Motorrijden in de regen

Motorrijden in de regen: zo doet u dat veilig en blijft u droog

‘Mooiweerrijders’ krijgen er niet zo snel mee te maken, maar anders is motorrijden in de regen iets waar u als motorrijder altijd rekening mee moet houden. We geven tips om dit veilig en comfortabel te doen.

Is motorrijden in de regen gevaarlijk?

Regen kan voor minder grip zorgen tijdens het motorrijden. Het is echter niet zo dat u de motor bij regen maar beter helemaal niet kunt gebruiken. Over het algemeen heeft een motorband zo’n 70 procent van de grip die de band bij droog weer heeft. Het is dus inderdaad zaak om hier beducht op te zijn, maar door goede voorzorgsmaatregelen te nemen, kunt u gewoon op de motor stappen.

Deze (onzichtbare) gevaren zijn er tijdens motorrijden in de regen

Zeker wanneer er veel water op de weg ligt, is het lastiger om te zien welke gevaren er op de loer liggen. Putdeksels, wegmarkeringen of plekken waar reparaties zijn uitgevoerd, kunnen verraderlijk glad zijn. Het kan dan zomaar gebeuren dat uw achterband wegslipt. Het is goed om u vooraf al te bedenken dat de band zijn grip in de meeste gevallen ook weer snel hervindt. Het beste is dit af te wachten en dus niet meteen de rem te gebruiken. Dat werkt namelijk juist averechts en kan ervoor zorgen dat u ten val komt.

Ook het soort wegdek is iets om rekening mee te houden. Asfalt geeft bijvoorbeeld meer grip dan een ondergrond als klinkers of kinderkopjes. Wanneer het langere tijd droog geweest is kan er meer vuil en olie op de weg liggen, wat het wegdek gladder kan maken. Vaak is dit te herkennen aan een soort schuim op de weg.

Autorijden
Lees ook: Autorijden bij zware regenval en diepe plassen: wel en niet doen

Kunt u op de motor te maken krijgen met aquaplaning?

Net als bij autorijden, kunt u tijdens het motorrijden te maken krijgen met aquaplaning. Bijvoorbeeld wanneer u door een diepe plas rijdt. De banden kunnen op dat moment het vele water niet snel genoeg afvoeren. Waardoor een laagje water tussen het bandoppervlak en het wegdek komt. Het contact met het wegdek is dan verbroken en de motor wordt tijdelijk onbestuurbaar.

De kans hierop is gelukkig wel kleiner dan bij auto’s, omdat het water bij een motor door een hogere druk per vierkante centimeter beter afgevoerd wordt. Een goede profieldiepte van de banden vermindert het risico ook. In de wet wordt een minimale profieldiepte van 1 millimeter voorgeschreven. De ANWB adviseert echter om al bij 2 à 3 millimeter uw banden te vervangen. Een ander aandachtspunt is ook de leeftijd van de band. Oudere banden kunnen namelijk uitdrogen, wat ook weer voor minder grip zorgt.

Wees goed zichtbaar op de motor

Het is belangrijk dat u andere weggebruikers goed kunt zien en geldt andersom net zozeer. Regen zorgt voor minder zicht, maar een goede verlichting kan dit ondervangen. Ook opvallende kleding en / of een helm helpen daaraan mee. Kies daarvoor bijvoorbeeld voor fluoriserende vlakken op uw uitrusting.

vluchtstrook
Lees ook: Mag u bij noodweer als zware regenval op de vluchtstrook stoppen?

Zo zorgt u voor goed zicht tijdens motorrijden in de regen

Houd daarnaast meer afstand dan u normaal doet. Dit zorgt ervoor dat u goed vooruit kunt kijken en langer de tijd heeft om op situaties te reageren. Zo kunt u bijvoorbeeld tijdig uitwijken. Of gedoseerd remmen, zodat u niet bovenop uw remmen hoeft te staan, met alle gevaren van dien. Zeker tijdens het nemen van een bocht wilt u dit voorkomen. Door daarnaast zowel de voor- als de achterrem te gebruiken, wordt de remweg verkort en is er meer stabiliteit. Om te voorkomen dat het vizier van uw helm beslaat of niet genoeg zicht biedt, zijn er hulpmiddelen op de markt, die dat voorkomen. Zoals een speciaal secundair vizier, dat u aan de binnenkant van uw vizier kunt bevestigen, een anti-condens coating of een spray.

Hoe blijft u het beste droog op de motor?

Bij hevige regenval is niet alleen veilige motorkleding van belang, u moet er ook zo droog mogelijk in blijven. Een regendicht pak is in dat geval een goed begin. Maar daar heeft u niets aan als er via uw kraag of schoenen toch water naar binnen loopt. Het werkt dan ook het beste als de kraag bijvoorbeeld net onder uw helm valt of wanneer die echt goed af te sluiten is, wanneer uw mouwen over uw handschoenen vallen en uw broek over uw schoenen. Trekt u liever een regenpak aan over uw normale outfit, zorg er dan voor dat u dit tijdig doet en niet nadat u eerst al behoorlijk natgeregend bent.

(Bron: ANWB, Motor.nl, knmv.nl/, motorhelmkopen.nl, motormakelaar.nl, motor-forum.nl. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie