Meze, keftdakia en tzaziki van Gerry Weijman
Publicatiedatum: 31 augustus 2015
Ingrediënten:
Voor de Meze (auberginerolletjes met feta):
- 2 grote aubergines
- 200 gram romige feta (verkruimeld)
- 30 gram verse munt
- geraspte schil van een citroen
- 2 eetlepels citroensap
- 2 geperste teentjes knoflook
- 1 gehakte rode peper (zonder zaadjes)
- 1 eetlepel olijfolie
Voor de Keftdakia:
- 1 kleine ui
- 1 eidooier
- halve theelepel paprikapoeder
- 1 eetlepel ketchup
- 4 takjes peterselie
- 2 eetlepels bloem
- 250 gram kalfsgehakt
- 1 theelepel oregano
- halve theelepel kaneelpoeder
- 3 eetlepels paneermeel
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes munt
- 3 eetlepels olijfolie
- peper en zout
Voor de tzakiki:
- 5 deciliter yoghurt
- 1 komkommer
- 6 teentjes knoflook (mag natuurlijk ook minder)
- 1 eetlepel gehakte munst
- zout en peper
Bereidingswijze:
Van de meze:
Snijd de aubergines overlangs in dunne plakken. Giet wat olie op een grote schaal en druk een paar plakken aubergines erin. Leg ze op een heet grillrooster en zet ze onder de grill in de oven of op de BBQ. Rooster ze snel aan beide kanten licht bruin. Beweeg de plakken regelmatig heen en weer. Leg de gegrilde plakken vervolgens op een schaal en bestrooi met zeezout.
Doe de feta in een kom. Hak de munt (of basilicum) fijn en doe met de citroenschil en 1 eetlepel citroensap bij de feta.
Smeer een beetje van het feta-mengsel op elke plak aubergine en rol ze op. Snijd de rolletjes doormidden en schik ze op een schaal (De rolletjes kunnen afgedekt met aluminiumfolie 1-2 uur bij kamertemperatuur worden bewaard).
Roer de knoflook, chilipeper, olie en 1 eetlepel citroensap in een kommetje door elkaar. Voeg zout naar smaak toe. Giet deze saus pas over de rolletjes als ze worden geserveerd!
Van de Keftdakia:
Snijd de ui fijn. Doe de ui met het gehakt, de eidooier, oregano, tomatenketchup, paprikapoeder, uitgeperste knoflook, peterselie, munt, peper, zout en paneermeel in kom. Meng goed. Zet het mengsel eventueel even in de koelkast om betere ballen te draaien.
Maak met een koele hand 16 gehaktballetjes van het mengsel. Doe in een diep bord de bloem en draai de gehaktballetjes er net zolang in rond tot ze bedekt zijn.
Verhit in een koekenpan olie en bak de balletjes in ongeveer 10 minuten goudbruin.
Van de tzaziki:
Schil en rasp de komkommer en laat uitlekken.
Klop de yoghurt met een vork glad. Meng de geraspte en uitgelekte komkommer door de yoghurt. Voeg vervolgens de (uitgeperste) knoflook, zout en peper toe. Zet dit 2 uur in de koelkast.
Strooi vlak voor het serveren de munt erover.
(Bron: Gerry Weijman)