Zo vies wordt een staafmixer (aan de binnenkant) en zo maakt u hem schoon
Publicatiedatum: 16 januari 2024
Een staafmixer is een bijzonder handig hulpmiddel in de keuken. U kunt er bijvoorbeeld sauzen mee maken of soepen pureren. De staaf zelf kan echter na verloop van tijd erg vies worden (aan de binnenkant), zelfs als u hem na gebruik gewoon reinigt. We vertellen wat u kunt doen om hem wel goed schoon te krijgen.
Factcheckers controleert hygiëne staafmixer
In het programma Factcheckers van KRO-NCRV vragen presentatoren Tim Senders en Joep van Deudekom zich af hoe hygiënisch een staafmixer is. Om dit te controleren, mixen ze er een minuut mee in een bak met kokend water. Al snel komt er allemaal vuil uit de staaf en kleurt de eerder schone vloeistof vies bruin. Vervolgens zagen ze verschillende exemplaren doormidden en nemen ze monsters van de binnenkant. Die worden opgestuurd naar een laboratorium en microbioloog Eva trekt een ontluisterende conclusie.
Bij 2 van de 5 staafmixers zijn bacteriën aangetroffen, die mogelijk schadelijk kunnen zijn. De staafmixers uit het onderzoek hebben zelfs de grens van 30 miljoen bacteriën per monster overschreden. Met de mogelijkheid van potentieel schadelijke bacteriën, zoals de beruchte poepbacterie. Geen al te fijn idee, om zo’n staafmixer een volgende keer weer te gebruiken voor het bereiden van uw voedsel. Gelukkig is er een manier om het apparaat wel goed schoon te krijgen.
Maak een staafmixer schoon in kokend water
Mits uw betreffende staafmixer ervoor geschikt is, kunt u hem schoonmaken in kokend water (en zo niet: gebruik dan geen kokend, maar heet water). Breng hiervoor water aan de kook en doe dit in bijvoorbeeld een hoge maatbeker. Voeg eventueel wat afwasmiddel toe. Laat uw staafmixer vervolgens minstens een minuut in het water draaien. Zorg ervoor dat het motorstuk het water niet raakt, want die is niet waterbestendig. Afhankelijk van hoe vies de binnenkant is, zal het water vies worden. Ververs het water zo nodig en herhaal dit dan nog een keer. Als het goed is, verkleurt het water nu niet meer. Herhaal het proces anders net zo lang totdat het water schoon blijft.
Laat de staaf vervolgens goed drogen voor u hem weer gebruikt. Hiervoor kunt u hem op een doek plaatsen of afdrogen. Wees voorzichtig met de mesjes, want die kunnen anders bot worden.
Zitten er hardnekkige voedselresten tussen de messen zelf, schrob die er dan van af met een afwasborstel. Het gedeelte van de motor kunt u afnemen met een niet te vochtige doek en eventueel wat afwasmiddel.
Kan een staafmixer in de vaatwasser?
Het motorgedeelte van een staafmixer kan niet in de vaatwasser, maar de staaf zelf in sommige gevallen wel. Controleer daarvoor de handleiding van het apparaat.
(Bron: Factcheckers, Pickx.be, debestestaafmixer.nl, Coolblue, Consumentenbond. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Ik heb twee staafmixers.
De eerste doet het na ruim 30 jaar nog steeds.
De test kan ik doen. Misschien dat de reserve dan toch nog van pas komt.
De eerste kan dan dienst blijven doen als motor van de hakmolen.
Die zet je op een hulpstuk en een ander mes hakt dan de inhoud.
De reserve bestaat uit twee delen. Die kan dus in de vaatwasser en ondergedompeld worden.
Blij dat ik die niet naar een kringloop heb gebracht.
SUGGESTIE: als ik op internet kijk hoe uitgebreid keukenapparatuur is geworden (zoek op staafmixer) dan is het ook een ding om eens die onderdelen te testen.
Wat met houten lepels etc.
Was de mesjes niet in de vaatwasser. Met de tijd worden ze bot.
Dat geldt dan ook voor een dunschiller.
Ik was alles met de hand af.
Staafmixer gebruik ik de laatste tijd alleen als “motor” koffiemolen.
Reinigen in de bijgeleverde beker is inderdaad beter, denk ik.
Is misschien ook een goed item om te testen: dunschillers, knoflookpers, slagroomspuit (zak met accessoires), koffiemolen, blenders.
Ik gebruik dus een staafmixer omdat deze makkelijker schoon is te maken en minder ruimte in beslag neemt.
Maar na deze test is het wel zaak om er meer aandacht aan te geven.
O ja, hoe reinig je theepotten etc. van de aanslag?
Kunststof kookschalen (magnetron) als die zwarte aanslag heeft gekregen?
Theeaanslag is er al:
https://www.maxvandaag.nl/sessies/themas/huis-tuin-hobby/thee-aanslag-verwijderen-doet-u-zo/
Dat ik met mijn 72 jaar nog leef en gezond ben Komende uit een gezin van 12 personen zonder koelkast, douche, houten wc zonder doortrekker en kranten als wc papier. Ik kan de staafmixer wel aan