Witte en bruine eieren gemixt.

Liggen er straks geen bruine eieren meer in de supermarkt? Daar lijkt het wel op

Wie in de supermarkt bij het schap voor de eieren staat, zal diverse soorten en maten zien liggen. Scharrel-, biologische of vrije-uitloopeieren. Klein, middel of groot. Bruin en wit. Al kan het zijn dat de bruine eieren volledig gaan verdwijnen en er straks alleen nog witte eieren in de schappen liggen.

Nu al steeds meer witte eieren verkrijgbaar

In september 2023 schrijven we al dat er steeds meer witte eieren te koop zijn. Dat heeft 2 redenen: financieel en een imago verbetering. Beiden spelen nu ook een rol in de mogelijke verdwijning van het bruine ei. Waar vroeger het imago bij witte eieren bestond dat het legbatterij-eieren waren, is dat allang verleden tijd. Sinds 2012 zijn legbatterijen verboden in de gehele Europese Unie.

Hoe komt een ei aan de witte of bruine kleur?

De kleur van een ei is genetisch bepaald. Het is niet zo dat bruine kippen uitsluitend bruine eieren leggen en witte kippen alleen witte eieren. Vaak komt dit wel voor, maar het heeft ook met de oorlellen van een kip te maken. Zijn die rood, dan legt de kip een bruin ei. Heeft ze witte oorlellen, dan komt er een witte versie.

bruine en witte eieren
Lees ook: Is er een verschil tussen bruine en witte eieren?

Waarom gaat het bruine ei verdwijnen?

Ongeveer de helft van onze Nederlandse eieren gaat naar Duitsland. Daar hebben ze een duidelijke voorkeur voor witte eieren. Dus boeren stappen steeds vaker over op kippen die witte eieren leggen. Daarnaast leggen witte kippen meer eieren, dan bruine.

Ook het dierenwelzijn van het witte ras is beter, zegt Peter van Horne pluimveehouderij-econoom aan de Wageningen Universiteit tegen de Telegraaf. “Boeren met witte kippen zeggen allemaal: het is een heel prettig kippetje, dat heel makkelijk te houden is. Dat kippetje is veel rustiger en pikt minder naar andere kippen.”

vlekjes
Lees ook: Rode of bruine vlekjes in een ei: hoe komt dat en kan het kwaad?

Waarom is een wit ei goedkoper?

Wat ook meespeelt is de prijs van een wit en bruin ei. De witte zijn goedkoper dan bruine. Kippen die witte eieren leggen hebben minder voer nodig en leggen juist meer eieren dan bruine rassen. Daardoor kunnen de eieren goedkoper aangeboden worden. Daarnaast is de CO2-uitstoot is een stuk lager en dat scheelt ook weer voor de prijs in de winkel en is goed voor het milieu.

Vooral in Duitsland vinden ze de lage prijs belangrijk. In Nederland vinden we het duurzaamheidsaspect belangrijker. Er zijn zelfs bedrijven die zich specialiseren in dier-, milieu-, en mensvriendelijke boerderijen.

Steeds meer supermarkten kiezen voor witte eieren

De Lidl verkoopt al een aantal jaar alleen maar witte eieren. Ook Albert Heijn gaat hierop overstappen. Vanaf juli 2024 zijn alle ‘gewone’ eieren van het eigen merk wit. Later volgen de biologische eieren. Ze werken toe naar compleet witte eieren van het eigen merk. De kans is aanwezig dat andere supermarkten gaan volgen.

eieren bewaren
Lees ook: Wel of niet in de koelkast, zo kunt u eieren het beste (niet) bewaren

(Bron: archief, Telegraaf. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (12)

    margentiss says:

    Eén aspect is uit het verhaal weggelaten: de kneuterige misvatting dat bruine eieren beter zouden smaken, waardoor Het Witte Ei werd gemeden.
    Wel ben ik benieuwd hoe lang het gaat duren voordat de nu zo veel (ong. 20%) voordeliger witte eieren een nieuw winstmodel voor de supermarkten gaan worden.
    Laat die marketingmensen maar schuiven.
    Overigens heeft een dergelijk optisch vooroordeel al 100 jaar geleden de tomaatmarkt verziekt.
    Die (tomaat) moest zo nodig helemaal rood zijn. Hier mag de redactie ook ’s wat aandacht aan besteden.
    Zoek op ‘heirloom tomaten’ als u nieuwsgierig bent geworden.

    kruidenier in ruste says:

    Niet dat ik de eieren dan in de supermarkt ga kopen, die haal ik altijd bij de boer; die zijn goedkoper, verser en de boer houdt er meer aan over dan bij levering aan de supermarkt.. Maar ik ben wel benieuwd of de verkoopprijs in de supermarkt dan naar beneden gaat want dat zou toch wel moeten?

      Adriana2 says:

      Wij kunnen de eieren gelukkig ook rechtstreeks bij de boer halen. Heerlijk vers én goedkoop. Overigens beide kleuren (nog?)
      Het is helaas niet de vraag of de verkoopprijs van witte eieren naar beneden gaat, maar hoeveel naar boven. Het is geen vraag of het duurzame en gezondheidsaspect van witte eieren door de marketingmensen van de supermarkten gaat worden uitgebuit, maar in hoeverre. De supermarkten hebben – ondanks hun megawinsten in de coronajaren – de consumentenprijzen nóóit naar beneden afgestemd, wat wel zo eerlijk zou zijn geweest. Integendeel, iedereen die boodschappen doet weet dat de laatste jaren de prijzen de pan uitstijgen. Gaat ook met de witte eieren gebeuren.

      Arie Vogelaar says:

      Als Kruidenier, in ruste moet u toch op de hoogte zijn van de beruchte Nederlandse ” kruideniers” mentaliteit en moet geen mens als u weten dat witte eieren echt niet goedkoper in het schap zullen liggen, neen die extra winst komt verdwijnt in de zakken van de handel

    Guillaume says:

    Dit riekt naar discriminatie, we leven immers (nog steeds) in Nederland, dus het zou me niet verbazen als de bruine eieren in opstand komen om hun plek ook hier te blijven opeisen, waar volgens de EUSSR multiculti eierland de toekomst heeft ;)).

      Arie Vogelaar says:

      Brown eggs matter

    Arie Vogelaar says:

    Ondanks dat kippen welke witte eieren produceren minder eten en meer eieren leggen, zijn witte eieren in de winkel niet goedkoper als bruine eieren, dus meer winst voor de handel, saillant detail is wel, wanneer ik 400 km over de grens in Duitsland in welke supermarkt ook eieren koop, dan negen van de tien keer dragen deze eieren een Nederlands stempel en zijn ze een vier dubbeltjes per tien stuks goedkoper als in Nederland, ra ra hoe kan dat? Nederlandse eieren welke een 400 km minimaal getransporteerd zijn aanmerkelijk goedkoper als in Nederland!

    Agatha says:

    Eigenlijk beschouwen we het gewoon als nepnieuws. Je koopt meestal wat er is en wat je echt nodig hebt, daar betaal je toch wel de gevraagde prijs voor. Overigens lees ik nooit iets over groene eieren en die hebben we zelf.
    In de supermarkt betaal je nu al meer dan 5 Euro voor 10 biologische eieren. Wij vragen die prijs voor 30 stuks.
    Gemengd met lichtbruine en ze worden graag gegeten. Onze 16 kippen lopen elke dag buiten op de boerderij.
    Hoe kan het voor zo’n prijs? Mijn man vindt het nog steeds leuk. We zijn allebei nu 80 en blijven graag bezig.
    En niet alleen met de computer.

      Marijke89 says:

      Wat een goed bericht, Agatha, ga lekker door en blijf gezond!

    Vlear says:

    Sinds wij deze uitzending hebben gezien, kopen we nog alleen maar witte eieren
    npo.nl/start/serie/keuringsdienst-van-waarde/seizoen-17/witte-eieren/afspelen

    bijbloem says:

    Ik eet witte en die smaken net zo lekker als de bruine.
    Vreemd dat de lokale supermarkt de verkoop van de bruine scharreleieren van de lokale kippenboer uit de schappen liet.
    Een andere lokale supermarkt heeft één wit ei extra en dus koop ik ze daar. 🙂

    Mogelijk is een groot deel van de klanten voor iets minder dan een euro de eieren rechtstreeks bij de lokale kippenboer gaan kopen.
    Ja en als ik tijd heb of in de buurt ben dan haal ik ook zelf.

    SprintX says:

    wanneer je een gekookt ei eet, heeft dat een witte of bruine buitenkant, zodra je er iets anders mee doet, is de schaak in de groene ton .(of elders, katevoer, hondenvoer) verdwenen. Wat maakt het uit, zolang het ei vers, smakelijk, en liefst zo kipvriendelijk als mogelijk is?