Is het einde van tafeltje-dek-je in zicht?

Steeds meer lokale afdelingen van de bekende maaltijdenservice tafeltje-dek-je worden opgedoekt. Ouderen zijn niet langer afhankelijk van deze service door de grote hoeveelheid andere mogelijkheden.

Prijzig

Veel klanten zeggen tafeltje-dek-je op in verband met de prijs van deze service. Voor 7 euro per dag krijgt u bij tafeltje-dek-je een maaltijd thuisbezorgd, veel commerciële partijen doen dit voor minder.  Dit is dan ook een belangrijke reden waarom veel lokale afdelingen van tafeltje-dek-je ermee op moeten houden. Woordvoerder Joeri Veen van de ouderenbond Anbo: “Commerciële cateraars, supermarkten en zogenoemde foodboxdiensten komen met een steeds gevarieerder aanbod voor steeds aantrekkelijkere prijzen.”

Geen landelijk overzicht

Er zijn geen precieze cijfers van het aantal afdelingen van tafeltje-dek-je dat is gestopt. Vaak gaat het om lokale initiatieven die in samenwerking met de gemeente of verzorgingshuizen. Lang niet altijd gebeurde dit onder de naam van tafeltje-dek-je, waardoor een landelijk overzicht ontbreekt.

Logische stap

Volgens Veen is het niet vreemd dat commerciële cateraars steeds meer ouderen als klant ontdekken, sterker nog: het is een logische stap. “We hebben te maken met een dubbele vergrijzing. Er zijn grote aantallen babyboomers en die leven ook nog eens langer. In 2040 is 26 procent van de Nederlandse bevolking 65-plus, een steeds groter deel hiervan blijft steeds langer zelfstandig wonen, waardoor de behoefte aan kant-en-klaar maaltijden alleen maar zal groeien.”

Nieuwe kansen

Er zijn dus genoeg mogelijkheden voor tafeltje-dek-je om zich te herpakken. Er zijn tot op heden nog geen klachten binnengekomen bij de Anbo over het verdwijnen van de lokale afdelingen. Veen: “Natuurlijk zijn er ouderen die dit jammer vinden, al is het alleen al vanwege het sociale aspect: het contact met de vrijwillige bezorgers die de maaltijden rondbrengen.”

(Bron: De Telegraaf)

Geef een reactie