Het weer: lentekriebels
Publicatiedatum: 3 februari 2024
Voor diegenen die reikhalzend uitkijken naar de lente: inmiddels hebben we alweer ruim een uur daglichtwinst ten opzichte van begin dit jaar. Vooral tijdens heldere middagen merk je dat de zon een stuk later ondergaat dan in de 1e januari-week. Goed voor de 1e lentekriebels.
Winterliefhebbers mogen niet klagen
Ik ken heel wat mensen die de komende tijd de lente uit de lucht en uit de grond willen kijken. Die hele winter, en vooral de lange donkere etmalen, kan hen gestolen worden. Winterliefhebbers mogen ondertussen niet klagen. We hebben vorst en sneeuw gehad. Er is geschaatst en vooral in Limburg is flink gesleed. Een paar mensen zijn met sneeuwballen ingezeept en de pechvolgels zakten door het ijs.
Door het ijs gezakt
Dat laatste gold ook voor mij. Door het ijs van de vijver in mijn eigen tuin, hoe sneu. En dan te bedenken dat ik juist altijd heel voorzichtig met warm water een gat maak om na een weekje vorst de koolstofdioxide uit de stilstaande vijver te laten ontsnappen. Geen wak hakken! Want dan schrikken de vissen en overwinterende kikkers. En toen maakte ik zelf kabaal door er tot mijn kruis toe doorheen te zakken… Voorlopig zijn er geen ijsperikelen.
Echte kou heeft zich teruggetrokken
De echte kou heeft zich teruggetrokken in het noorden van Scandinavië. Veel fronten hebben een noordelijke koers en bewegen vooral over IJsland, Schotland, Noorwegen en Zweden. Wij krijgen daar de uitlopers van, waardoor het licht wisselvallig is. Ondertussen liggen de middagtemperaturen veelal tussen 7 en 11 graden en kan het tijdens een opgeklaarde nacht eens licht vriezen. De 1e krokusjes komen boven de grond.
Grieta Spannenburg en Jordi Bloem delen afwisselend hun ervaringen over het weer in een wekelijkse column voor MAX Magazine. Bekijk hun overige weercolumns.
(Bron: MAX Magazine – Editie nr. 5 2024. Foto: ANP)