Geen fan van spruitjeslucht? Zo voorkomt u de vieze geur
Publicatiedatum: 13 maart 2024
Wanneer u aan spruitjes denkt, ruikt u de sterke geur misschien al. Deze spruitjeslucht is typerend wanneer ze te lang gekookt worden. Maar het is te voorkomen, we leggen uit hoe.
Waar komt de spruitjeslucht vandaan?
Spruiten zijn goed om te eten, ze zitten namelijk bomvol vitamine C. Maar ze zijn niet bij iedereen even populair. Dat komt door de spruitjeslucht. Als de groente te lang gekookt wordt, gaat het een beetje naar rotte eieren ruiken. Dat komt omdat er dan zwavel vrijkomt. Die neemt de spruit op uit de grond tijdens de groei. Meer over de oorsprong van de spruit, leest u in een eerder artikel.
De vieze geur voorkomen
Om die spruitjeslucht te voorkomen, zijn er eigenlijk 2 opties. De 1e optie is om de spruiten iets korter te koken. Na ongeveer 10 minuten komt de zwavelgeur vrij. Houd daarom een kooktijd van 8 minuten aan. Vindt u de spruiten dan nog iets te hard? Dan kunt u een scheutje melk of een gepelde ui meekoken. Beiden zorgen ervoor dat er minder zwavel vrijkomt.
Rooster de groente om geen spruitjeslucht te krijgen
De 2e optie is om de spruiten te roosteren in de oven. Hierbij ontstaat de spruitjeslucht niet. Snijd de groenten door de helft en besprenkel met (olijf)olie. Hierdoor garen ze sneller en worden ze lekker krokant. Wanneer u de oven opent na zo’n 20 minuten, komt er wel een geur uit, maar deze is heel anders dan rotte eieren.
Zin in spruiten gekregen?
Heeft u inmiddels zin in spruiten gekregen? We hebben verschillende recepten met deze groente op onze receptenpagina staan. Ze zijn nog tot eind maart van eigen bodem verkrijgbaar, dus extra lekker.
(Bron: archief, Quest, 24Kitchen, Libelle Lekker België. Foto’s: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Spruitjes stomen ipv koken scheelt ook enorm veel.
De nare lucht is dan veel minder en de smaak veel beter.
2 of 3 hotelcupjes roomboter meekoken en de lucht is geklaard
Die moet je dan wel in huis hebben…
Mijn moeder heeft mij geleerd een korstje brood mee te koken met de spruitjes, dat voorkomt dat het gaat stinken. 😉