Vastgemaakte dop. Dit is waarom de doppen ineens vast zitten aan de fles.

Vastgemaakte doppen: waarom is dit en heeft het nut?

U ziet ongetwijfeld steeds vaker doppen die aan een fles of drinkpak vastzitten. Maar waarom zitten de doppen de laatste tijd ineens vast? En klopt het dat deze doppen moeilijker opengaan?

Nieuwe wetgeving

Dat de doppen ineens vastzitten, heeft te maken met nieuwe wetgeving. Het gebeurt nu al vaak, maar vanaf 3 juli 2024 zitten alle doppen vast aan hun fles of pak. In juli gaat namelijk de nieuwe Europese SUP-wetgeving in. Deze nieuwe wetgeving verplicht fabrikanten om de dop vast te maken aan pakken en flessen die gemaakt zijn voor eenmalig gebruik. Met uitzondering van flessen met een inhoud groter dan 3 liter en verpakkingen voor medisch gebruik. De wet moet zwerfafval in de natuur tegengaan. De vastgemaakte doppen helpen hierbij, omdat de doppen hierdoor minder in de natuur belanden.

Doppen die in de natuur terechtkomen, vormen vooral een gevaar voor dieren. De dieren zien het vaak aan als eten en kunnen hieraan doodgaan. Het is echter discutabel of de vastgemaakte doppen een grote bijdrage leveren aan het tegengaan van zwerfafval. Uit de Landelijke Zwerfafvalmonitor van 2022 blijkt dat doppen slechts 6 procent van het totale zwerfafval uitmaken. Ter vergelijking: snoeppapiertjes zijn verantwoordelijk voor 21 procent van het zwerfafval in Nederland.

Wegwerpplastic 1 juli 2023
Lees ook: Extra kosten voor wegwerpplastic na 1 juli 2023: wat gaat u voor uw koffiebeker en frietbakje betalen?

Vastgemaakte doppen gaan lastig open

De maatregel levert mogelijk een (kleine) positieve bijdrage voor het milieu, al is er nog geen bewijs van causaliteit tussen vastgemaakte doppen en minder zwerfafval. Er zijn echter ook nadelen aan verbonden. Zo is het sinds de doppen vastzitten lastiger geworden om de pakken en flessen open te maken. Dit vormt vooral een probleem voor mensen met minder kracht in hun handen, zoals senioren en mensen met reuma. Bovendien kan het zijn dat u zoveel kracht moet zetten om de dop eraf te krijgen dat het een knoeiboel wordt als u hem eenmaal open heeft.

Het is ook nog maar de vraag of mensen de dop daadwerkelijk vast op de fles laten zitten. Uit een peiling van Kassa onder zo’n 6.000 mensen blijkt dat bijna 73 procent van de respondenten de dop soms alsnog van de fles aftrekt. Zolang u de dop niet los weggooit, is het milieutechnisch niet erg als de dop loskomt.

(Bron: Kassa, KVK, Rijkswaterstaat, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (83)

    ineke18 says:

    Het is niet normaal zo vast zitten die doppen.
    En vooral die van de twee liter melk van A Hein. Ik zelf kan ze niet losdraaien. Ik heb altijd de hulp van mijn man nodig.
    En ja we draaien de dop eraf, want met dop knoei je heel gauw.
    Groetjes.

      GJ says:

      Niet zo zijken, 6% van miljoenen doppen is nog steeds miljoenen doppen!

      Jelskerdai says:

      Dan koop je toch een ander merk. Keus genoeg bij AH

    bijbloem says:

    Erg lastig zijn die vast gemaakte doppen..
    Het is beter om gewoon die doploze pakken te nemen. Die kan je ook beter helemaal leeg maken.

    Ze kunnen beter betere voorlichting geven. Wat moet je bijvoorbeeld met de lege vitaminepotjes doen?

      Soccobunt says:

      Regeltjes uit Brussel.. in de UK doet men de melk nog gewoon in een fles! Wij làten ons flessen!

    JeroenP says:

    Ik vind het enorm vervelend en ik knip ze los.

      sonnie says:

      Ik ook dus !!! Zeer irritant

      Lenny57 says:

      Wij knippen de dop ook los, de fles wordt uiteraard keurig met dop ingeleverd. Zoals ik trouwens altijd al deed!

      Harry B says:

      Ik ook. Met een kleine scherpe zijkniptang.

    Sandra1963 says:

    Ik pulk ze altijd los voor de blindengeleidehonden.
    Instituut verzamelt ze voor hun trainingen.

    Margak says:

    Voor het milieu zou het sowieso beter zijn dat er geen pakken meer met plastic doppen worden gebruikt, hier zouden fabrikanten eens mee aan de slag moeten. Voor flessen zal dat ingewikkelder zijn.

      Soccobunt says:

      Regeltjes uit Brussel.. in de UK doet men de melk nog gewoon in een fles! Wij làten ons flessen!

      Caroline Martin says:

      Bij invoering van melk/vla/yoghurt in pakken zat er geen plastic dop op, maar kon je de pakken bovenaan open vouwen. Een ‘slimme’ ambtenaar / zakenman heeft toen de plastic dop bedacht. Een nog ‘slimmere’ EU ambtenaar heeft nu de vastzittende dop bedacht. En let op, een ‘superslimme’ zakenman gaat binnenkort het pak zonder dop, maar met openvouwbare bovenkant bedenken. Zucht…

    HenkMax says:

    Ik vind de vaste doppen maar niets. Ik breek de draden af en schroef de doppen zelf vast.

    GeKo says:

    Eerlijk gezegd, geen enkel probleem mee. Was even wennen, even dop opzij houden met een vinger, schenken en met een kwartslag weer vast. Ben er zelfs blij mee. Alle beetjes helpen tbv het milieu

    jojo2024 says:

    Ik vind het een typisch geval van de realiteit zoek zijn en de plank mis slagen.

    Alsof ik na het leegdrinken van de fles de moeite ga nemen om dop eraf te halen, naar een natuurgebied te wandelen om vervolgens de dop daar weg te gooien.

    Nee natuurlijk niet.
    Die dop blijft gewoon op de fles, net als wanneer die niet leeg is, en wordt gewoon mee ingeleverd.

      annaben says:

      Maar u bent niet de maatstaf.
      Het feit is, dat er zoveel doppen in de natuur terecht komen en door dieren worden opgegeten.
      Ik raap zelf vuil en heb al heel wat doppen opgeraapt.

      Amar says:

      De plank mis slaan!!

    FiTy says:

    Met de nieuwe Europese wetgeving maken de wetgevers mijn toch al zo moeilijke leven nog veel moeilijker. Ik heb zed jaar geleden een herseninfarct gehad en daardoor is mijn linker had verlamd geraakt. Voorheen kon ik zonder problemen een flesje frisdrank open maken, maar sinnds dat die #%*dingen vast zitten krijg ik ze bijna niet meer open. En wanneer het me wel lukt is heel mijn vloer onder geknoeid.
    Dit is weer zo’n mooi voorbeeld van hoe de milieu- en klimaatdrammers mensen het leven alleen maar moeilijker maken:(

      Anette says:

      Die maken het ons niet moeilijker hoor. Het asociale volk dat alles maar achter zich neer gooit buiten. Daar hebben we dit aan te danken. Ik heb artritis en een spierziekte en ik kan die doppen er zonder moeite af krijgen. En ik wil graag meewerken als er van mij gevraagd wordt dit land een beetje schoner te houden.

      Harry B says:

      Inderdaad, de spijker op zijn kop.

    GJ says:

    Niet zijken zeg, 6% van miljoenen doppen is nog steeds miljoenen doppen!

      pilou2 says:

      Nederlands is ook een vak want het is zeiken 🤣

      ineke18 says:

      Je kunt ook een normaal antwoord geven.

      pinodc says:

      6% van miljoenen doppen is geen miljoenen doppen , maar 6% ervan… Bent meer dan 16mil doppen nodig voordat je op je miljoen zit.

    Lottie says:

    Wat ik vooral lastig vind is dat je bij hele erge dorst niet even lekker asociaal uit de fles of het pak kan drinken. Dat mis ik toch het meest. En mijn lege vitamine potjes hergebruik ik voor andere medicijnen 😉
    Onzin die vastgemaakt dop. Als de dop mist dat komt dan omdat hij in de prullenbak is beland. En wij betalen en betalen maar, omdat anderen niet normaal kunnen omgaan met het milieu. En ondertussen hebben we nog steeds geen werkend kabinet 😵

    Syntessio says:

    Ik sloop ze met opzet eraf, beslis zelf wel of het dopje erop blijft of niet. Lekker puh met je “milieu beleid”.

      annaben says:

      Sterkte hoor….

    pilou2 says:

    Ik heb reuma in mn handen en krijg de dop er met geen mogelijkheid eraf, weet niet wie zoiets onzinnigs bedacht heeft?

    michel dd says:

    Wat een gedoe zeg om plastic dopje. Die van de bleek, amoniack zitten nog vaster. Nooit geen probleem er mee gehad. Groot voordeel van vastte doppen: ze komen niet meer onder je blote voeten in de keuken, dieren gaan er niet mee aan de loop dat scheelt stikken. Je mag geen pizza doos bij het oudpapier doen heeft u enig idee waarom niet? Ik niet! Zowel die pizza doos en zo ook koffie bekers zijn 90% recykelbaar en kunnen prima bij het oudpapier tegenwoordig. Dopjes lekker samen met het flesje in de afval. Ze zitten niet vast met superlijm toch

      Martine says:

      Omdat het vet van de pizza zich hecht aan de papiervezels, en deze niet meer van elkaar gescheiden kunnen worden in het productieproces. De papiervezels zijn onbruikbaar geworden.

      profiel-verwijderd says:

      Nooit geen = altijd

      Caroline Martin says:

      Apart huishouden voer jij: plastic doppen onder je blote voeten in je keuken! Ik krijg het vermoeden dat juist voor het kleine groepje mensen zoals jij die vastzittende dop is ingevoerd.

    Janneman63 says:

    Hoezo moet er op een papieren verpakking een plastic dop???? Mensen, doe toch eens normaal!

    Bncart22 says:

    Mensen met spier gewrichtsklachten en verminderde kracht in de handen moeten maar zien hoe is deze verpakking ten eerste al open rijgen ten tweede hoe ga je dan giet met een 1,5 l pak maar bijna niet te tillen is en daardoor die knoeiboel moet je dan ook weer opruimen dus alleen maar extra werk gewoon terug naar de glazen flessen met aluminium dop wat al allebei te recyclen is kijk naar de actie van Pieter Pot ! Alles gaat daar in gebruik bare glazen potten. waarom kan dit dan niet in een fles? Dit was vroeger ook zo toen was rock mine zwerf afval Gewoon terug naar de oude tijd!!! En denk eens aan mensen om je heen die door hun zelfredzaamheid kwijt raken! Dat is veel erger dan dat er een dop los zit Want ik lever ook altijd mijn flessen en pakken in met dop ik gooi ze niet in de natuur want zo ben ik niet opgevoed ! Mijn ouders zeiden altijd wat je vol mee kan nemen kan je ook weer leeg meenemen en thuis in de prullenbak gooien dit wordt tegenwoordig bijna niet meer geleerd door de ouders aan de jeugd van nu

    Dirck says:

    Ook de fabrieken moeten het nog leren!
    Enkele gaan prima open maar als ik een ander merk kocht zijn ze fout bezig.
    De platte klip waar ze met folie dicht gemaakt werden waren ook prima, tapte goed en dop zo is voor papieren pakken onzin.

    Moeilijk duur dopje en de platte klip is mijn voorkeur.
    En de maat van diverse flessen en pakken?
    Thuis is de koelkast ruim genoeg maar in de Camper kom ik wel eens pakken of flessen tegen die niet in de deur passen!
    Zelf vermoed ik dat er enkele fabrieken er veel problemen mee hebben welke nu lekvrij naar de winkels gaan en zag een plas op de vloer!

    Dop die uitsteekt beschadigde eerder dan de platte clips ooit die ook weer dicht gingen klik, en geen schroef nodig.

      Jelskerdai says:

      Voor in de camper kleinere verpakking kopen en ja die zijn duurder Maar vakantie vieren kost nou een eenmaal geld

    hanswal says:

    Hoewel ik het zelf ook lastiger vind die doppen los te draaien, geef ik GJ groot gelijk: niet zeiken dus!

    biefie says:

    Ergens begrijp ik het wel voor de drinkfles die je mee neemt. B v tijdens fietstocht .
    Maar omdat op melk, karnemelk, yoghurt vind ik onzin, die blijven voor 98% wel in huis.

      Caroline Martin says:

      En jij gooit de dop van je flesje tijdens een fietstochtje op straat? Dan ben jij toch echt een aso en de reden van het invoeren van deze ‘enorm doordachte slimme’ maatregel!

    Loco74 says:

    Weer een ondoordacht idee van Brussel ze duperen de organisaties die de doppen sparen voor bv een hulphond, maar er is ongetwijfeld weer iemand geweest die een dop heeft gevonden en dan maken ze maar weer een ondoordacht plan

      Harry B says:

      Exact. De spijker op zijn kop

    Josephine says:

    In Frankrijk gaat dat beter. Al jarenlang worden de dopjes opgespaard en ingeleverd bij het gemeentehuis of de voetbalclub. De opbrengst gaat naar goede doelen. Ook privé wordt er gespaard bijvoorbeeld voor een extra dure operatie van een familielid. Dus iedereen blij. Mensen met stijve vingers en minderbedeelden.

    Harry B says:

    Wederom laten die volslagen idiote EU bestuurders zien dat ze daar niet kunnen nadenken. Want hoeveel dopjes komen nu echt vanuit het huishouden in de natuur terecht? Lopen mensen daar rond met 1,5 en 2 literflessen? En gooien ze daarvan alleen de doppen van in de natuur? En nu de doppen vast zitten gooien ze ook de flessen niet meer in de natuur? Krankzinnig!
    Ik mankeer niets aan mijn handen maar loop hier ook mee te tobben. Zodra ik de flessen gekocht heb pak ik een zijkniptang en knip ik deze Brusselse onzin los. Laan ze zich in de EU eens druk maken om de echte problemen in de EU, zoals de asielstroom en krankzinnige energierekeningen.

      Caroline Martin says:

      Harry, ik ben het volledig met je eens. Je hebt het alleen over drankflessen met zo’n vastzittende dop. Maar die dop zit nu ook op bijvoorbeeld vla- en yoghurtpakken: al eens geprobeerd om met zo’n vastzittende dop een kommetje vla/yoghurt in te schenken? We hebben er gewoon een klusje bij gekregen: het losknippen van de doppen. Met dank aan een duurbetaalde EU-ambtenaar met het verstand van een amoebe.

    Len123 says:

    Nou, ze zitten niet alleen vast aan flessen voor eenmalig gebruik.
    Ze zitten ook (al) vast aan flessen waar statiegeld op staat, dus…
    Maar is gewoon een hele nutteloze maatregel.
    Is wederom kosten verhogend voor de fabrikant en het nut is NOOIT bewezen.
    En of je nu alleen een dop de natuur in mietert of de hele fles, wat is het verschil??
    Het is een mentaliteitskwestie en daar helpt een vast zittende dop echt niet aan mee om die te veranderen.

    hoekje says:

    zeer goeie aktie voor de blindegeleidehonden !! wijj doen al jaren mee en gaan er mee door .
    en ja die vast zittende dopen zijn een verschrikking dus !

    Joris Driepinter says:

    “vroeger” waren er geen doppen op de (melk) pakken, dan vouwde je en knipte het pak gewoon open: hoef je ook geen doppen te produceren en dus ook niet weg te gooien… én je kon het makkelijker leeg gieten.

    Wat veel meer helpt, is al die onzinnige mini verpakkingen van frisdrank afschaffen; alles onder de 0,5 liter afschaffen qua frisdranken en sapjes: die maken gewoon een groot deel van het zwerfafval uit !

    Daarbij, ik doe altijd alle doppen gewoon op de verpakkingen als ik deze in de PMD-zak stop, ten eerste is het gewoon plastic en ten tweede is de PMD-zak dan ook schoner en komen er geen luchtjes uit !

      Caroline Martin says:

      Precies mijn gedachte.

    Hommen says:

    Voorheen kon je Chocolademelk lekker uit het pak drinken.
    Dat gaat nu niet meer of je krijgt chocolademelk over je pak.
    Het is te triest voor woorden dat milieuvandalen zulke maatregelen nodig maken.

      Jelskerdai says:

      Wat dacht van een beker gebruiken wel zo hygiënisch voor andere gebruikers van hetzelfde pak

    jongenwi says:

    Dat er speciale doppen opzitten, oké voor milieu goede zaak. Echter dat een fles, vooral die doppen hebben. En ook nog eens, extra dun uitgevoerd zijn. Zodat men de fles fijn knijpt, de dop er ook met veel moeite los komt. En de inhoud er half uit knijpt. Dan weer de dop erop draaien, wat ook met veel moeite gaat. Met gevolg dat men de dop los knipt, van de ring. Milieubeleid leuk. Maar nu werden de doppen, veel ingezameld wat ook ten goede komt van het milieu.

    WHOV says:

    Oh zo irritant die vaste doppen. Je kunt niet eens meer zonder knoeien uit je flesje drinken.
    Is de volgende stap condooms operatief bevestigen om zwerfafval te voorkomen?

    W van t Veen says:

    Ik heb altijd halve literflesjes frisdrank daar heb ik voor een avond genoeg aan. Maar om ze open te draaien moet ik meestal naar de buren en vragen of zij ze voor me open willen draaien, ze zitten er zo strak op dat het mij niet lukt. Ben maar alleen dus een partner die het voor me kan doen heb ik niet en heb bijna geen kracht in de handen. Dat ze ze vast blijven zitten aan het flesje is met wat buigwerk nog wel op te vangen. Gebruik dit al jaren en sinds er statiegeld op zit moet je ze toch met dop en al inleveren.

      Jelskerdai says:

      Er zijn ook hulpmiddelen om kleine flesjes open te draaien

    Jelskerdai says:

    Mensen denk eens in oplossingen en niet alleen maar in,problemen. Als een verpakking van 2 liter te zwaar is stap,dan over op een kleinere verpakking

    Lowieke13 says:

    Voor mij als Parkinson patient zijn deze vaste doppen beter, ze vallen niet meer op de grond.

    Amar says:

    Wat een gezeur!!

    Mikajuma says:

    Ik vind dit ook een stuk symboolpolitiek. Plastic dopjes zijn maar een fractie van t afvalprobleem. Het lijkt mij beter om op diverse plaatsen roosters te plaatsen waar sigarettenpeuken in moeten, samen met een tekst over alle giftige stoffen en plastics die er in een filter zitten en hoeveel schade deze aan t milieu toebrengen.

    Plastic doppen verzamelen wij voor de training van blindegeleide honden.

    Mikajuma says:

    Dit lijkt mij symboolpolitiek. Plastic doppen zijn naar een klein deel van t afvaprobleem.
    Plaats liever op verschillende plekken (bij uitgaanscentra, parkeerplaatsen, schoolpleinuitgangen) roosters waar sigarettenpeuken in moeten. Met hierbij de tekst hoe de vele giftige stoffen en plastics van de filters het milieu belasten.

    Plastic doppen bewaren wij trouwens ook voor de training van blindegeleide honden.

    Jojo52 says:

    Ik spaar alle doppen voor het bekostigen van blindegeleidenhonden/ hulphonden. Google voor inleverpunten.

    baarsmamannee says:

    Dat is toch ook anders op te lossen, maak de inleverautomaten zodanig dat flessen zonder dop niet geaccepteerd worden. Wedden dat dan bijna iedereen op gaat letten of de dop er nog wel op zit!

    CarMeijer says:

    Slechte doppen …zitten zelfs op wijnpakken!!
    Voor iemand met reumahanden niet open te krijgen …..net zoals de meeste pakjes..vleeszakjes etc.etc.

    ajmvanleeuwen says:

    Helemaal waardeloos zeker weer bedacht door een ambtenaar achter een bureau met veel tijd over

      Caroline Martin says:

      Precies mijn gedachte. En de volgende neuspeuterende ambtenaar bedenkt het afschaffen van de doppen en weer terug naar pakken die je bovenaan kunt open vouwen!

    Louis1952 says:

    Wij leveren de doppen altijd in voor het goede doel.
    Hulphonden.
    Zouden meer mensen moeten doen…

    gixoc1234 says:

    Heel irritant die nieuwe doppen. Losse doppen draaide ik altijd netjes terug op de fles en leverde ze zo in.
    Nu rop ik ze eraf en gooi ze op straat of in de natuur. Zelfde met blikjes. Voordat er statiegeld op kwam nam ik nog de moeite om ze te recyclen, nu gooi ik ze gewoon weg.

      Caroline Martin says:

      Ik doe niet wat jij schrijft, maar ik krijg wel de neiging….

    Olga bakker says:

    Ik geef de doppen altijd aan iemand die deze verzameld en het geld doneert aan de stichting hulphonden

    Aspasia says:

    Inderdaad. De doppen zitten vreselijk vast. En ik krijg het met mijn carpaal tunnel syndroom (polsen) maar met heel veel moeite open. Er is geen sterke man in de buurt. Ik knip ze af en daarna gaan de doppen mee in de vaatwasser en in de zak met overige schone doppen voor het KNGF geleidehonden.

    Typje says:

    Mijn collega heeft een dochter die afhankelijk is van een hulphond. Losse doppen sparen geeft financiéle mogelijkheden om de heel dure opleiding van zo’n dier te bekostigen.
    Dat wordt straks onmogelijk gemaakt door een ondoordachte ambtelijke maatregel. PROTEST ! ! !

    CiliaO says:

    Slecht nieuws. Mijn collega’s en vriendinnen sparen al heel lang de doppen voor de opleiding van blindegeleide honden. Maar nu ze zo vast zitten, zal dat waarschijnlijk minder worden.

    rinske says:

    Ik bewaar altijd de doppen voor de blinde geleidehonden, nu de doppen vastzitten moeten we er meer moeite voor doen om ze te bewaren.

    Emely says:

    Aha, dus dat is het. Ik trek de dop eraf maar dat is in huis, niet buiten. Iedereen kan de dop makkelijk eraf trekken dus ….
    IKEA verkoopt silikon ”deksels” in verschillende maten, ik gebruik de kleinste voor grip om de dop om te draaien want dat lukt me slecht.

    bijbloem says:

    Dat is al eens geprobeerd.
    De klant is koning. Die pakken werden minder goed verkocht.
    Ik heb ze niet meer zien staan.

    Trouwens … Wat vind de echte koning hiervan? 🙂
    Het is met de Nederlanders wel trend om het aan de anderen over te laten.
    Nou ja. Over de rest zal ik maar zwijgen.
    Het is in elk geval wel zo dat de consument bepaalt.
    Er zijn boeren die in speciale kasten melk op een andere manier aanbieden.
    De SRV zou hierbij een rol kunnen spelen?

    rocco roberto says:

    Voor de doppen kwamen had je de open te vouwen verpakking kreeg je zo.n mooi schenktuitje
    Ik zou zeggen terug naar toen het werkte goed

      Caroline Martin says:

      Volledig mee eens!

    Caroline Martin says:

    Oorspronkelijk zaten er geen plastic doppen op (melk/vla) pakken, maar moest je het pak open vouwen. Waarom is die dop toen ingevoerd? Vooral die kleine doppen zijn niet te hanteren voor mensen met artrose zoals ikzelf en nee, ik ben geen 80! En nu het nieuwste: diezelfde rotdop moet volgens de EU wetgeving voortaan vast blijven zitten. Dat geeft helemaal een knoeiboel: al eens geprobeerd om vla/yoghurt uit een pak met zo’n vastzittende dop proberen te schenken? Die ‘knappe’ koppen in Brussel vast en zeker niet. Losse doppen zie ik niet vaak op straat liggen, wel sigarettenpeuken en snoeppapiertjes (en heel vaak hondendrollen). Mijn advies aan die belangrijke dure beleidsmakers van de EU: schaf die plastic dop op de pakken gewoon weer af! En de reumapatientenvereniging roep ik op om een klacht wegens discriminatie van reumapatienten tegen deze europese wet in te dienen.

    Tutto says:

    Ik haal ze eraf omdat ik verplicht ben m’n afval te scheiden. Doe ik al jaren. Dus plastic verwijderen van n pak yoghurt. Ook van plastic flessen haal ik ze eraf omdat de plastic dop van een ander soort plastic is gemaakt dan de fles. (de dop wordt mogelijk hergebruikt)
    Afval scheiden mag dus schijnbaar niet meer door deze nieuwe wet

    Charlie says:

    Zojuist weer een knoeiboel in de keuken omdat ik een dop niet los kreeg en toen het wel lukte hing hij voor de opening, waardoor alles eroverheen vloog. Krijgen die EU parlementariërs zoveel geld om dit soort onzin te bedenken? Laat ze maar eens in de keuken gaan staan en zelf ervaren wat hun bedenksels veroorzaken. En minder doppen in de natuur? Ik geloof er niets van.

    A3 Tettero-Friskes says:

    Ik gebruik voor alle doppen een notenkraker, wat perfect werkt.

    hennyvonk says:

    Ik heb een spierziekte en kan deze flessen slecht open maken. Al 2 x verwonding aan mijn hand . De dop krijg ik na het open er niet meer goed op. Het is voor mij een ramp. De enige oplossing is na het openen de dop er afknippen. Het gevolg is scherpe randen die weer verwondingen veroorzaken.
    Is hier over nagedacht??

    Simon_P says:

    Echt een ergernis die vastzittende doppen. Ik heb een scherp kniptangetje aangeschaft en knip nu steevast de dop los van de fles. Wat een totale onzin weer uit de EU, alleen maar weer nieuwe hoepeltjes waar de fabrikanten door moeten. De consument is de dupe. Ik geloof he-le-maal NIETS van dat doppen 6% van het zwerfafval uitmaken. 99,99999% komt terug op de fles en gaat weer retour als statiegeld of in de plastic heros zak.