Waarom de dagtekening van de Belastingdienst vaak een datum in de toekomst is
Publicatiedatum: 20 mei 2024
De Belastingdienst lijkt zijn tijd soms ver vooruit te zijn, in de letterlijke zin van het woord. Als u op 1 mei 2024 een brief over uw belastingaangifte krijgt, kan de dagtekening zomaar op 31 mei 2024 liggen. Dat deze dagtekening een datum is die nog moet komen, is echter geen typfout. De dagtekening is namelijk iets anders dan de datum van verzending.
Wat is een dagtekening?
Hier zit vooral een praktische reden achter, legt de Belastingdienst uit. Hoewel veel belastingaanslagen tegenwoordig online binnenkomen, verstuurt de Belastingdienst nog steeds talloze papieren aanslagen. Soms zijn dat er zelfs 1 miljoen per dag. Het printen van al deze brieven neemt al veel tijd in beslag, daarna moeten de postbodes ze nog bij u thuis afleveren. Door een toekomstige datum als dagtekening te nemen, wil de Belastingdienst voorkomen dat u de brieven te laat ontvangt. Als alles goed gaat, ontvangt u de brief uiterlijk op de datum van de dagtekening.
Waar kunt u de dagtekening tegenkomen?
Dat is belangrijk, want de dagtekening markeert ook de start van een eventuele bezwaartermijn. Heeft u bijvoorbeeld 6 weken de tijd om bezwaar te maken tegen een belastingaanslag? Dan is dat niet 6 weken na het ontvangen van de brief, maar 6 weken na de dagtekening. En u moet wel voldoende tijd hebben om te reageren. Als de dagtekening bijvoorbeeld 28 mei 2024 is en de Belastingdienst u op diezelfde datum een brief stuurt? Dan ontvangt u de brief minstens 2 dagen later en zijn er al minstens 2 dagen van uw bezwaartermijn verstreken.
Niet alleen de Belastingdienst, ook andere instanties voorzien officiële brieven van een dagtekening. U kunt deze datum ook tegenkomen als u een aanslag voor gemeentelijke belastingen krijgt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor uw WOZ-beschikking, een boete van het Openbaar Ministerie en brieven van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Trekt het CBR bijvoorbeeld uw rijbewijs in en wilt u hier bezwaar tegen maken, dan kan dat tot 6 weken na de dagtekening.
Hulp nodig bij ingewikkelde brieven?
De datum van een dagtekening is overigens niet het meest ingewikkelde aan officiële brieven. Ambtelijk taalgebruik, lange zinnen, ingewikkelde begrippen, afkortingen, jargon… Dit soort brieven zijn lang niet voor iedereen te begrijpen, laat staan voor de vele laaggeletterden in Nederland. Als zij zo’n brief niet begrijpen, laten ze mogelijk geld liggen waar ze wel recht op hebben. Denk bijvoorbeeld aan de energietoeslag voor huishoudens met een laag inkomen, die in 2022 en 2023 is uitgekeerd. Wanneer heeft u wel of niet recht op deze energietoeslag? Het is vaak lastig om te bepalen.
Sjef Kuijsters, woordvoerder van actieprogramma Huh? Wat bedoelt u?, haalt in Villa VdB (NPO Radio 1) dit voorbeeld aan. “U heeft mogelijk recht op een energietoeslag, als u onder 120 procent van het sociaal minimum zit. Nou, succes…”, citeert hij uit de uitleg van de overheid. “En wat is eigenlijk een sociaal minimum? Ik geloof dat er iets van 7 definities van zijn. Dan houdt het op. Als het ingewikkeld is, helpt taal om het beter te doen.” Op deze website kunt u meer lezen over Huh? Wat bedoelt u? en hun inspanningen om het leven voor iedereen gemakkelijk en begrijpelijk te maken.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Villa VdB, NPO Radio 1, Belastingdienst, Belastingsamenwerking West-Brabant, Onderzoeknaarderijgeschiktheid.nl, CBR, OM, Huh? Wat bedoelt u?. Foto: Koen van Weel/ANP)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb altijd gedacht dat het de datum was waarop het geld gestort werd.