Er zijn veel verschillende soorten zonnebrand. Waar kunt u op letten?

Verschillende soorten zonnebrand: maar wat zijn de verschillen en waar moet u op letten?

Zonnebrand is van cruciaal belang voor het beschermen van de huid tegen de zon. Er zijn echter veel verschillende soorten zonnebrand: crèmes, sprays, 30+, 50+, zonder plastic, enzovoort. Al met al te veel om op te noemen. Maar wat zijn de verschillen? En waar moet u op letten bij het kiezen van zonnebrand?

Het belang van zonnebrand

Zonnebrand beschermt uw huid tegen schadelijke uv-straling. Als u geen zonnebrandcrème gebruikt, neemt de kans om te verbranden toe. Naast dat de rode huid die u na verbranding heeft pijnlijk is, verhoogt verbranding ook het risico op huidkanker.

Het advies van KWF Kankerbestrijding is om uw huid elke 2 uur in te smeren met zonnebrandcrème als u buiten bent. Dit geldt ook als de zon niet zichtbaar is. De uv-straling kan zelfs dan uw huid beschadigen. In een eerder artikel leggen we uit dat de uv-straling, naast uw huid, ook uw ogen kan beschadigen op een minder zonnige dag. Daarom is het dragen van een zonnebril eveneens cruciaal.

zonnebrandcrème
Lees ook: Dit maakt zonnebrandcrème zo duur, maar zijn goedkope merken ook een goede optie?

SPF: factor 30 of factor 50?

Zonnebrandcrèmes vermelden altijd een SPF. Dat staat voor Sun Protection Factor, oftewel hoe lang de crème uw huid tegen de zon beschermt. De factor is een vermenigvuldiging van het aantal minuten dat u in de zon kunt zijn zonder te verbranden. Stel dat u normaal gesproken na 5 minuten verbrandt, zou dit met factor 30 pas na 2,5 uur (150 minuten) moeten gebeuren; oftewel 30 keer later. Dit geldt overigens alleen als u 2 milligram zonnebrandcrème per vierkante centimeter huid smeert. De meeste mensen smeren hooguit de helft daarvan. Met tot gevolg dat u vaker moet smeren. Het is hoe dan ook verstandig om vaker te smeren dan volgens de rekensom van de SPF nodig zou zijn. Dat komt doordat er bij het testen van de crèmes geen rekening is gehouden met zweten en zwemmen, waardoor de crème sneller van de huid verdwijnt.

KWF Kankerbestrijding adviseert om minimaal factor 30 te gebruiken, maar geeft tegelijkertijd aan dat het ook afhankelijk is van uw huidtype. Voor mensen met een hele lichte huid en lichtblond of rood haar, adviseren ze zelfs om factor 50 te gebruiken.

De SPF geeft weer hoe goed de crème UVB-straling tegenhoudt. Goede zonnebrand houdt ook UVA-straling tegen. Als dit het geval is, staat er ‘UVA’ met een cirkel eromheen op de verpakking. UVB-stralen zijn krachtiger, maar UVA-stralen dringen dieper in uw huid door.

Let er verder op dat u geen plekken vergeet in te smeren. Bepaalde plekken, zoals de lippen en oren, worden namelijk vaak vergeten.

zonnebrandcrème
Lees ook: Zonnebrandcrème beschermt de huid, maar wat zit er eigenlijk in?

Type zonnebrand

Er zijn verschillende types zonnebrand. Het is beschikbaar in crèmevorm, maar ook als lotion of spray. Ze beschermen allemaal goed, dus u kunt gerust degene gebruiken die u het fijnst vindt. Het is wel goed om erop te letten dat u bij spray extra moet spuiten voor dezelfde bescherming, omdat niet alles op de huid terechtkomt.

Er is ook zonnebrand zonder plastic beschikbaar. In meer dan 70 procent van de zonnebrandcrèmes zitten microplastics met een waterafstotende werking. Zo maken ze de crème waterproof. Het heeft dus wel degelijk een functie, maar toch is er kritiek. Microplastics vergaan namelijk nooit en kunnen terechtkomen in de natuur. Deskundigen zijn kritisch op het bewust toevoegen van microplastics. Zeker als er ook alternatieven zijn. Daarom produceren steeds meer bedrijven plasticvrije zonnebrandcrèmes. Over het algemeen vermelden producenten van plasticvrije zonnebrand op het etiket dat de zonnebrand plasticvrij is.

Bent u benieuwd of u uw zonnebrandcrème van vorig jaar nog kunt gebruiken? Meldpunt legt het uit.

(Bron: Meldpunt, Consumentenbond, NEMO Kennislink, KWF. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Dirck says:

    Koop geen Factor 30, de 50 is vaak dezelfde prijs en ik smeerde erg dun uit.
    Dat droogde sneller en met die nog dunnere ( te dun dus) is deze 50 maar Factor 12,5 over gebleven.
    Na uurtje 2e laag en na 2 uren 3e en ook alle vergeten plekjes zijn dan beschermd en door sneller in huid trekken zit het er niet op maar in de huid.
    Ook bij beentjes over elkaar daar geen kale plekken meer dus gelijkmatiger bescherming.

    Koop daarom alleen Factor 50 en die zal bij juiste laag dikte die je ook in 3x of 4x dun kunt smeren optimaal beschermen.
    Een dikke laag is kleef zooi en niet prettig…. net als huis schilderen, liever 3 dunne dan 1 dikke laag, sneller droog en langere bescherming.