Documentaire De Toekomst is Grijs: Ouderenzorg (aflevering 2)
Publicatiedatum: 13 februari 2024
Aflevering 2 van de documentaireserie De Toekomst is Grijs zoomt in op de gevolgen van de snelle vergrijzing in de ouderenzorg. De grote vraag is: kunnen we de kwaliteit van zorg vasthouden in een samenleving die snel vergrijst? In 2013 zijn alle verzorgingshuizen wegbezuinigd. Ouderen moeten zo lang mogelijk thuis wonen, vindt de overheid. En als er zorg nodig is, is er de thuiszorg of moet familie bijspringen. Wat dit in de dagelijkse praktijk betekent, is te zien in deze aflevering.
De 90-jarige Fenny Bandringa is mantelzorger voor haar dementerende man Jan van 90 jaar. Jan heeft een indicatie voor een verpleeghuis, maar staat op de wachtlijst. Fenny kan alle zorg amper nog opbrengen. Dochter Elles verzucht: “Ik had mijn ouders zo graag een ontspannen oude dag gegund.” Bij thuiszorgorganisatie Thebe in Breda hebben ze last van een groot personeelstekort. En van de mensen die er werken, daarvan gaan er binnenkort veel met pensioen. Hoe dat dan verder moet in de ouderenzorg, is een groot vraagteken. Margret Petterson probeert dagelijks met man en macht goede thuiszorg te leveren voor haar cliënten. Vaak moet een beroep worden gedaan op vrijwilligers om bij te springen.
Experts uit de ouderenzorg
Huisarts Marnix van der Leest uit Leusden ziet veel schrijnende situaties van ouderen die eigenlijk niet meer thuis kunnen wonen, maar dat wel nog moeten. Vooral de eenzaamheid, noemt Van der Leest ‘hartverscheurend’. In het UMC Utrecht zien ze, net als in anderen ziekenhuizen, dagelijks ouderen die het thuis niet meer redden en op de Spoedeisende Hulp belanden. Ze liggen daarna soms weken in het ziekenhuis omdat ze niet meer naar huis kunnen en er elders geen plek is. Er is echt sprake van een ‘zorginfarct’, zegt Marijke van het transferbureau in het ziekenhuis. Zij zoekt dagelijks naar plekken in verpleeghuizen en revalidatiecentra.
De Toekomst is Grijs – Aflevering 2: Ouderenzorg is te zien op woensdag 14 februari 2024 om 20.30 uur op NPO 2.
Bekijk De Toekomst is Grijs op NPO Start
Over De Toekomst is Grijs
In het crossmediale project De Toekomst is Grijs onderzoekt MAX de effecten van een veranderende bevolkingssamenstelling. Hoe ziet ons land er in 2040 uit als we nu niets doen? In diverse programma’s brengt MAX, samen met het publiek, initiatieven in kaart. De omroep spreekt met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaat op zoek naar oplossingen in een debat. Dat doet MAX met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft. Na de podcast volgt vanaf februari 2024 een tv-serie en een debat, die beide te zien zijn op NPO 2. Gedurende de gehele periode kan het publiek meedenken door ideeën en oplossingen in te dienen op de website.
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Net aflevering twee gekeken en geeft goed weer hoe op alle kaders opstopping ontstaat. Door niet terug kunnen plaatsen naar Verpleeghuis of thuiszorg blijft het revalidatiecentrum vol waardoor het ziekenhuis niet uit kan plaatsen.
Het enige wat ik mis is de situatie in het verpleeghuis. Hier is nauwelijks aandacht aan besteed terwijl de problemen daar ook groot zijn. Deze verpleeghuizen zijn bijvoorbeeld voornamelijk ingericht op mensen met lichamelijke problemen terwijl er een sterke toename is van cliënten met cognitieve problemen. Dit betekend dat er geen huiskamers, veilige balkons en slimme alarmering aanwezig is wat zorgt voor gevaar. Ook is er een te kort aan medewerkers en kennis. Bejaardenhuizen zijn verpleeghuizen geworden dus de complexiteit neemt toe. Echter zijn de medewerkers niet veranderd dus er wordt nu gepoogd te scholen.
Ik werk zelf als verpleegkundige en moet zo vaak mensen afwijzen omdat ze al te slecht zijn qua cognitie voor een somatische afdeling. Dat is pijnlijk want je voelt de nood van de thuiszorg en familie maar wil de cliënt ook niet 2 keer in korte tijd verhuizen. Ik zou zo graag zien dat er geïnvesteerd wordt in verbouwen zodat we meer van deze plekken kunnen bieden.