Wat is de beste beveiligingsmethode voor uw smartphone?
Publicatiedatum: 11 maart 2024
Er zijn verschillende manieren om uw smartphone te beveiligen. Dit kan met een code, maar bijvoorbeeld ook met gezichtsherkenning of een vingerafdruk. Maar wat is de veiligste manier?
Beveiligingspatroon
Er is helaas geen methode die er duidelijk bovenuit springt. Er is wel een methode die u beter niet kunt gebruiken, namelijk een beveiligingspatroon. Bij deze methode verbindt u bolletjes met elkaar om zo een patroon te vormen en wordt veel gebruikt op Android-toestellen. Uit onderzoek is gebleken dat dit de minst veilige manier is om uw telefoon te beveiligen. Voor iemand die op uw scherm meekijkt, is het namelijk eenvoudiger om een patroon te onthouden dan een reeks willekeurige letters of getallen. Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat 64 procent van de deelnemers het patroon op de telefoon van iemand anders na 1 keer kijken al kan onthouden. Dit percentage loopt zelfs op tot 80 procent na meerdere keren kijken.
Toegangscode en wachtwoord
De andere methodes hebben allemaal voor- en nadelen. Een toegangscode of wachtwoord is een prima manier om uw telefoon te beveiligen. Het grootste probleem hierbij is alleen dat de meeste mensen een makkelijke code zoals ‘1234’, ‘0000’ of hun geboortejaar gebruiken en wachtwoorden als ‘wachtwoord’, ‘welkom’ of hun naam. Als u voor een toegangscode kiest, kunt u het beste kiezen voor een pincode waarbij de cijfers niet naar u te herleiden zijn. In een eerder artikel geven wij tips om een sterk wachtwoord in te stellen. Een wachtwoord is over het algemeen iets veiliger dan een code, maar het kost ook meer moeite om deze in te vullen. Ook zijn wachtwoorden lastiger te onthouden, zeker als ze niet naar u te herleiden zijn en bestaan uit letters, cijfers én tekens.
Gezichtsherkenning en vingerafdruk
Smartphonefabrikanten adviseren de laatste jaren vooral om gezichtsherkenning te gebruiken. Dit is tegenwoordig een behoorlijk veilige methode. Het systeem is nauwelijks meer te misleiden met een foto van iemand, zoals dat eerder wel mogelijk was. Apple zegt dat deze kans vandaag de dag 1 op 1 miljoen is. Het grote nadeel van gezichtsherkenning is dat deze vaak niet werkt in hele donkere of hele lichte ruimtes.
Inloggen via een vingerafdruk is ook een veilige manier. Het valt over het algemeen alleen te misleiden via ingewikkelde technieken, zoals het 3D-printen van een foto van een hand. De kans dat een telefoondief deze moeite zal doen is verwaarloosbaar. Er is echter ook bij deze methode een nadeel, namelijk dat deze in sommige situaties niet of nauwelijks werkt; bijvoorbeeld als u een erg droge huid of een snee in uw vinger heeft.
Wilt u een beveiligingsmethode instellen, maar weet u niet hoe dit moet? Dan kunt u de volgende artikelen bekijken met uitleg over het instellen van deze toegangsopties via een iPhone of via een Android-telefoon.
(Bron: KPN, AD, Wired, arXiv. Foto: Shuttterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Het is verstandig om meerdere vingers toe te voegen aan de vingerafdrukherkenning. En ook tenminste een van de andere hand.
Dan heb je niet meteen een probleem als je een bepaalde vinger of hand niet gebruiken kunt.