Welke kamerplanten zijn geschikt voor in de badkamer? 11 goede opties
Publicatiedatum: 21 januari 2024
We floreren bij groen in huis. En voor bijna elk plekje is wel een geschikte plant te vinden, zolang ze er maar daglicht krijgen. Zo ook de badkamer. En die ruimte heeft als voordeel dat de luchtvochtigheid er vaak hoog is. Iets wat sommige kamerplanten extra kunnen waarderen. We zetten 11 planten op een rij die ervoor geschikt zijn.
Wisselende omstandigheden
In de badkamer zijn er vaak wisselende omstandigheden. Tijdens het gebruik ervan, wanneer we douchen bijvoorbeeld, loopt de temperatuur vaak op. Maar zet u daarna een raam open om te luchten of verwarmt u hem verder niet, dan kan de temperatuur weer flink dalen. Kies in dat geval voor de sterkere kamerplanten, die zich er niets van aantrekken dat het zowel behoorlijk warm, als aan de frisse kant kan zijn.
Daarnaast is de keuze voor de planten afhankelijk van de beschikbare ruimte. Voor kleine badkamers kunt u het beste kiezen voor planten die niet al te veel ruimte innemen en niet na verloop van tijd uitgroeien tot flinke jongens. Hieronder geven we 11 opties waaruit u zoal kunt kiezen.
Gatenplant: Monstera
De gatenplant staat het liefst op een wat donkerder plek. Het is een plant die van veel warmte houdt, overdag minstens 20 graden en ’s nachts bij voorkeur niet lager dan 16 graden. Zorg dat de grond tussen de gietbeurten steeds licht opdroogt, maar nooit helemaal uitdroogt. Houd er rekening mee dat hij flink kan groeien, zeker wanneer hij het naar zijn zin heeft. Heeft u daar niet de ruimte voor in uw badkamer, kies dan voor de versie die kleiner blijft, de Monstera Monkey (links op de foto).
Klimop: Hedera
De klimop heeft het liefst een niet al te warme standplaats, maar het is een sterke plant en hij past zich ook aan ongunstigere omstandigheden aan. De bonte soorten hebben wat meer licht nodig dan de groene, maar beide kunnen een redelijk donkere plek hebben. Deze plant houdt niet van droge wortels, houd hem daarom te allen tijde licht vochtig. U kunt hem als klim- en als hangplant laten groeien.
Kruipende ficus: Ficus pumila
De kruipende ficus (Ficus pumila) is één van de kleinere ficussen. U kunt hem als hangplant of als klimplant houden. Hang hem bijvoorbeeld in een pot aan het plafond, of plaats hem in een hoge pot, zodat het blad over de randen groeit. Hij kan niet tegen volle zon, maar een plek met halfschaduw is ideaal. Want dan behoudt hij zijn mooie bonte bladtekening. Tegen tocht en droge lucht kan hij niet, dus plaats hem uit de buurt van een (geopend) raam of de verwarming. De waterbehoefte is groot en u doet er goed aan de potgrond steeds licht vochtig te houden.
Krulvaren: Nephrolepis
De krulvaren is bij uitstek geschikt voor de badkamer. Geef hem er een plekje uit de volle zon, maar ook weer niet te donker, want dat kan bladval veroorzaken. Geef hem water op kamertemperatuur en kies indien mogelijk liefst regenwater. Hij is geen fan van water op het hart van zijn kluit. Beter is het om hem te dompelen of water op de schotel te geven. Zorg dat het op zijn standplaats niet tocht en dat de temperatuur niet onder de 15 graden daalt. Vanaf 18 graden voelt ‘ie zicht het prettigst. Hij leent zich met zijn mooie, lange, gevederde blad goed als hangplant.
Lepelplant: Spathiphyllum
Van oorsprong komt de lepelplant uit het Amazonegebied en hij doet het goed op een standplaats met wat minder licht. Te weinig licht zorgt er echter voor dat de bloemen groen blijven, dus een plek met halfzon of halfschaduw is het meest geschikt. Als de bladeren bruin of geel worden, is de luchtvochtigheid te laag of staat de plant te licht. Een temperatuur tussen de 15 en 23 graden is ideaal. De Spathiphyllum heeft een vrij grote behoefte aan water. Geeft u te laat water, dan laat hij dat duidelijk merken, door al zijn blad slap te laten hangen. Bent u er snel bij, dan herstelt hij zich goed nadat u alsnog water gegeven heeft.
Mexicaanse dwergpalm: Chamaedorea elegans
Een palm wordt al gauw te groot voor de badkamer, maar dat is niet het geval bij de Mexicaanse dwergpalm. Een lichte plek, uit de volle zon, is het beste voor deze plant. Kamertemperatuur is prima voor deze palm, maar in de winter mag de temperatuur wat lager zijn, tot rond de 15 graden. De grond moet steeds licht vochtig gehouden worden, maar mag niet doorweekt raken. Geef daarvoor regelmatig kleine beetjes water.
Sierasperge: Asparagus
De sierasperge (Asparagus) staat ook wel bekend als aspergegroen. Hij is, zoals de naam al doet vermoeden, inderdaad familie van de eetbare asperge. Met zijn mooie, zacht gevederde blad doet hij wel wat denken aan een varen. Ondanks zijn kwetsbare uiterlijk is het een vrij eenvoudig te verzorgen en zeer sterke kamerplant. Zet hem alleen niet in de volle zon. Hij verdraagt temperaturen vanaf 10 graden en houdt ervan als zijn kluit licht vochtig blijft.
Tillandsia
Tillandsia’s worden ook wel luchtplantjes genoemd, omdat ze niet in aarde staan en hun voedsel ‘uit de lucht’ halen. Er zijn Tillandsia’s die afkomstig zijn uit woestijnachtige omstandigheden, uit tropische jungles en situaties daar tussenin. Over het algemeen hebben de woestijn-Tillandsia’s meer (zon)licht en minder water nodig. U herkent ze aan een wat witgrijzer blad. De groenere Tillandsia’s hebben wat minder licht nodig, maar wat meer water. De allergroenste versies hebben baat bij een wat hogere luchtvochtigheid. Afhankelijk van de luchtvochtigheid, kunnen Tillandsia’s hun water slechts voor een deel uit de lucht halen. Daarnaast moet u ze besproeien of dompelen.
Venushaar: Adiantum
De tere, waaiervormige blaadjes van venushaar (Adiantum raddianum) hebben een delicate uitstraling. Wat mooi uitkomt in een badkamer. Hij houdt van een warme, maar niet van een zonnige plek. Zorg ervoor dat de temperatuur niet onder de 18 graden komt en hij niet in (koude) tocht staat. Een badkamer waar vaak een raam open staat, is dus wat minder geschikt. Zorg dat de grond nooit uitdroogt, maar ook niet verzadigd raakt. Droogt hij uit, dan verdorren de bladeren al snel. Staat hij te lang te nat, dan zullen op den duur zijn wortels aangetast worden. Geef dus regelmatig kleine beetjes water. Zacht water, op kamertemperatuur, heeft de voorkeur.
Vlinderorchidee: Phalaenopsis
Houdt u van bloemen, plaats dan eens een bloeiende vlinderorchidee in uw badkamer. Zorg voor een lichte, maar niet te zonnige plek. En voor een temperatuur tussen de 16 en 25 graden, waarbij 16 graden de minimale nachttemperatuur is. Overdag is de temperatuur bij voorkeur boven de 20 graden. De waterbehoefte van de Phalaenopsis is niet zo groot. Zomers 1 keer in de week een scheut water (op kamertemperatuur) is genoeg, in de winter nog wat minder. Regenwater is daarbij geschikter dan kraanwater, want hij houdt van zacht water. Ook dompelen is een goede manier om deze plant van water te voorzien.
Vrouwentong: Sansevieria
De vrouwentong (rechts en geheel links op de foto) is een hele sterke kamerplant, die onder veel verschillende omstandigheden goed groeit. Ook in de badkamer is hij op zijn plek. Hij verdraagt warmte, maar kan er ook goed mee omgaan wanneer de temperatuur wat lager is. In een eerder artikel vindt u nog meer planten die het goed doen bij lagere temperaturen in huis. Geef hem steeds pas weer water wanneer de aarde weer opgedroogd is. Doordat de plant water kan vasthouden, is zijn waterbehoefte klein.
In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.
(Bron: kamerplantenoverzicht MAX Vandaag. Foto’s: Shutterstock)