Huidtype 1 2 3 4 5 6 Fitzpatrick

Wel of niet vatbaar voor verbranding, hoe weet u of u huidtype 1, 2, 3, 4, 5 of 6 heeft?

Of u meteen verbrandt op zonnige dagen, hangt van verschillende factoren af. De zonkracht speelt bijvoorbeeld een rol en bepaalt hoelang u onbeschermd in de zon kunt zitten, voordat u moet smeren. Daarnaast kunnen sommige mensen van nature beter tegen de zon dan anderen. Dit heeft weer te maken met het huidtype dat ze hebben, variërend van 1 (zeer lichte huid) tot 6 (zeer donkere huid). Hoe kunt u zelf testen of u huidtype 1, 2, 3, 4, 5 of 6 heeft?

Welke huidtypes zijn er?

De Amerikaanse dermatoloog Thomas B. Fitzpatrick staat in 1975 aan de basis van de vaakst gebruikte huidtypering. Mensen met huidtype 1 en 2 zijn het meest gevoelig voor verbranding en worden bovendien niet zo snel bruin. Wie huidtype 3 of 4 heeft, verbrandt niet vaak en niet extreem én bruint voorzichtig bij. Degenen met huidtype 5 en 6 hebben van nature al een donkere huid en zijn het best bestand tegen UV-straling van de zon.

Zonnebrand insmeren
Lees ook: Vaak vergeten, maar wel belangrijk: welke lichaamsdelen moet u niet overslaan bij het insmeren?

Hoe kunt u zelf bepalen welk huidtype u heeft?

Hier vindt u een Engelstalige vragenlijst (PDF) van de Australische gezondheidsinstantie ARPANSA. Deze bevat 10 vragen, over uw fysieke kenmerken (kleur haar, ogen en huid), uw zongevoeligheid (of u snel bruin wordt of verbrandt) en hoe vaak u in de zon komt. Voor elke vraag kunt u minimaal 0 en maximaal 4 punten behalen. Hoe minder punten, hoe lager uw huidtype en hoe gevoeliger u voor UV-straling bent.

Rood haar staat bijvoorbeeld voor 0 punten, blond voor 1 punt en donkerbruin voor 3 punten. Hoe donkerder de kleur van uw ogen, hoe meer punten. Als u veel sproeten op uw lichaam heeft, levert dat 0 punten op. En als uw huid zeer snel verbrandt en vervelt na contact met de zon, kunt u ook 0 punten bijschrijven. Wie uiteindelijk minstens 35 van de maximale 40 punten behaalt, heeft huidtype 6 op de schaal van Fitzpatrick. 6 punten of minder staat dan weer gelijk aan huidtype 1.

Huidtype 1, 2 of 3? Bescherm uzelf goed tegen de zon

Degenen met huidtype 1, 2 of 3 kunnen dus beter extra voorzichtig zijn op zonnige dagen. Maar wat voor iedereen geldt: voorkomen is beter dan genezen, zeker in het geval van een verbranding. Ook in de lentezon en in de schaduw kunt u zomaar verbranden. En 1 keer verbranden kan al grote gevolgen voor uw gezondheid hebben.

Verbranden huid
Lees ook: Hoe zit het? Is 1 keer verbranden al gevaarlijk?

Smeer u op zonnige dagen dus goed in. Welke factor zonnebrand u het best kunt gebruiken, leggen we in dit artikel uit. Daarnaast hebben onze collega’s van Meldpunt diverse vragen over zonnebrand behandeld. Kan het bijvoorbeeld kwaad om overgebleven zonnebrand van 1 jaar eerder te gebruiken? En wat zit er eigenlijk in de zonnebrandcrème? Op de website van KWF Kankerbestrijding vindt u nog meer informatie over bescherming tegen schadelijke UV-straling.

Kans op verbranding steeds hoger

Sowieso is het risico op verbranding steeds groter geworden in de voorbije decennia, benadrukt NOS op 3 in onderstaande video uit 2019. De hoeveelheid zwaveldioxide en fijnstof in de lucht is afgenomen, als gevolg van milieutechnische wetgeving. Dit is goed voor het milieu, maar het betekent wel dat er meer UV-straling door de atmosfeer heen komt. En dat het risico op verbranding dus hoger wordt, zeker voor degenen met een licht huidtype. Op het strand kunt u nog sneller verbranden, omdat het water en de zandkorrels de UV-straling weerkaatsen. Eind juni staat de zon bovendien het hoogst aan de hemel in Nederland, waardoor de zonkracht hoger wordt.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

hoe geniet u verantwoord van de zon?

Maar kunnen we dan helemaal niet meer onbezorgd van de zon genieten? Dat kan zeker, mits u zichzelf dus goed beschermt. Zonlicht zorgt namelijk voor de aanmaak van vitamine D in uw lichaam, wat ten goede komt aan uw botten, spieren en weerstand. Bovendien kunt u de aanmaak van de gelukshormonen endorfine, dopamine en serotonine stimuleren.

(Bron: Archief, MAX Meldpunt, KWF Kankerbestrijding, NPO Kennis, NOS op 3, Arpansa.gov.au, Huidarts.com, Onderzoeksinstituut Skinwiser, Zilveren Kruis. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie