Het weer: opgewarmde wateren
Publicatiedatum: 11 mei 2024
Het was een plonsje. Een klein plonsje. En plots stond ze weer naast mij: mijn zwarte poes. Met kleddernat piekhaar. De avond ervoor had ik haar nog heel erg voorover zien hangen aan de rand van onze vijver. Ik zei nog: “Pas op, straks haal je een nat pak.”
Maar je kent die huisdieren, ze luisteren niet zo goed. Dus de volgende ochtend viel ze erin en kwam als een verzopen kat naar me toe. Dat vroeg om actie! Ik haalde in vliegende vaart een handdoek én mijn mobiel uit de keuken. Eerst moest ik dit geinige koppie vastleggen, daarna was het tijd om te helpen afdrogen. Dat ging dat kleine tongetje niet alleen voor elkaar krijgen.
De wateren warmen verder op
Toen mijn zwarte kat destijds deze ongelukkige duikeling maakte, was het een zomerdag in juni. Lucht en water waren al leuk opgewarmd. Momenteel is onze vijver na een warme periode ook een stuk aangenamer. Die geleidelijke opwarming geldt tevens voor onze rivieren, plassen en Noordzee. Het voorjaar maakt vorderingen en de 1e gevoelens van een naderende zomer zijn aangeboord. De komende tijd ligt een hogedrukgebied rondom de Britse eilanden en probeert door te trekken naar Scandinavië. Bij ons waait de wind uit richtingen tussen noordwest, noord en oost. De zon komt er geregeld bij, soms zeer overtuigend, en de tendens is dat het vaker droog is. ’s Middags zal het regelmatig tussen 15 en 18 graden zijn, bij een oostelijke wind kan het (flink) opwarmen. We duikelen dieper de lente in, de wateren warmen verder op.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 19 2024. Foto: Grieta Spannenburg)