Aangifte inkomstenbelasting over 2023: waar moet u dit jaar extra op letten?
Publicatiedatum: 29 februari 2024
Krijgt u dit jaar geld terug of moet u bijbetalen? Vanaf vrijdag 1 maart 2024 kunt u belastingaangifte over 2023 doen. Meestal is het een ingewikkelde en tijdrovende, maar wel belangrijke klus. Met welke zaken moet u extra veel rekening houden, bij uw aangifte inkomstenbelasting (box 1) over 2023?
Belastingaangifte: niet altijd verplicht, vaak wel de moeite waard
Als u van de Belastingdienst bericht heeft gekregen dat u aangifte moet doen, bent u ook verplicht om dat te doen. Heeft u geen bericht ontvangen, dan is het niet verplicht, maar wel aan te raden. Vooral als u AOW ontvangt én 1 of meerdere pensioeninkomsten heeft, kan het u mogelijk helpen om geld terug te krijgen, zoals we in dit artikel uitleggen. Bent u verplicht belastingaangifte te doen, zorg dan in elk geval dat u op tijd bent. Als u na 14 juli 2024 nog steeds geen aangifte heeft gedaan, riskeert u een boete.
Reiskosten
Per 1 januari 2023 is de belastingvrije kilometervergoeding licht gestegen, van 0,19 naar 0,21 euro per kilometer. Heeft u in 2023 bijvoorbeeld 1.000 kilometer van en naar uw werk gereden, met uw eigen auto? Dat mag u van uw werkgever of opdrachtgever belastingvrij een reiskostenvergoeding van 210 euro ontvangen, zonder ingehouden loonheffingen. Per 1 januari 2024 is de reiskostenvergoeding overigens alweer gestegen, naar 0,23 euro per kilometer. Maar dat is iets voor het volgende belastingjaar.
Vrijwilligerswerk
Vrijwilligerswerk is een nobele bezigheid, maar er zijn wel strikte fiscale regels aan verbonden. Let dus goed op de vergoeding die u hiervoor ontvangt. Voor uw activiteiten als vrijwilliger mag u in 2023 maximaal 5 euro per uur, 190 euro per maand en 1.900 euro per jaar verdienen. Zit u hierboven, dan geldt uw vrijwilligersvergoeding als loon en dan moet u daar belasting over betalen. En zit u hieronder, dan hoeven deze inkomsten niet vermeld te worden op uw belastingaangifte.
Belangrijk om hierbij te vermelden: u dient eventuele vergoedingen voor reiskosten en andere onkosten op te tellen bij uw vrijwilligersvergoeding. Als u bijvoorbeeld 1.850 euro per jaar ontvangt, plus 100 euro aan onkostenvergoedingen, dan moet u alsnog belasting hierover betalen. Als u uitkeringsgerechtigd bent en meer dan de maximale vrijwilligersvergoeding ontvangt, kunt u bovendien gekort worden op uw uitkering.
Zorgkosten
Sowieso handig om op te letten, de zorgkosten die u maakt. Als u chronisch ziek bent, een beperking heeft of op leeftijd bent, kan dit gepaard gaan met extra kosten. Denk aan medicijngebruik, steunzolen, prothesen of pacemakers, maar ook vervoer van en naar het ziekenhuis. Of aan een dieet dat u noodgedwongen moet volgen, bijvoorbeeld het FODMAP-dieet, als u het Prikkelbare Darm Syndroom heeft. In dit artikel gaan we specifiek in op deze aftrekbare dieetkosten. En hier vindt u alle zorgkosten die u kunt aftrekken bij uw belastingaangifte over 2023.
Inkomsten via Vinted of Marktplaats
Sinds januari 2023 zijn de belastingregels met betrekking tot online verkoopplatformen veranderd. Verkoopt u regelmatig spullen via websites als Vinted, Marktplaats of Tweedehands.net? Of koopt u artikelen in en verkoopt u ze met winst weer door? Dan geldt dit als een inkomstenbron. En dan is de kans aanwezig dat u belasting over die winst moet betalen. Verkoopt u meer dan 30 artikelen en/of verdient u meer dan 2.000 euro via deze platforms, dan krijgt de Belastingdienst automatisch inzage in deze gegevens. Maar dat hoeft niet te betekenen dat u hierover extra belasting betaalt, zoals Meldpunt in dit artikel uitlegt.
Let er sowieso op dat u in 2023 maximaal 8.520 euro belastingvrij bij mag verdienen, naast uw loon of AOW. Hieronder vallen betaalde huishoudelijke klusjes, vrijwilligerswerk, het verhuren van uw woning (bijvoorbeeld via Airbnb) en dus ook transacties via Vinted of Marktplaats.
Wat komt er verder kijken bij uw belastingaangifte?
U kunt anno 2024 nog een papieren aangifte over het voorbije belastingjaar doen. Hiervoor kunt u de BelastingTelefoon (0800-0543) bellen, om een aangifteformulier aan te vragen. Maar de meeste aangiftes worden via Mijn Belastingdienst (inloggen met DigiD) uitgevoerd. Welke gegevens u bij de hand moet hebben, legt de Belastingdienst uit. Zodra uw belastingaangifte binnen is, krijgt u doorgaans binnen 3 maanden een reactie. Komt u er zelf niet uit? Dan kunt u videobellen met een adviseur van de Belastingdienst.
U kunt overigens alvast 2 kleine meevallers noteren. Ten eerste is de arbeidskorting in 2023 gestegen, waardoor u netto meer overhoudt (als uw inkomen tenminste minder dan 115.295 euro is). Daarnaast zijn de tarieven iets gunstiger dan in 2022, zowel voor AOW-gerechtigden als voor degenen die de AOW-leeftijd nog niet hebben bereikt.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Belastingdienst, Margriet, Plus Online, EW Magazine, AOW.nu, Geldfit, Nationale Ombudsman, Nextens. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Stuk over boete bij te laat indienen aangifte is niet juist. Dit is alleen als je een uitnodiging tot het doen van aangifte hebt gekregen. Als je geen uitnodiging hebt gehad en je dient vrijwillig een aangifte in heb je, zonder boete 5 jaar de tijd om aangifte te doen.
Zoals jullie het schrijven is niet volledig
Beste marcelmarjo, bedankt voor uw reactie. We hebben de zin iets aangepast, om dit duidelijker te maken. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag
Onder WAT KOMT ER VERDER KIJKEN BIJ … staat de zin “U kunt anno 2024 nog een papieren aangifte over het voorbije belastingjaar doen.” Is 2024 inderdaad het laatste jaar??? Uit welke bron komt deze mededeling?