Meer botbreuken door verkeerd gebruik medicijnen osteoporose

Ruim de helft van de patiënten met osteoporose (botontkalking) neemt de voorgeschreven medicijnen, bisfosfonaten, niet op de voorgeschreven manier. Zij hebben er daardoor nauwelijks baat bij, met een grotere kans op botbreuken als gevolg.

Helft gebruikers stopt

Bij osteoporose worden de botten steeds brozer en breken ze gemakkelijker. Bij gebruik volgens de regels zorgen middelen tegen osteoporose voor een daling van het aantal botbreuken met 20 tot 50 procent. Bisfosfonaten werken pas na langdurig gebruik, ten minste 1 tot 3 jaar. Minstens de helft van de gebruikers stopt echter binnen een jaar met het innemen volgens voorschrift.

Breuken voorkomen

In 2014 gebruikten bijna een kwart miljoen mensen bisfosfonaten. “Als je 20 patiënten helemaal volgens de voorschriften met bisfosfonaten behandelt, dan voorkom je bij 1 van hen een breuk in een wervel”, vertelt Van den Bemt, ziekenhuisapotheker van de Maartenskliniek in Nijmegen. “Stel dat je een patiëntengroep van 1000 mensen hebt, dan zou je in een perfecte wereld 50 wervelbreuken voorkomen.”

Fouten

In de praktijk wordt bij gemiddeld 75 van elke 1000 recepten door artsen een fout gemaakt. Bij 33 recepten maakt de apotheker een fout. In nog eens 29 gevallen worden de medicijnen niet afgehaald. Maar liefst 434 patiënten zijn niet therapietrouw. Bij de resterende 435 patiënten worden 22 wervelbreuken voorkomen. Van de totale gebruikersgroep van 250.000 patiënten zouden volgens deze berekening dus nog geen 110.000 patiënten de bisfosfonaten helemaal volgens de regels gebruiken. Bij hen worden per jaar ongeveer 5.500 wervelbreuken voorkomen. Als alle patiënten het middel goed voorgeschreven zouden krijgen, het zouden ophalen én het goed zouden gebruiken, zou dat oplopen tot zo’n 12.500 wervelbreuken die worden voorkomen.

Chronisch zieken

Naast de groep van 250.000 patiënten met medicijnen voor osteoporose blijken ook veel andere chronisch zieken hun medicijnen niet of niet op de juiste manier te gebruiken. Van alle medicijngebruik in Nederland gaat volgens recent onderzoek in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid ongeveer een 3e niet op de juiste manier.

Kosten besparen

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers maakt zich daar zorgen over, omdat het maar niet lukt om meer patiënten hun geneesmiddelen wél te laten innemen. Door deze zogenoemde therapietrouw te verhogen zijn aanzienlijke besparingen mogelijk. Niet alleen is er dan minder verspilling, maar ook verslechteringen van de gezondheidstoestand van patiënten worden voorkomen. Een verslechtering brengt extra kosten met zich mee, die voorkomen kunnen worden. Volgens Bart van den Bemt suggereert het onderzoek dat de besparingen tot een miljard euro per jaar zouden kunnen oplopen.

Lees ook het artikel over botontkalking.

(Bron: NOS) 

Geef een reactie