boerenjasmijn in bloei

Tip 35: Boerenjasmijn

Philadelphus ofwel boerenjasmijn is een geslacht van wel 60 soorten heesters, allemaal bladverliezend. Ze komen van oorsprong uit de gematigde streken van het noordelijk halfrond.

Boerenjasmijn is een heester, die soms wel 3 meter hoog wordt en bloeit vanaf eind voorjaar tot begin zomer. Veel hebben zoetgeurende witte of roomwitte bloemen. Eén van de meest geurende is Philadelphus Coronarius met flinke witte bloemen. De meest verkochte is Philadelphus Lemoinei (op de foto), deze wordt 2 meter hoog met bloemen die ruim 2 centimeter groot zijn en zeer welriekend.

Sterke groeier

Een lagere vorm is Philadelphus Manteau d’Hermine. Een sterke groeier is de Philadelphus Virginal. Die kan wel 3 meter hoog worden en ook flink breed. De bloemen geuren en zijn half gevuld. Trachelospernum Jasminoides is een niet geheel winterharde klimplant en wordt wel eens verward met de heester jasmijn. Deze klimplant moet in de zon staan en wordt veel gebruikt bij pergola’s en ook om de heerlijke geur. Er is ook een vorm met roomwitte en beige-gele bloemen. Bij een redelijke winter wél altijd afdekken!

We voegen elke 2 weken nieuwe tips van Krijn toe, dus u vindt steeds weer verse adviezen voor uw tuin. En u kunt ook tips voor de andere maanden bekijken in het jaaroverzicht.

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 20 2024)

Geef een reactie