Hoelang gaan de omvormers van uw zonnepanelen mee?
Publicatiedatum: 23 februari 2024
Als u zonnepanelen voor thuis aanschaft, is dat een kostenpost voor de korte termijn, maar een besparing voor de lange termijn. De zonnepanelen kunnen doorgaans jarenlang op het dak blijven liggen, voordat ze aan vervanging toe zijn. Maar dat geldt niet voor de omvormers, die ervoor zorgen dat u uw zelf opgewekte zonne-energie thuis kunt gebruiken.
Wat is een omvormer?
Ten 1e: hoe werken zonnepanelen? Om het vereenvoudigd uit te leggen, een paneel bestaat uit zonnecellen van silicium die zonlicht opvangen. Hierdoor komen elektronen in het paneel in beweging, waardoor er spanning ontstaat. Deze spanning zorgt ervoor dat het zonlicht wordt omgezet in bruikbare energie. Maar voordat het zover is, mogen de omvormers in uw woning nog aan de slag. De zonnepanelen leveren namelijk gelijkstroom (DC) af, waarna de omvormer dit omzet in wisselstroom (AC), die bij u thuis uit het stopcontact komt.
Wat zijn de belangrijkste soorten?
Omvormers zijn er in verschillende soorten. Kiest u bijvoorbeeld voor een centrale omvormer, dan is er 1 systeem dat de energie van meerdere zonnepanelen opvangt en omvormt. Meestal is het verstandig om het systeem in de buurt van uw panelen aan te sluiten, bijvoorbeeld op zolder. Zo voorkomt u dat er te veel energie verloren gaat bij het doorgeven van de energie. Als het groene lampje in het kastje blijft branden, zonder te flikkeren, weet u dat de omvormer werkt. En dat u op dat moment zelf stroom opwekt via uw zonnepanelen.
Een hedendaags alternatief voor de centrale variant is de micro-omvormer. Dat wil zeggen dat elk paneel een eigen ingebouwd systeem heeft, dat gelijkstroom omzet in wisselstroom. Meestal is dit efficiënter en veiliger, maar wel duurder dan een centrale omvormer. Een tussenvorm is de zogeheten optimizer. Dit apparaat is ook in elk afzonderlijk paneel ingebouwd, net als de micro-omvormer, maar werkt daarnaast samen met een centrale omvormer. Welk systeem voor u thuis het beste werkt, hangt af van meerdere factoren. Denk aan het aantal zonnepanelen op uw dak, hoeveel schaduw erop valt en de kwaliteit van uw aansluiting thuis. En hoeveel geld u eraan kunt besteden natuurlijk.
Wat zijn de ideale omstandigheden voor een omvormer?
Niet alleen de plek waar u de omvormer plaatst is van belang, let er bovendien op dat het apparaat niet te heet wordt. Van zonnepanelen is bekend dat ze sowieso al minder efficiënt zijn, zodra de temperatuur boven de 25 graden Celsius komt. Als het hartje zomer is, wanneer de zon meestal het hardst schijnt, hebben de zonnepanelen dus minder rendement. Maar ook omvormers zijn kwetsbaar bij hoge temperaturen. Op warme dagen geven panelen veel zonne-energie door, maar wat als u die niet meteen nodig heeft? Dan gaat die energie terug naar het stroomnet. Hierdoor kunnen omvormers uitvallen, door een te hoge spanning op het net. Zorg er daarom voor dat de omvormer bij u thuis voldoende warmte kwijt kan, op een plek met voldoende luchtstroom. Het systeem inbouwen in een gesloten kast, dat is dus geen goed idee.
Hoelang gaan omvormers mee?
In een eerder artikel hebben we al uitgelegd dat zonnepanelen gemiddeld zo’n 25 jaar mee gaan. Soms hebben ze zelfs een nog langere levensduur, maar calculeer dan wel in dat de panelen steeds minder opbrengen. Wat uw omvormers betreft, het kan zijn dat ze al veel eerder aan vervanging toe zijn. Wel hangt het ervan af om welk type omvormer het gaat.
Want volgens Milieu Centraal hebben centrale omvormers een levensduur van 12 jaar en ligt die bij micro-omvormers rond de 25 jaar. Houd sowieso uw verbruik, bijvoorbeeld via de verbruiksmanager van uw energieleverancier, goed in de gaten. En ga na of dit overeenkomt met de verwachte opbrengst van uw zonnepanelen. Is dat niet het geval, dan wordt het misschien tijd om naar uw panelen en/of de omvormer te laten kijken.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Algemeen Dagblad, Milieu Centraal, Zonneplan, Pure Energie, Solar-gigant.nl, Centraal Beheer, Libra Energy, Zonnepanelen.net, Zonnestroom Nederland, Essent. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat zeb bullshit vertel je daar. Klopt van geen kanten. Waar haal je deze info vandaan. 1 microomvormers en of optimizers zijn duurder en minder efficiënt. Ze loggen onder de panelen in weer en wind. En als er ëén stuk gaat mag je het dak op.. En ik geef je het op een blaadje.. ze gaan geen 25 jaar mee zelfs geen 15 jaar. Dat een omvormer dicht bij de panelen op zolder moet staat, is al jaren achterhaald. De kabeldikte en de configuratie van de solarkabels speelt hier een rol. Meestal mag je tot meer dan 100 m ver gaan met deze kabels. Maar de afstand van de omvormer tot het hoofdbord speelt wel een rol.. zeker als de installateur hierop spaart, krijg je dan van die toestanden dat de omvormer uitslaat als er veel zon is. Omvormers van goede kwaliteit lees geen Chinese gaan gemakkelijk 15 a 20 jaar mee. Er zijn uiteraard uitzonderingen.
Moraal pas op voor het Chinese “gevaar”. Goedkoop in aankoop. Maar op termijn de duurste installatie. Hou deze spreuk in gedachten de ergenis van mindere kwaliteit duurt langer dan het genot van de lagere prijs.
Waar heeft u dan die informatie over microinverters dan vandaan ? Want zo heten zij en geen omvormers. Wij hebben Enphase en daar zit 25 jaar garantie op met een verwachtte levensduur van 30 tot 35 jaar. Dat is dan wel weer koffiedik kijken maar in ieder geval wel die 25 jaar garantie.
@marcel micro inverter is gewoon het Engelse woord voor micro-omvormer dus gewoon een geldig woord.
Dat omvormers uitvallen bij veel zon heeft te maken met de netspanning. En dus niks met de gelijkstroombekameling tussen panelen en omvormer.
Microomvormer en optimizer zijn weliswaar duurder maar hebben onder bepaalde omstandigheden met schaduw ook voordeel dat ze een hogere energieproductie realiseren. Of het rendabel is is een kwestie van rekenen. Ik heb er destijds van afgezien vanwege een te lange terugverdiendtijd.
Je claim dat ze minder lang mee gaan dan gewoon onvormer zie ik niet onderbouwd. Sterker, op microomvormers en optimizers kreeg ik destijds meer garantie dan op een centrale omvormer! Dat zegt toch iets over het vertrouwen van de fabrikant.
Mijn omvormer (Omnik) was na 6 jaar al kapot. Ik had 10 jaar garantie. Heb na aandringen een nieuwe gekregen van een ander merk omdat Omnik al een aantal jaren failliet was en ze eerst weer met een Omnik kwamen die het na een week ook weer niet meer deed. Nu ook een nieuwe app: SolisCloud. Wel lang moeten wachten voordat ze tijd hadden om het te maken, 3x een monteur over de vloer en 2 maanden geen opbrengst helaas!
Hoewel duurder in aanschaf ben ik op Micro omvormers over gegaan.
De losse 1 per paneel zijn erg duur van Enphase maar de 2/1 4/1 of 6/1 van Hoy miles die ik nu heb zijn redelijke prijzen.
De 6/1 voor 3 fase meterkast is nu 1* Zuid, 1* West en 1* Oost dus ik lever door draaien zon met 6 of 12 panelen want pal zuid zullen de Oost + West maar helft leveren.
De 400 Wp panelen leveren zelden bij deze 6 2400 Wp en omvormer kan maar 2200 Wp aan en gooide bij volle zon dus 200 Wp weg.
Ik zit gemeten vaak tussen 1500 en 2160 Wp maar dat is overdag bij volle zon als de Dynamische leverancier een laag terug leverprijs geeft.
1 grote is goedkoper maar als er nu 1 vogel poepte zie ik op de App van Smartphone welk paneel ik moet wassen!
Bij de 1 grote zie ik alleen geleverde en niet of en welke vervuild is.
Als er 1 van de 6 in 1 gemaakte sneuvelde mag ik die inverter met 1 losse of 2/1 vervangen later.
Ook kan ik door 3 x gekochte 6/1 ze per stuk aan/ uit zetten en reinigen of herstellen op ’t dak.
En 2 maanden gaan stroom? Word nergens vergoed en ik kan bij defecte inverter gewoon een vervanger ophalen.
Maar met 3x 6/1 zal ik maar bij defect en omruilen maar 1/3 minder stroom hebben en U niets!
Ook is bij deze Hoymiles 6/1 vaak maar 1 deel stuk en dan ruilen als die weer op voorraad is en met overige 5 doorgaat maar 1/6 minder wel te doen.
Garantie is leuk maar de verouderde op vorige woning werkte na 12 jaren nog wel, maar vaker uitval wegens buren die ook gingen leveren en niet op 253 maar op 246 volt er vaak uitging.
Als je in buurt met weinig Panelen zit nog prima maar dankzij buren daar ook gewoon nieuwe gekocht.
Ik wist in 2012 al dat vele met toen 2 jaren garantie wel vaker vervangen moesten worden en nieuwe kopen en niet wachten is mijn advies.
Maar 10 jaren garantie en ik hoorde dat vele meer dan 2 maanden moesten wachten!
Ook de monteur die kwam controleren of jou panelen of inverter defect was is niet gratis….
Ik heb nu de 12 jaren gebruikte nu als reserve voor garantie claims liggen, beter iets dan niets tijdelijk… 2800 Wp is deze.
Antwoord op Titus. U heeft gelijk. Inverter is een omvormer. En ik ben blij dat u ook zegt dat de garantie langer is. Ik denk dan ook dat u en vele andere uiteindelijk toch voordeliger uit bent. En het rendement is hoger als u last van obstakels heeft zoals bomen en zelfs vogelpoep.
De logica klopt niet helemaal. Zonnepanelen doen het minder goed boven de 25° en een omvormer kan uitvallen bij een te hoge netspanning.
De hieruit door Max getrokken conclusie is dat “dus” de omvormer op een geventileerde plaats moet hangen.
Net zo’n redenering als dat je de omvormer altijd op zolder moet hangen omdat het achter een boom in de winter ook koud is.