is hij juist zeer nuttig om in de tuin te hebben.

Grote aardslak

Grote aardslak

De barnsteekslak houdt van een vochtige omgeving, in de buurt van vijvers of sloten. Hij voedt zich met dode plantenresten.

barnsteekslak op groen blad

Barnsteekslak

Deze slakken eten wel tuinplanten

Andere soorten naaktslakken kunnen wel grote schade aanrichten in de tuin. Bepaalde grote naaktslakken eten tot wel de helft van hun eigen gewicht aan blad per dag. Dit zijn een aantal van de meest vraatzuchtige slakken in de tuin:

De wegslak

De wegslak is bruin als hij nog jong is en kleurt uiteindelijk meestal naar zwart. Maar hij kan ook oranjerood, grijs of wit zijn. Hij heeft karakteristieke ribbels op zijn lijf.

slakken

Wegslak, zwartgekleurd.

slakken

Wegslak, oranjerood gekleurd.

Gevlekte akkerslak

De gevlekte akkerslak is witgeel tot lichtbruin en heeft een gestippeld oppervlak. Hij heeft een duidelijk aanwezige inwendige schelp, die door zijn huid heen te zien is.

slakken

Segrijnslak

De segrijnslak heeft een goudbruin slakkenhuis, met donkergekleurde patronen erop. Ze eten jong groen blad of pas uitgekomen scheuten. Omdat het ’s nachts vaak vochtiger is komen ze het liefst dan tevoorschijn, maar ook na een regenbui gaan ze op rooftocht.

slakken

Zo komt u van een slakkenplaag af

Wilt u iets doen aan de slakken bij u in de (moes)tuin? Als u in het voorjaar een aantal maatregelen neemt, heeft u daar later baat bij. We hebben daar deze tips voor. Is het al een groter probleem, dan kunt in in dit artikel nog meer manieren vinden om van de slakkenplaag af te komen. Ook kan het helpen om voor tuinplanten te kiezen die slakken niet of minder lekker vinden. We hebben voorbeelden van 15 slakresistente planten.

(Bron: Archief. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    bijbloem says:

    O ja, een tuinman bestreed de slakken door ze op te eten.
    Welke slakken kan je eten?

      MAX Vandaag says:

      Beste bijbloem, bedankt voor uw reactie. We hebben daar (nog) geen artikel over. Onder andere hier is er wel informatie over te vinden: https://www.rtvdrenthe.nl/nieuws/14077790/slakken-in-je-tuin-die-alles-opeten-maar-kun-je-deze-slakken-ook-zelf-eten Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag

    annaben says:

    Hoezo bestrijden??
    Als je er een hekel aan hebt dan verzamel je een uurtje slakken, doe ze in een emmer en breng ze even naar stukje natuur.
    Zijn prachtige dieren!