een pot en lepel met visoliesupplementen

Extra visoliesupplementen slikken? Dit is wanneer u dat wel en juist beter niet kunt doen

Vis, en dan vooral vette vis, beschermt tegen hart- en vaatziekten. Niet iedereen eet even graag vis en als alternatief worden dan ook wel visoliesupplementen geslikt. Uit nieuw onderzoek blijkt echter dat dit voor gezonde mensen een minder goede optie is. Het kan dan namelijk juist bepaalde gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Gezondheidsvoordelen en – risico’s van visoliesupplementen

Vanwege de ontstekingsremmende effecten wordt het slikken van visolie vaak aangeraden aan mensen met gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, reuma en artrose. Visoliesupplementen kunnen in die gevallen de ontwikkeling van bestaande ziekten vertragen en in het geval van hart- en vaatziekten het risico op overlijden verlagen.

Vanwege de gunstige eigenschappen slikken ook veel gezonde mensen de supplementen. Uit een langetermijn-onderzoek gepubliceerd door BMJ Medicine (Engelstalig artikel) blijkt echter dat het regelmatig slikken van visoliesupplementen wanneer er geen sprake is van gezondheidsproblemen, bepaalde risico’s met zich meebrengt. Dan verhoogt het juist het risico op een beroerte en hartaandoeningen.

Resultaten van het onderzoek

Voor het Britse onderzoek zijn 415.737 mensen tussen de 40-69 jaar oud 5 jaar lang gevolgd. Vervolgens is er ruim 11 jaar later opnieuw naar de deelnemers gekeken. Daaruit is naar voren gekomen dat het voor deelnemers met gezondheidsproblemen als hart- en vaatziekten gunstig is om regelmatig visoliesupplementen te slikken. Ze blijken 15 procent minder risico te lopen om van boezemfibrilleren over te gaan naar een hartaanval. Daarnaast is een 9 procent lager risico gebleken op overlijden door hartfalen.

Voor mensen die het onderzoek zonder gezondheidsproblemen begonnen zijn, blijken de resultaten anders te liggen. Na het regelmatige gebruik van visoliesupplementen is een verhoogd risico op hart- en vaatziekten geconstateerd. Zo is er 13 procent meer kans op het ontwikkelen van boezemfibrilleren (een hartritmestoornis) geconstateerd en 5 procent meer kans op een beroerte. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies voor zorgt dat een regelmatig gebruik van visoliesupplementen bij gezonde mensen het risico op een beroerte en hartaandoeningen verhoogt.

vis
Lees ook: Is verse vis gezonder dan vis uit blik?

“Voor gezonde mensen geen voordelen”

We vragen dokter Ted naar een reactie op het nieuws: “Het bewijst maar weer eens dat je voor het bewijzen van gunstige effecten op de gezondheid goed wetenschappelijk onderzoek moet doen in de groep die je wil adviseren. Voor mensen die al last hebben van hart- en vaatziekten zijn die supplementen dus bewezen goed. Terwijl nu blijkt dat het nemen van die supplementen voor gezonde mensen geen voordelen heeft en zelfs nadelig kan uitwerken.

Het doet mij erg denken aan de discussie bij het nemen van acetosal in lage dosering, het zogenaamde kinderaspirientje. Het is bewezen dat het dagelijks nemen daarvan helpt om een 2e TIA of 2e hartinfarct te voorkomen, maar er is geen bewijs dat dit een TIA of een hartinfarct bij gezonde mensen voorkomt. Toch wordt dat in de VS veel geslikt en het zou mij niet verbazen dat ook in Nederland sommige mensen zo’n kinderaspirientje voor de zekerheid maar alvast gaan slikken. Wegens gebrek aan bewijs wordt dat in Nederland afgeraden. Kortom: gezonde voeding is verstandig, visoliesupplementen alleen na een doorgemaakte TIA of infarct.”

Visoliesupplementen en bloedverdunners

Ook in het geval van bloedverdunners is voorzichtigheid geboden. In visoliesupplementen zitten veelal de omega 3-vetzuren EPA en DHA. Het Voedingscentrum adviseert gebruikers van bloedverdunners te overleggen met hun huisarts bij een gebruik van meer dan 1 gram EPA of DHA per dag. Dit aangezien het bloed dan mogelijk minder snel stolt en er meer kans is op bloedingen.

vis
Lees ook: Aandachtspunten bij het kopen van vis in de supermarkt

Voldoende vetzuren binnenkrijgen

Wie gevarieerd eet krijgt in principe voldoende van de vetzuren EPA en DHA binnen. Daarvoor is 1 keer in de week vis eten al genoeg. In het geval van een hart- of vaatziekte is het advies van het Voedingscentrum om iets meer vis te eten, namelijk 1 tot 2 keer per week in plaats van 1 keer. Vaker wordt in verband met eventuele schadelijke stoffen afgeraden.  

Vissen halen de vetzuren EPA en DHA uit de algen die ze eten. Het lichaam kan daarnaast zelf EPA en DHA aanmaken uit het vetzuur ALA. ALA zit vooral in lijnzaad(olie), koolzaadolie, sojaolie, walnoten en plantaardige margarines. Dit levert een kleine hoeveelheid EPA en DHA op.

Twijfelt u of u voldoende vetzuren binnenkrijgt of wilt u visoliesupplementen gaan gebruiken? Neem dan contact op met uw huisarts.

(Bron: Dokter Ted, Margriet, Voedingscentrum, BMJ Medicine. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (4)

    Carola says:

    Waarom visolie gebruiken als je ook algenolie kunt gebruiken. Tenslotte eten vissen algen. En algen zijn plantaardig. Ik kreeg overigens de tip van de optometrist om dit te gebruiken i.v.m. droge ogen.

    YvL says:

    Een maand geleden werd in het medische programma Visite op de zender NDR door Duitse cardiologen aan de bel getrokken, dat het innemen van visolie supplementen zonder het advies van een arts ongezond is, tenzij het een heel lage dosis betreft. Dan heeft het overigens geen enkel effect noch goed noch kwaad.

    CiliaO says:

    ’s Zomers bij het wassen van groente kreeg ik al ‘dooie’ vingers. Na drie maanden slikken van visoliecapsules merkte ik dat dat flink minder geworden was. Had er nog maar zelden last van. Ik nam aan dat dat door die visolie kwam, hoewel dat niet de reden was waarom ik ze ben gaan slikken. Dit is inmiddels 20 jaar geleden en ik slik ze nog steeds (ben 72).
    Van dit artikel schrik ik. Moet ik ermee stoppen?

      MAX Vandaag says:

      Beste CiliaO, bedankt voor uw reactie. U kunt het beste met uw huisarts overleggen wat in uw geval raadzaam is. Als u het specifiek voor iets voorgeschreven heeft gekregen, is dat voor u misschien niet nodig, maar dat kan een arts het beste beoordelen. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag