Hoe kunt u kunstbloemen (en -planten) het best stofvrij maken en onderhouden?
Publicatiedatum: 22 januari 2024
Kunstbloemen (en -planten) zijn steeds mooier en moeilijker van echt te onderscheiden. Er worden er dan ook steeds meer van verkocht. Op den duur zijn het wel echte stofvangers. We hebben tips voor het stofvrij maken en het onderhouden ervan.
Voordelen van kunstbloemen ten opzichte van echte bloemen
Echte bloemen hebben hun eigen charme, maar toch kiezen steeds meer mensen voor kunstbloemen. Ze zijn tegenwoordig vaak zo mooi, dat ze nauwelijks meer van echte bloemen te onderscheiden zijn. Ze hebben daarnaast als voordeel dat u niet steeds het water hoeft te verversen en ze gaan, in tegenstelling tot verse bloemen, heel lang mee. Verwelken is er niet bij.
Op termijn kan het daardoor tot een kostenbesparing leiden. De keuze is inmiddels ook zo groot, dat u ze helemaal naar uw smaak kunt kiezen, of aanpassen aan het seizoen of een situatie. Voor wie een allergie voor stuifmeel heeft, kunnen ze ook een uitkomst zijn. Aangezien bloemen van bijvoorbeeld zijde geen klachten als hooikoorts veroorzaken.
Zijn kunstbloemen duurzaam?
Als u met een aantal zaken rekening houdt, kunnen kunstbloemen een duurzame optie zijn. De meest duurzame nepbloemen zijn de exemplaren die van gerecyclede materialen gemaakt zijn. Of in elk geval geen schadelijke stoffen bevatten. Bij goedkopere kunstbloemen is dit helaas meestal niet het geval. Ook is het voor het duurzame effect van belang dat u lang met een boeket doet. En dus niet bijvoorbeeld elke paar weken een nieuwe verzameling aanschaft. Bij de productie worden er namelijk veel grondstoffen en energie gebruikt. Maar dit valt soms weer weg tegen de kweek van echte bloemen en het transport van (tropische) bloemen naar de winkels.
Er bestaan ook mogelijkheden voor een abonnement, waarbij u regelmatig een nieuw boeket krijgt, waarna uw gebruikte boeket weer naar iemand anders gaat en andersom.
Kunstbloemen (en -planten) schoonmaken
Naar kunstbloemen en -planten heeft u weinig omkijken. Het enige waar u rekening mee moet houden, is dat ze stoffig en op den duur wat vuil kunnen worden. Door ze ongeveer elke 2 weken af te stoffen, blijven ze fris. U kunt daarvoor bijvoorbeeld een plumeau gebruiken. Of gebruik een föhn (op een koele stand), om het stof eraf te blazen. Doe dit wel in een deuropening of bij een geopend raam en blaas het stof zo naar buiten, zodat het niet in uw woning terecht komt. Gebruik in geen geval een stofzuiger om het stof eraf te blazen, aangezien dit voor beschadigingen kan zorgen.
Is het stof of vuil hardnekkiger, dan is er meer nodig om de kunstbloemen of nepplant schoon te maken. U kunt dit, afhankelijk van of het materiaal hier tegen kan, doen met een vochtige doek, waarmee u het vuil voorzichtig van de bloemen of takken van de nepplant af veegt. Is het vuil wat vettig van aard, voeg dan een kleine hoeveelheid afwasmiddel aan een emmer met water toe en doop de doek daar in.
Als laatste redmiddel kunt u de bloemen of de plant, mits ze hier tegen kunnen, ook wassen in een emmer met lauwwarm water en wat wasmiddel. Aangezien ze vaak van zijde gemaakt zijn, kunt u het beste kiezen voor een wasmiddel voor zijde of de fijne was. Dompel de bloemen of takken één voor één in de emmer en veeg zo nodig met uw handen voorzichtig het vuil eraf. Laat ze vervolgens goed drogen, op bijvoorbeeld vellen keukenpapier of een handdoek. Of hang ze aan de steel op. Dat heeft als voordeel dat de bloemknoppen het mooist blijven.
Kunstbloemen langer mooi houden
Door de kunstbloemen stofvrij en vrij van vuil te houden, zorgt u ervoor dat ze minder snel dof worden. Maar ze kunnen hun kleur ook verliezen bij een te grote hoeveelheid zonlicht. Zorg daarom voor een plek waar ze niet de hele dag in het zonlicht staan en/of spuit ze in met een UV-beschermende spray.
Hoe kunt u kunstbloemen het beste bewaren?
Wisselt u meerdere boeketten met kunstbloemen met elkaar af of wilt u de bloemen om een andere reden enige tijd opbergen? Doe ze dan in een doos of hoes. Op deze manier zijn ze goed beschermd en vangen ze in de tussentijd geen stof. Zijn er voor of tijdens het bewaren onverhoopt bloemen, blaadjes of takjes losgeraakt? Dan kunt u ze er eventueel weer aan lijmen met een geschikte lijmsoort.
(Bron: natuurlijk-bloemen.nl, Reflower, Aldi, GroenVandaag.nl, Easyplants Kunstplanten, Woodstock Design, Florafy. Foto’s: Shutterstock)