Witte asperges in bladerdeeg van Robèrt van Beckhoven
Publicatiedatum: 19 april 2024
De tijd van witte asperges is aangebroken. Dus maakt Robèrt van Beckhoven een recept met deze lekkernij. Met een bechamelsaus en bladerdeeg.
Ingrediënten:
- Bladerdeeg, velletjes van 10×10 centimeter (of maak het zelf met dit recept)
- 6 tot 8 geschilde witte asperges (maar bewaar de schillen wel!)
- 250 gram melk
- 50 gram boter
- 75 gram bloem
- 50 gram ei
- 100 gram geraspte kaas
- Zout en peper
- Naar smaak verse fijngehakte peterselie
Bereiding witte asperges in bladerdeeg
Wikkel de asperges in een vochtige (thee)doek en leg apart. Doe de schillen in een kom met 100 gram melk. De schillen geven zo aspergesmaak af aan de melk. Wanneer u diepvriesvellen bladerdeeg gebruikt, laat ze dan alvast ontdooien.
Maak de bechamelsaus
Verwarm de oven voor op 180 graden. Breng in een pan de overige150 gram melk aan de kook en voeg de boter toe. Haal de pan van het vuur en voeg bloem toe. Roer met een spatel tot een homogene massa ontstaat. Zet terug op het vuur en gaar de roux al roerend 1 minuut. Haal de pan van het vuur en spatel de 50 gram ei erdoorheen. Voeg peper en zout toe.
Verwijder (eventueel met een zeef) de schillen uit de melk en voeg toe om de bechamelsaus verder af te slappen. Voeg de geraspte kaas en eventueel de peterselie toe. Roer goed door.
Vul het bladerdeeg
Leg het bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Trek daar een paar lijntjes in, dan bakt het in de oven mooi ‘open’, zoals Robèrt dat noemt. De laagjes worden dan goed zichtbaar en wordt het luchtig. Smeer een beetje bechamelsaus erop en leg daar bovenop asperges. Rol dit op. Snijd een stukje van de bovenkant, zodat de inhoud mooi open bakt.
Bak op 180 graden gedurende 30 minuten in de oven.
Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.
(Bron: Robèrt van Beckhoven. Foto, ter illustratie: Shutterstock)