Onrustig bij harde wind of storm? Hier komt dat door
Publicatiedatum: 27 september 2024
Het weer in Nederland is regelmatig ronduit onstuimig te noemen. De één reageert sterker op barre weersomstandigheden dan de ander. Zo worden bepaalde mensen onrustig bij een harde wind of storm. En dat heeft meerdere redenen, die we hieronder behandelen.
Onrustig door het geluid van de wind
Wanneer het waait, gaat dat er meestal niet zachtjes aan toe. Zeker wanneer de bomen in hun blad staan, kan wind dan voor een behoorlijke toename van het geluid zorgen. Doordat dit vaak langere tijd aanhoudt, kunnen mensen daar erg onrustig van worden. Sommige mensen hebben stilte nodig om echt tot rust te kunnen komen en dat lukt niet op momenten dat het langere tijd hard blijft waaien.
Veranderende lading van de atmosfeer en luchtvochtigheid
Bij wie er gevoelig voor is, kunnen stormachtige omstandigheden onrustig maken, door grote wisselingen in de lading van de atmosfeer en luchtvochtigheid. Bij normale omstandigheden is de lucht vochtig en negatief geladen. Bij storm kan er juist een droge lucht in combinatie met een positieve lading ontstaan. Tegenover De Telegraaf legt meteoroloog en chef redactie van weer.nl Reinout van den Born uit dat positieve ionen in de bloedbaan adrenaline losmaken. Daardoor kan een opgejaagd en geïrriteerd gevoel ontstaan. Wanneer dit in de nacht is, kan dat iemand behoorlijk uit de slaap houden. Ook kan het overdag de concentratie verstoren.
Onrustig door aanmaak van cortisol
Houdt de wind langere tijd aan, dan is het zaak bedachtzaam te zijn op de aanmaak van cortisol in het lichaam. Dit doet het lichaam om een te veel aan adrenaline in het bloed op te ruimen. Het heeft echter ook het negatieve effect dat in de hersenen het gelukshormoon serotonine afgebroken wordt. Uiteindelijk kan dat tot een depressie leiden. In Nederland zal dat niet zo’n vaart lopen, maar in berggebieden, waar regelmatig langere tijd de zogenaamde föhnwind staat, komt het regelmatig voor.
Op de website van weerplaza.nl is te lezen dat mensen er een verhoogde bloeddruk, hoofdpijn, spierpijn en slapeloze nachten aan kunnen overhouden. In de psychiatrische gezondheidszorg wordt tijdens perioden met een föhnwind zelfs rekening gehouden met meer patiënten. Ook in Frankrijk zijn ze bekend met dit verschijnsel. De weersomstandigheid die er in dat geval voor verantwoordelijk is heet de Mistral: een sterke, zomerse noordenwind.
(Bron: Archief, De Telegraaf, Weerplaza, Flow Magazine, Psychologie Magazine. Foto: Shutterstock)