Naar cookieinstellingen
groente koken in een pan

Kan groente beter in koud of kokend water opgezet worden?

Bij het koken kan ervoor worden gekozen om de groente direct in de pan met koud water op te zetten. Of om de groente pas toe te voegen wanneer het water al kookt. Maar wat is eigenlijk de beste methode? Dat hangt van de soort af.

Vitamineverlies door koken

Bij het koken van groente gaat 20 tot 50 procent van de in water oplosbare vitaminen verloren. Dit kunt u zoveel mogelijk beperken door niet langer te koken dan noodzakelijk en in zo min mogelijk water. Ook kunt u ervoor kiezen om in plaats van te koken bijvoorbeeld te stomen. Bij stomen blijven de smaak en de meeste vitaminen beter behouden.

Groente hoelang koken?

Zoals hierboven beschreven, kunt u groente het best dus zo kort mogelijk koken, om zo veel mogelijk vitaminen te behouden. Op de website van het Voedingscentrum kunt u van 60 soorten groenten de kooktijd opzoeken. Zo kunt u vinden dat broccoli slechts 4 minuten gekookt hoeft te worden en wortelen 15 minuten. Over het algemeen geldt dat groene groenten korter bereid hoeven te worden dan andere soorten. Maar het is ook een kwestie van smaak. Niet iedereen kan ‘beetgare’ groente even goed waarderen. Weet dus wel dat des te langer er wordt gekookt, des te minder vitaminen er overblijven.

fruit en groente
Lees ook: Verliest gesneden groente en fruit echt voedingswaarde?

Groente in koud of kokend water opzetten?

Maar is het dan ook het beste om groente pas in de pan te doen wanneer het water al kookt? Dat is vooral afhankelijk van de soort. Stevige soorten en wit gekleurde groenten kunnen over het algemeen prima in koud water opgezet worden. Zoals (zoete) aardappels, wortels, pastinaak, asperges, bloemkool, knolselderij en witlof.

De meeste groene groenten kunnen het beste pas opgezet worden wanneer het water al kookt. Zoals: broccoli, spinazie, sperziebonen, snijbonen, erwten, groene asperges, courgette en spruitjes.

In het geval van bevroren groenten moeten die direct, zonder te ontdooien, in een hete pan worden gedaan. Dit omdat er anders vocht ontstaat tijdens het ontdooien en er via dit dooivocht ook weer vitaminen verloren kunnen gaan.

Kookvocht wel of niet hergebruiken?

Aangezien er veel vitaminen in het kookvocht terechtkomen, is dit dan ook geschikt om op te drinken of om in sauzen te verwerken? Soms wel, maar het is van een aantal dingen afhankelijk. In het geval van aardappels bevat het kookvocht de giftige stof solanine, afkomstig uit de plant. Ook het kookvocht van nitraatrijke groente, zoals spinazie, bietjes en andijvie kunt u beter niet consumeren. En als u tijdens het koken veel zout toevoegt is dit vocht ook niet de beste keuze om te hergebruiken. Vanwege het hoge zoutgehalte dat het dan heeft.

(Bron: Archief, Libelle, Quest, Voedingscentrum, VTM. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (5)

    bijbloem says:

    Ik vraag me af of ingevroren groente (zoals spinazie) in blokjes ontdaan is van de giftige stoffen.
    Hoe zit het met bepaalde merken die aan ingeblikte groenten smaakstoffen toevoegen. Wat doet het met die groenten.
    Bij veel ingeblikte groenten wordt gezegd dat je met kunststof en géén metalen lepel moet gebruiken om ze uit het blik te halen.
    Maar de binnenkant van blikken conserven bevat bepaalde giftige stoffen.
    Ik ben overgestapt op glas.

      Charlie says:

      Verse groenten, bij voorkeur biologisch, kun je wassen en je kiest zelf wat je toevoegt.

      Yubi says:

      Diepvriesgroenten bevatten sowieso altijd meer smaak dan in pot of blik. En geen toevoegingen. Ik gebruik daarom alleen evt. bonen uit blik.

    Margeaux says:

    Stomen, met een klein laagje water of wokken!
    Wat een onzin om een hele pan met water op te zetten.

      margentiss says:

      Zo is dat. Meer smaak ook. Al meer dan 25 jaar de B…. stomer, sinds een jaar vergezeld door een speciale stoommand voor de magnetron. Deze kan niet de hoeveelheid aan die de B verwerkt, maar werkt prima voor 2 personen. Ook rijst stomen gaat perfect in de magnetron, trouwens.

Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.