Het weer: wisselvalligheid staat als een huis
Publicatiedatum: 24 februari 2024
Deze weercolumn wordt ongeveer een week voor het verschijnen ervan aangeleverd. 20 jaar geleden zou je dan nog weinig zinnigs kunnen zeggen over de verwachtingstermijn, die immers meer dan een week vooruit ligt. Tegenwoordig is er veel meer duidelijk als je de weerkaarten en ontwikkelingen in de gaten houdt.
Binnen een bepaalde bandbreedte valt vaak wel te voorzien hoe de ontwikkelingen er de komende tijd uitzien en wat we ongeveer kunnen verwachten. Maar niet elke weersituatie is even geschikt om een verwachting voor over 1 of 2 weken te geven. Soms zijn er plotselinge veranderingen, juist die maken het vak van meteoroloog zo interessant. En bij tijden frustrerend, ja dat ook.
Compleet veranderende weerkaarten
In de vorige weercolumn sprak ik over het droge en kalme weer dat eraan zat te komen. De kaarten lagen redelijk duidelijk op tafel. Echter, plotselinge grote veranderingen in de stratosfeer boven de Noordpool leidden ertoe dat de weerkaarten op de kop werden gezet. Binnen 2 etmalen veranderden de weerkaarten compleet. Het hogedrukgebied kwam niet en het bleef wisselvallig.
Wisselvalligheid blijft
Die eerdergenoemde stratosferische veranderingen lijken er toe te leiden dat de winterkou boven Scandinavië voorlopig onverminderd in stand blijft. Ondertussen blijft de hogedruk boven Zuid-Europa sterke tegendruk geven. Al met al vertoeven wij in Nederland aanhoudend op het grensvlak van luchtsoorten en daardoor blijft het wisselvallig, met dus geregeld neerslag. Nu en dan kan de wind ook even stevig uithalen en het zal veelal mild zijn. Denk aan maxima tussen 8 en 12 graden. Niets nieuws onder de zon.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 8 2024. Foto: ANP)