Ademhalingstechniek hyperventilatie

Verkeerde ademhalingstechniek kan vervelende gevolgen hebben: wat kunt u hieraan doen?

Ademhalen, het lijkt één van de gewoonste zaken van de wereld. Toch blijken verrassend veel Nederlanders dit op een verkeerde manier te doen. Hoe weet u of u zelf een verkeerde ademhalingstechniek heeft? En als dat inderdaad zo is, wat kunt u eraan doen?

Wat gebeurt er als u ademhaalt?

Door lucht in te ademen, via uw neus of uw mond, neemt u zuurstof op. Via uw longen belandt de zuurstof in uw bloed. Uw hart zorgt ervoor dat het bloed zich door uw lichaam verspreidt en dat uw organen zuurstof krijgen, om te kunnen functioneren. Tijdens dit proces komt koolstofdioxide (CO2) vrij, die u vervolgens weer uitademt. Kort en eenvoudig samengevat, is dit hoe ademhalen werkt.

Waarom zijn er zo veel mensen met een verkeerde ademhalingstechniek?

Dit proces van in- en uitademen is iets waar we normaal gesproken niet bij stilstaan. Maar volgens Frans de Jongh, longfysioloog bij de Universiteit Twente, kan het geen kwaad om dit wel te doen. 1 op de 10 Nederlanders heeft zelfs een verkeerde ademhalingstechniek, vertelt hij aan Universiteit van Nederland. En dat zijn niet alleen degenen die lijden aan astma, COPD, longkanker of een andere aandoening. “Los daarvan zijn het bijvoorbeeld mensen die gespannen of gestrest zijn, drukke werkdagen, hard werken. Dan kun je te veel gaan ademen, zonder dat je daar bewust van bent”, aldus De Jongh. “Dat zijn vaak aan hyperventilatie gerelateerde klachten.”

de hik
Lees ook: De hik: wat is het en hoe kunt u het stoppen?

Welke klachten kan dit veroorzaken?

Haalt u te veel, te diep en/of te snel adem? Dan kan dit duizeligheid, flauwvallen en meer van zulke klachten teweegbrengen. U ademt namelijk te veel CO2 uit, waardoor de balans tussen zuurstof en CO2 in uw bloed verstoord raakt. Hyperventilatie kan als een plotselinge aanval opkomen, maar kan ook chronisch zijn. Dit kan het gevolg zijn van een ziekte, maar ook van langdurige stress. U heeft dan sowieso al een verkeerde ademhalingstechniek en de symptomen komen vaak niet meteen aan de oppervlakte.

Zo’n hyperventilatie zonder dat u het door heeft, dat is precies waar De Jongh voor waarschuwt. “Als je door stress iets hyperventileert, het is net als een klein beetje verhoogde hartslag, een klein beetje te snelle of een klein beetje te diepe ademhaling. Maar als je iedere keer een klein beetje te veel CO2 afblaast… Binnen een aantal minuten is het zoveel geworden dat je klachten krijgt”, legt hij uit. Naast kortademigheid en duizeligheid kan het gaan om onder meer tintelende vingers, een drukkend gevoel op de borst, spierklachten, een droge mond, misselijkheid, hartkloppingen of wazig zicht.

Hoe kunt u uw ademhalingstechniek verbeteren?

Het kan dus verstandig zijn om op uw ademhaling te letten. U kunt bijvoorbeeld 2 keer per dag tijd inruimen voor 10 minuten durende ademhalingsoefeningen. Een vaak gebruikt advies is 4 seconden lang inademen en 6 seconden lang uitademen (en dat dus 10 minuten lang volhouden). Dit komt neer op 6 ademcycli per minuut, genoeg om letterlijk even op adem te komen. In onderstaande video van Universiteit van Nederland kunt u, vanaf minuut 7.12, zien hoe deze oefeningen in de praktijk werken.

Accepteer de cookies om dit element te weergeven.

 

(Bron: NU.nl, Universiteit van Nederland, Radboudumc, Maastricht UMC+, Gezondheid.nl, Thuisarts, Sint Antonius Ziekenhuis, Kliniek voor Ademtechniek. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    Typje says:

    Maar hoe zit dat dan met het verschil tussen buik-en borst ademhaling ?