vissen

Natuurmoment: laagje ijs gunstig voor vissen in koude dagen

Vorige keer vertelde ik u over een ijsvogel die op een tak boven het water zat, geduldig loerend naar vis. “In de winter zie ik geen vissen in de sloot. Moet zo’n vogel dan niet eindeloos wachten?”, vroeg mijn vrouw zich af. Goede vraag!

Koudbloedige vissen

Vissen zijn koudbloedige dieren, die hun lichaamstemperatuur aanpassen aan die van de omgeving. Ze hoeven zich niet extra in te spannen om warm te blijven. Of een jas aan te trekken, zoals wij. Daalt de watertemperatuur, dan daalt de energie bij vissen. Ze bewegen minder, eten minder en gebruiken de vetreserves in hun lijf op. En wordt het nóg kouder, dan gaan ze dieper het water in, waar de temperatuur nog redelijk is.

Isolerend

Een laag ijs is zelfs gunstig voor ze, want dat werkt als isolatie, zodat het water langzamer afkoelt. Pas wanneer het dagenlang ‘Elfstedentochtkoud’ is, kunnen vissen in ondiepe sloten doodvriezen. Gewoon omdat dan al het water bevroren is. ‘Mijn’ ijsvogel moet dus véél geduld hebben en wensen dat af en toe een vis uit de diepte omhoogkomt. Hij hoopt – net als ik – op een vroeg en warm voorjaar.

Natuurspecialist en wandelaar Kees Loogman schrijft voor MAX Magazine over zijn wandelingen in de natuur. Bekijk zijn overige natuurmomenten

(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 7 2024. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie