“Meerderheid Nederlanders vindt dat het opleiden van statushouders voor de zorg essentieel is”
Publicatiedatum: 27 februari 2024
In een onderzoek naar de mogelijke oplossingen voor de vergrijzing vindt 60% van de Nederlanders dat het opleiden van statushouders voor de zorg essentieel is. Een meerderheid van de respondenten is hiermee van mening dat dit een niet te vermijden maatregel is om het arbeidstekort in de zorg terug te dringen. De mogelijkheid om immigranten naar Nederland te halen om de arbeidstekorten in de zorg op te vullen wordt in het onderzoek regelmatig spontaan opgeworpen als oplossing.
Onderzoeksbureau Blue Field Agency onderzocht voor het crossmediale project De Toekomst is Grijs van Omroep MAX in hoeverre Nederlanders bezig zijn met de vergrijzing. Het onderzoek werd uitgevoerd onder een representatieve groep van 1000 respondenten. Zij gaven aan dat zij zich voor wat betreft de vergrijzing het meest bezig houden met de (mogelijke uitdagingen in de) zorg. “De meerderheid van de Nederlanders maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg, Ook is de helft van de Nederlanders bezorgd dat er later geen goede zorg meer voor ze is. Het zorgpersoneelstekort en de toenemende zorgkosten worden gezien als grootste problemen als gevolg van de vergrijzing”, stellen de onderzoekers. De meerderheid van de respondenten is daarom ook van mening dat we als samenleving moeten aansturen op het opleiden van statushouders in de zorg om de gaten op te kunnen vangen.
Experts over de zorg
Ook onder experts zijn de zorgen over de toekomst van de zorg aanwezig. Dat bespraken podcastmakers Elles de Bruin en Astrid Cornelisse eerder als in de podcast De Toekomst is Grijs. “Als we nu geen maatregelen nemen, overlijdt straks de zorg”, zegt hoogleraar transitiekunde Jan Rotmans in de podcast. Ook een traumachirurg sorteert voor op de toekomst, door kritisch te kijken naar heupoperaties. Wat levert het de samenleving en de patiënt op als we niet meer als vanzelfsprekend een heupoperatie uitvoeren? Een dilemma. Artsen verbazen zich erover dat dit gesprek wordt gemeden door politiek en beleidsmakers.
Beluister de podcast hier
Zorg over jongeren
Opvallend is dat respondenten meermaals aangeven zich vooral zorgen te maken over de toekomst van jongeren. “Voor de jeugd zie ik het somber in. Wat is hun perspectief?” stelt een respondent. “De lasten van vergrijzing moeten niet bij de jongeren terecht komen! De overheid moet daarvoor zorgen door minder uitgaven te doen daar waar nodig is!” motiveert een ander. “Omdat er van de jongeren veel gevraagd wordt om aan de ouderen te denken, terwijl de jongeren het druk hebben en al zo veel moeten. Er ligt zoveel druk op iedereen.”
Gesprek over vergrijzing
De uitkomsten van dit onderzoek worden besproken tijdens het debat van De Toekomst is Grijs. Op donderdag 29 februari 2024 om 22.15 uur op NPO 2 gaan Elles de Bruin en Carrie ten Napel in gesprek met deskundigen en publiek over de vergrijzing.
Wat kun je zelf doen?
In de televisiereeks van De Toekomst is Grijs gaat Omroep MAX op zoek naar hoopvolle initiatieven. Wil je zelf wat doen, maar weet je niet goed wat?
Over De Toekomst is Grijs
In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.