Teken zijn vooral actief tussen maart en oktober. Op welke plekken komen ze het meest voor?

Op deze plekken zijn teken het actiefst gedurende het tekenseizoen

U wandelt wellicht graag door het bos als het lekker weer is. Het liefst met luchtige kleding waarbij uw huid niet overal bedekt is. Dat kan een heerlijk zomers gevoel geven, maar blijf wel alert. Teken zijn namelijk vooral actief in de periode dat u het liefst door het bos loopt of in de tuin werkt. Maar op welke plekken komen teken het meest voor en moet u dus extra oppassen?

Tekenseizoen

Teken zijn er het hele jaar, maar ze worden vanaf temperaturen boven de 7 graden actief. Het echte tekenseizoen is van maart tot en met oktober, met een piek in juni en juli. Ze zijn het actiefst bij hoge temperaturen in combinatie met een hoge luchtvochtigheid. Er zijn in Nederland circa 1,5 miljoen tekenbeten per jaar. Dat is flink meer dan de 600.000 van 1996 en 1,1 miljoen van 2007. Deze stijging heeft voor een gedeelte te maken met de bevolkingsgroei. Het grootste deel van de tekenbeten leidt niet tot ziekte. Toch krijgen jaarlijks 27.000 Nederlanders de ziekte van Lyme door een tekenbeet. De meeste mensen herstellen hier na antibioticabehandeling van, maar er zijn jaarlijks ook zo’n 1.000 tot 2.500 Nederlanders die langdurige klachten overhouden aan een besmetting met de ziekte van Lyme.

Als u een tekenbeet ontdekt, is het van belang om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Dit kan met een tekentang of tekenpincet. Houd de huid na verwijdering van de teek gedurende 3 maanden in de gaten. Raadpleeg uw huisarts als u de verkleuring van de huid tijdens deze periode groter ziet worden of als u andere klachten ervaart.

Een teek bij een hond kan ook de ziekte van Lyme geven.
Lees ook: Kunnen honden ook de ziekte van Lyme krijgen door een tekenbeet?

Waar komt de teek het meest voor?

Teken zitten graag in de buurt van bomen, struiken, hoog gras of tussen (dode) bladeren. Een bos is hier ideaal voor, maar ook op andere plekken is het uitkijken. Ze kunnen namelijk ook gewoon in uw tuin zitten. Veel mensen denken dat teken vanuit bomen op hun huid springen, maar in een eerder artikel leggen we uit dat dit toch anders zit.

Op Tekenradar.nl vindt u een overzicht van alle recente meldingen van tekenbeten in Nederland. Zo krijgt u een idee waar de kleine beestjes momenteel actief zijn en op welke plaatsen de teken de ziekte van Lyme vaak veroorzaken. Voor tips om een tekenbeet te voorkomen, kunt u deze video van boswachter Amy Zeeman bekijken.

(Bron: RIVM, Tekenradar, Rode Kruis, Weeronline. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (2)

    maxwout says:

    Hier melden jullie dat teken actief worden vanaf temperaturen boven de 7 graden.
    In jullie artikel over honden die de ziekte van Lyme kunnen krijgen staat dat teken pas actief worden bij temperaturen boven de 14 graden.

      MAX Vandaag says:

      Beste maxwout, bedankt voor uw reactie. Goed dat u dit doorgeeft. We hebben de tekst bij de honden aangepast. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag