hanging basket beplanten

Een hanging basket maken: planten kiezen, beplanten en verzorgen

Een hanging basket kan worden gevuld met allerlei vrolijke zomerbloeiers. U kunt hem vervolgens op een plek naar wens hangen. In de tuin of op het balkon. We geven tips hoe u de manden kunt vullen en verzorgen. 

Welke planten zijn geschikt voor in een hanging basket?

Veel planten zijn geschikt voor in een hanging basket. Het staat het mooiste als ze rijk bloeien en mooi vol uitgroeien. U kunt staande en hangende planten met elkaar afwisselen. Zoals bijvoorbeeld begonia, Fuchsia, geranium, Lobelia en Petunia. U kunt naar eigen smaak planten uitzoeken en daar allerlei mooie combinaties mee maken. Ook leuk is het om eens af te wisselen met iets eetbaars. Zoals aardbeien en kruiden als munt en basilicum.

hanging baskets
Lees ook: 11 mooie, bloeiende planten voor in een hanging basket

Wat voor hanging baskets zijn er?

U kunt kiezen voor verschillende soorten hanging baskets. Traditioneel is het een opengewerkte draadmand. Bijvoorbeeld van metaal of hout. Tegenwoordig wordt het meestal wat breder getrokken en worden ook kant-en-klare plastic hangers als hanging basket beschouwd. Die zijn er ook met een reservoir, waarin extra water kan worden opgeslagen. Zodat u minder vaak water hoeft te geven.

hanging basket met zomerbloeiers

Een hanging basket beplanten

Als de hanging basket niet is voorzien van materiaal om de aarde tegen te houden, dan moet u dat zelf toevoegen. U kunt hier bijvoorbeeld mos of een kokosvel voor gebruiken. Al dan niet aangevuld met een stuk plastic. Maak in het plastic dan wel gaten, voor het overtollige water. Eventueel kunt u ook wat grotere gaten maken, waar plantjes doorheen kunnen groeien.

Vul de mand vervolgens met een goede potgrond. Of grond voor planten bakken. Maak het niet te vol, zodat u ruimte overhoudt, om de plantjes erin te zetten. De hoogste plantjes komen net buiten het midden en eventuele hangplantjes aan de randen. De overige plantjes komen op de overgebleven plekken. Ook mogelijk is het om 1 soort plantjes te gebruiken. Maar net wat u mooi vindt.

mand met zomerbloeiers

Vul vervolgens verder aan met aarde en druk de grond licht aan. Laat aan de bovenkant een rand van 1 à 2 centimeter over, zodat u voldoende ruimte heeft om water te geven. Geef als de mand gevuld is meteen een flinke hoeveelheid water, zodat de grond goed nat is.

Wat is de beste plek voor een hanging basket?

Op welke plek de hanging basket komt, is in de 1e plaats afhankelijk van de soort plantjes die erin staan. Maar over het algemeen hebben de meeste zomerbloeiers ten minste enkele uren zon nodig. Wanneer de mand de hele dag in de zon hangt, is er echter behoorlijk veel water nodig. Dus houd dat in het achterhoofd. Hang hem daarnaast als het even kan niet vol in de wind, want dat zorgt er ook voor dat hij sneller uitdroogt. En kies voor een plek waar het gewicht ervan makkelijk kan worden gedragen. Alles bij elkaar kan het namelijk best een zwaar geheel worden. Dus gebruik bijvoorbeeld een goede muurhaak/hanger of pen in de wand. Of hang hem aan een stevige pergola.

hanging basket aan de muur

Een hanging basket onderhouden

Zoals gezegd heeft een hanging basket veel water nodig. Zeker in warme en zonnige omstandigheden. Controleer de mand dan dagelijks. Een goede manier daarvoor is te voelen wat het gewicht is. Op een gegeven moment weet u wanneer die te licht is of nog zwaar genoeg. Wanneer de meststoffen uit de aarde verbruikt zijn, moet u beginnen met bemesten. Op de verpakking van de grond staat hoelang dat is. Gebruik een meststof die bedoeld is voor bloeiende planten of bijvoorbeeld perkplanten. En hou voor de dosering het advies op de verpakking aan. Verwijder daarnaast zo nodig regelmatig de uitgebloeide bloemen.

Een hanging basket in het najaar en de winter

Een hanging basket beplant met zomerbloeiers kan blijven hangen tot de eerste nachtvorst. De meeste zomerbloeiers zijn dan over hun mooiste punt heen en zullen afsterven wanneer de temperatuur onder de 0 graden komt. U kunt hem dan legen en eventueel opnieuw beplanten met winterbloeiers of winterharde, groenblijvende plantjes als viooltjes, klimop, een kleine Skimmia of Gaultheria.

Op de overzichtspagina van Tuin & Balkon vindt u nog veel meer tips en adviezen voor tuin- en balkonplezier. Van adviezen over de verzorging van tuinplanten tot praktische tips over snoeien en tuinaanleg.

(Bron: Archief, Groei & Bloei, Tuinseizoen, Gardeners World Magazine, Warentuin, VT Wonen. Foto’s: Shutterstock)

Geef een reactie