Dit is waarom gemeend sorry zeggen zo moeilijk is
Publicatiedatum: 27 mei 2024
Het is een makkelijk woord om te zeggen, sorry. Toch is het voor veel mensen een grote stap om het welgemeend te zeggen. Wat maakt het zo lastig? En waarom is het wel belangrijk om waar nodig sorry te zeggen?
Waarom zeggen we niet graag sorry?
Als we per ongeluk op iemands voet staan, verontschuldigen we ons gelijk. Als het op grotere thema’s aankomt, vinden we dat een stuk moeilijker. Zeker als het betekent dat we tot een nieuw inzicht komen en ons ongelijk moeten toegeven. De moeilijkheidsgraad zit hem in het ongemakkelijke gesprek dat erop volgt. De kans dat u zich kwetsbaar voelt na het maken van excuses is namelijk groot. Voor veel mensen voelt sorry zeggen als een smet op hun ego. Mensen die vanwege hun ego weigeren om excuses te maken, schuiven de schuld vaak op anderen af.
Er zijn ook mensen die niet vaak sorry zeggen omdat ze van mening zijn dat het woord aan waarde verliest als iemand het (te) vaak zegt. Uit een Amerikaanse enquête blijkt dat vooral senioren vinden dat excuses minder oprecht overkomen als mensen ze te vaak aanbieden. Vrouwen zeggen iets vaker sorry dan mannen, maar dit komt niet omdat zij het makkelijker vinden om excuses te maken, maar doordat ze eerder door hebben dat ze over een grens zijn gegaan. Bij mannen ligt de grens vaak iets verder, waardoor ze in minder gevallen sorry zeggen. Zodra ze doorhebben dat ze over een grens zijn gegaan, is er geen significant verschil tussen de bereidheid van mannen en vrouwen om excuses te maken.
Zo maakt u het voor een ander makkelijker om excuses te maken
Iemand die excuses maakt voor een lastig onderwerp, zet vaak al een grote stap. We kunnen het wat makkelijker voor elkaar maken door vergevingsgezinder te zijn. Omarm het als een ander tot een nieuw inzicht komt, in plaats van diegene aan te vallen op een eerdere fout. Op deze manier zal diegene in de toekomst sneller weer excuses aanbieden. Als u gelijk reageert met iets als ‘ik zei het toch’, wordt de stap om sorry te zeggen in het vervolg nóg groter.
Het belang van sorry zeggen
Het is, ondanks dat het soms moeilijk is, belangrijk om waar nodig sorry te zeggen. Dit zorgt voor meer wederzijds begrip en een betere band. Het geeft ook de mogelijkheid om iets uit te praten, in plaats van de frustratie van binnen te laten groeien. Een simpel excuus is één van de krachtigste manieren om een ruzie op te lossen. Het is lastig om de eerste stap te zetten, maar zodra u het eenmaal hebt uitgesproken, geeft het vaak juist een goed gevoel.
Let er wel op waar u sorry voor zegt. Als u te vaak excuses aanbiedt voor zaken waar u niets aan kunt doen, verliest uw excuus mogelijk aan betekenis. Laat uw excuses bovendien gepaard gaan met een belofte om gedrag te veranderen. Op deze manier komen de excuses krachtig en oprecht over. Door gemeende excuses te maken komt u betrouwbaar over op een ander. In een eerder artikel geven we tips over hoe u uw excuses het beste kunt aanbieden.
(Bron: The Washington Post, YouGov, Psycholoog, MorningCoach. Foto: Shutterstock)