Wat is het verschil tussen een siliconen en metalen bakvorm?
Publicatiedatum: 21 maart 2024
Wie wat wil bakken, zal in de meeste gevallen een bakvorm nodig hebben. Tegenwoordig zijn steeds vaker siliconen vormen verkrijgbaar. Maar wat is het verschil met de metalen vormen? En welke kunt u beter gebruiken? We zetten het op een rij.
Een metalen bakvorm
De metalen bakvorm kent u waarschijnlijk het beste. Deze wordt al jarenlang gebruikt en is meestal gemaakt van roestvrij staal. Het zijn stevige materialen, die lang meegaan. Door het materiaal geleidt de warmte goed en wordt het baksel mooi egaal bruin en gaar.
Een siliconen bakvorm
De siliconen bakvorm is steeds makkelijker verkrijgbaar. Het is een flexibele vorm van rubberachtig materiaal. Het hoeft vaak niet ingevet te worden, omdat er al een speciale laag inzit. Dit maakt het makkelijk om het baksel uit de vorm te krijgen.
De nadelen van de soorten vormen
Tot zover de voordelen van beide bakvormen. Het nadeel van een siliconen vorm is dat het niet altijd van stevig materiaal gemaakt is. Wanneer u bijvoorbeeld grote taarten of cakes wilt bakken, kan het baksel breken of scheuren. Daarnaast moet u de vorm echt met 2 handen in en uit de oven halen, door de flexibiliteit.
Een metalen bakvorm moet vooral goed ingevet worden. Deze heeft meestal geen anti-aanbaklaag. Dus zorg ervoor dat u alle hoekjes goed meepakt. Anders komt het baksel er niet heel uit en dat is zonde. Ook kan het materiaal snel krassen, wanneer u met iets scherps erin gaat.
Kies per baksel de soort bakvorm
Beiden soorten bakvormen hebben dus voor- en nadelen. Wie van bakken houdt, raden we aan om van allebei wat te hebben. Kleinere baksels, zoals cupcakes kunnen dus prima in een siliconen vorm. Maar bakt u een brownie, cake of taart? Dan raden we toch een metalen vorm aan. Wat betreft baktijden zit er geen verschil in siliconen of metalen vormen.
Inspiratie opdoen?
Zin om aan te gaan bakken? Doe inspiratie op bij onze recepten. Er staat een hoop lekkers bij de categorie gebak en koek! Of kijk bij de recepten van Heel Holland Bakt.
(Bron: Heel Holland Bakt, Rutger Bakt, Culy, Laura’s Bakery. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
In het artikel wordt met geen woord gerept over weekmakers, jammer, heel erg jammer,
want onze gezondheid staat wel op nummer 1.
(Wat zijn weekmakers?
Weekmakers zijn stoffen die kunststof producten zacht en buigzaam kunnen maken. Deze chemische stoffen zitten in veel verschillende producten, zoals speelgoed, sportartikelen, plakband, douchegordijnen, regenkleding, matrassen, seksspeeltjes, elektrische snoeren en pvc-vloeren.
Weekmakers komen in het menselijk lichaam
Weekmakers komen geleidelijk vrij uit het materiaal waarin ze zijn verwerkt. Zo kunnen ze ook in het menselijk lichaam terechtkomen, bijvoorbeeld via de huid als u het materiaal aanraakt. Kinderen sabbelen vaak op voorwerpen, dan gaat het via de mond. Sommige weekmakers kunnen ook uit het product verdampen, dan ademt u de weekmakers in.)
Zie het artikel op de site van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit: nvwa.nl/onderwerpen/weekmakers
Dus ongetwijfeld zitten er ook veel weekmakers in de siliconen bakvormen.
Dus ik pas voor de siliconen bakvormen en heb ik uitsluitend metalen bakvormen.
Dank voor het verwoorden!
Als deze bakvormen zo slecht voor onze gezondheid zouden zijn dan waren ze allang verboden door Nederland of de EU, ik kan niet anders dan deze reactie rangschikken dan onder het kopje stemmingmakerij
mee eens, ik gebruik ook alleen metalen bakvorm, vertrouwde die siliconen dingen al gelijk niet!
dus gewoon invetten en bakken maar!!
Ook hier worden Plastic produkten ons op gedrongen.Klagen over Pfas,weekmakers en andere plastic produkten. Even als vele andere onnodig wat ik noem rommel. Blijf bij het oude is degelijk en goed en gaat veel langer mee.Alleen de commercie/reclame verdiend er dik aan,wij consument kost het geld en zeer belastend voor het mileau.
Mee eens hoor John. Probeer zoveel mogelijk plastic, PFAS, weekmakers te vermijden. Gebruik zelf metaal (zonder PFAS anti aanbak) en ook vuurvaste glazen en keramiek vormen/ schalen. Mochten mensen nieuwprijzen te hoog vinden, in Kringloop en dergelijke winkels zijn ze voor een appel en een ei verkrijgbaar
Op de verpakking van de meeste bakvormen staat meestal een maximumtemperatuur.
Net als bij spatels kan het materiaal smelten.
Wat ik me afvraag is in hoeverre de vormen bestand zijn tegen invriezen.
De grotere zijn geschikt om bijvoorbeeld soep en groenten in porties in te vriezen.
Maar …. is het daartegen bestand? Laat een laagje dan niet los?
Misschien dat iemand dat weet? Bij tupperware is het wel aangegeven. Ik heb daarvan heel veel en dat gaat lang mee.
Hoe het met de tegenwoordige kwaliteit is. Dat weet ik niet.
O ja, ijsjes. Daarvoor zijn er al veel vormpjes.
Er wordt helaas niks vermeld over de huidige veel gebruikte metalen anti aanbak bakvormen.
Ik doe papieren vormpjes in mijn siliconen bakvorm, gaat perfect!!