Sportweekend: Teun Koopmeiners met de Europa League.

Het sportweekend: einde aan ongeslagen reeks Leverkusen en het laatste kunstje van Rafael Nadal?

Voetbal, wielrennen, Formule 1, hockey, schaatsen, atletiek, rugby: de ware sportliefhebber heeft elk weekend wel genoeg om van te genieten. Maar waar moeten we nu echt voor thuisblijven? Onze analisten Robbert en Hein blikken op deze plek wekelijks vooruit op het sportweekend. Deze week is Hein er echter niet. Hij wordt kundig vervangen door onze jongste bediende, Sem.

Ongeslagen reeks Leverkusen ten einde

Robbert: Europa League-finale Atalanta Bergamo-Bayer Leverkusen (3-0) gezien, Sem? Verrassende uitslag!

Sem: Ja, zeker. Wat een verrassing, hè? Na 51 wedstrijden ongeslagen te zijn, gaat het toch mis voor de formatie van Xabi Alonso. Met maar liefst 15 goals in de blessuretijd leken ze dit seizoen onverslaanbaar, maar met behulp van een hattrick van Ademola Lookman is het Atalanta gelukt om Leverkusen te verslaan en de grootste prijs in hun geschiedenis te pakken. Een mooi einde van de periode van Teun Koopmeiners bij de ploeg uit Bergamo. Of denk je dat hij toch blijft?

Robbert: Voor Atalanta zou het leuk zijn als hij blijft. Voor Teuntje is een grotere club natuurlijk veel leuker. Maar dat gaat dan wel ten koste van de gezelligheid bij zo’n kleine Italiaanse provincieclub. Even terugkomen op die hattrick van Lookman, de eerste driepunter in een Europese finale sinds 1975. Toen scoorde de Duitser Jupp Heynkes 3 maal in de 1-5 tegen FC Twente in de UEFA Cup-finale, de voorloper van de huidige Europa League. Destijds werd de finale nog in een thuis- en uitwedstrijd beslist. Nog even voetbal: dit weekend de terugwedstrijden in de play-offs. Ga jij kijken?

Sem: Ik zet de tv er wel voor aan, ja. Spektakel gegarandeerd in de play-offs om promotie/degradatie. ADO wil nog wel revanche nemen voor de blamage tegen Excelsior in 2022. Al hebben ze geen goede uitgangspositie na de 1-2 nederlaag in eigen huis. Het had 2-2 moeten zijn, maar topschutter Henk Veerman kreeg de bal er voor open doel niet in.

Wordt de Tour spannender dan de Giro?

Robbert: Ons voetbalblokje wil ik graag beëindigen met de nieuwe trainer van Ajax, Fariola. Op het gevaar af dat ze hem na een maandje al ‘Ravioli’ gaan noemen, wil ik hem wel even het voordeel van de twijfel geven. Benieuwd of Feyenoord nu – net als AZ destijds – Pascal Jansen als opvolger van Arne Slot gaat benoemen… Over naar de Giro. Het blijft de grote Pogačar onemanshow, af en toe onderbroken door een winnende sprint van Jonathan Milan. In de Tour zal Pogi Boy meer weerstand ondervinden.

Sem: Dat is wel te hopen. De bergetappes zijn, los van enkele vermakelijke vluchtpogingen, weinig enerverend. De klassementsmannen wachten rustig af tot de Sloveen demarreert en zijn voorsprong verder uitbreidt. In de Tour is er met aanwezigheid van Roglic, Evenepoel en (hopelijk) Vingegaard meer concurrentie. Verwacht jij dat Vingegaard op tijd fit is om zijn titel in de Tour de France te prolongeren?

Robbert: Hij lag wel heel erg in de kreukels bij die valpartij in de Ronde van Baskenland. Vooral die klaplong baart grote zorgen. Lijkt me heel moeilijk om te geloven dat hij de Tour kan rijden, zeker niet op zijn hoge niveau. Maar hij heeft een harde kop. Dus je weet maar nooit. Er is helaas nog meer slecht wielernieuws. Onze nationale gravelspecialist Ivar Slik is tijdens een trainingstocht voor de belangrijkste gravelkoers de Unbound, die hij in 2022 won, zwaargewond geraakt na een botsing met een auto. We wensen hem veel sterkte toe bij zijn herstel. Heb jij wat opbeurender nieuws te vertellen, Sem?

Het laatste kunstje van Rafael Nadal?

Sem: Ik verheug me al op Roland Garros. Het 2e Grand Slam tennistoernooi van het jaar begint komende zondag. Er staan, met Tallon Griekspoor en Botic van de Zandschulp bij de mannen en Arantxa Rus bij de vrouwen, 3 Nederlanders aan de start. Met een beetje mazzel wint Jesper de Jong zijn laatste kwalificatiewedstrijd later vandaag en starten er zelfs 4 Nederlanders. Arantxa Rus heeft het niet getroffen met de loting en moet meteen tegen drievoudig Grand Slam winnares Angelique Kerber. De Nederlandse mannen hebben meer geluk. Griekspoor opent tegen Mackenzie McDonald, de nummer 74 van de wereld. Van de Zandschulp treft Fabio Fognini; een voormalig top-10 speler die al jaren op zijn retour is. Het zou ook wel eens het laatste kunstje van Rafael Nadal in Parijs kunnen zijn. Verwacht je daar nog wat van?

Robbert: Nee, ik denk niet dat Nadal bij zijn allerlaatste deelname voor zijn afscheid de ‘Coupe des Mousquetaires’ voor de 15e keer kan winnen. Zeker niet nu hij Zverev heeft geloot in de 1e ronde. Ik zie het eerder voor de 4e keer Djokovic worden, of 1 van de nieuwe helden, Alcaraz of Sinner, waarbij de Spanjaard een streepje voor heeft op de Italiaan. Bij de vrouwen heeft Iga Świątek een abonnement op de titel. Ik zie haar weer als de grote titelfavoriet. Ben jij fan van 1 bepaalde speler?

Sem: Ik hoop vanzelfsprekend altijd dat de Nederlanders het goed doen, maar verder kijk ik graag naar Holger Rune. De jonge Deen is de laatste tijd wat minder in vorm en is gezakt van de 4e naar de 13e plek op de wereldranglijst, maar in potentie kan hij iedereen verslaan. Zijn opvliegerig karakter en vele trainerswissels helpen hem alleen niet altijd mee.

Robbert: We blijven even in Parijs, maar nu voor de komende spelen. Er zijn dit weekend nog heel wat olympische tickets te verdienen. Zal ik maar weer mijn wekelijkse opsomming doen, Sem? Oké, hier komt een kleine greep uit de kwalificatietoernooien, de ene keer op een EK, de andere keer tijdens wereldbekerwedstrijden: kleiduivenschieten, handboogschieten en boksen. Bij de heren volleyballers gebeurt het tijdens de in 3 verschillende weekends te spelen poulewedstrijden in de Nations League. Ook bezig nu: het paralympisch kwalificatietoernooi tafeltennis. Tegelijkertijd is op het WK para-atletiek in het Japanse Kobe Marlène van Gansewinkel (100m, 200m en verspringen in de T64-klasse) de grote blikvangster. Maar jij ziet nog een grote voetbalfinale in het verschiet, niet in Parijs, maar in Londen?

Erop of eronder voor Erik ten Hag

Sem: Op Wembley staat de Manchester derby zaterdagmiddag op het programma in de finale van de FA Cup. Dat zou wel eens beslissend kunnen zijn voor het aanblijven van Erik ten Hag bij Manchester United. Al geef ik The Red Devils weinig kans tegen de superploeg van Pep Guardiola. Tenzij de spelers van Manchester City nog dronken zijn van het kampioensfeest van afgelopen weekend.

Robbert: Het lijkt me wel de kijktip van het weekend. Wat is er mooier dan een Cup Final in een vol Wembley? In Rotterdam zouden ze zeggen: een potje tussen Excelsior en ADO in de play-offs. Ongetwijfeld is dat veel spannender.

 (Foto: Paul Ellis/ANP)

Geef een reactie