regenwater

Moet u uw kamerplanten regenwater of kraanwater geven?

In kraanwater zit kalk. Niet alle planten kunnen daar even goed tegen. Bevat uw kraanwater veel kalk, dan kan het in sommige gevallen daarom beter zijn om uw planten regenwater te geven.

Zacht of hard kraanwater?

Hoe veel kalk er in uw kraanwater zit, is afhankelijk van waar u in Nederland woont. Water dat weinig kalk bevat, wordt zacht genoemd en kalkrijk water wordt hard genoemd. Via websites als Mooiwater.nl kunt u opzoeken welke hardheid het kraanwater in uw woonplaats heeft. De gegevens voor deze website zijn afkomstig van de waterbedrijven. In een eerder artikel vertellen we er meer over.

Welke gevolgen heeft hard kraanwater voor kamerplanten?

Hard kraanwater kan voor problemen zorgen bij kamerplanten. Ze kunnen hier op reageren met bruine randen aan hun blad. Dat gebeurt bijvoorbeeld al snel bij een Calathea. Ook kunnen er kleine witte stipjes op het blad ontstaan. De plant scheidt de kalk op deze manier weer uit. Dat is bijvoorbeeld weleens te zien bij een pannenkoekplant.

guttatie
Lees ook: Druppelende kamerplanten (guttatie), kan dat kwaad?

Door hard kraanwater kan er ook witte aanslag op de potgrond ontstaan. De zuurgraad van de grond verandert hierdoor en dit kan groeiproblemen veroorzaken. In dat geval kunt u de plant het best verpotten en in verse potgrond zetten.

Regenwater gebruiken

Bevat het water bij u veel kalk, dan is het beter om voortaan zo mogelijk regenwater aan uw kamerplanten te geven. Zorg er wel voor dat dit op kamertemperatuur is, want planten reageren slecht op te koud water. U kunt dit bijvoorbeeld uit een regenton halen of wanneer u daar geen plek voor heeft, kunt u een emmer of gieter buiten plaatsen wanneer het regent. Kunt u helemaal geen regenwater verzamelen, dan kunt u ook overschakelen op gefilterd water.

Bij aangename temperaturen kunt u uw planten daarnaast ook af en toe buiten zetten tijdens een zomerse regenbui. Op die manier worden ook direct stof en eventuele kalkresten van het blad gespoeld. Haal ze wel zo mogelijk uit waterdichte sierpotten, zodat ze niet geheel doordrenkt raken met water.

In ons kamerplantenoverzicht vindt u alles over de verzorging van de meest populaire en wat minder bekende planten. Ook onderverdeeld in groene kamerplanten en bloeiende kamerplanten.

(Bron: archief, RTL Nieuws, VT Wonen, Mama Botanica, 123planten. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reacties (3)

    Mourikvan says:

    Veel planten zijn niet bestand tegen hard water. Veiliger is het om zacht water aan de plant te geven. Bovenal is het raadzaam om je van te voren te verdiepen wat je planten wel / niet aan kunnen. Welke ph – waarde past het best bij de plant
    Bovendien kun je met zacht water de spullen makkelijker schoon maken.

    bijbloem says:

    Regenwater.
    Ik heb et spoelwater van de koffiekan bewaard om aan de planten te geven.
    Ik kan geen regenton plaatsen. Daarom heb ik lege jerrycans van schoonmaakazijn en melk (alles goed spoelen) om het in te bewaren op een koele en donkere plaats.
    Nu heeft het zoveel geregend dat ik er weinig van heb gebruikt. In mijn schuur staan kannen.
    Kan ik die nog gebruiken voor bijvoorbeeld groente of vruchtstruiken?

      MAX Vandaag says:

      Beste bijbloem, bedankt voor uw reactie. Goed dat de jerrycans op een koele en donkere plaats staan. Zijn ze ook afgesloten, zodat voorkomen wordt dat er muggenlarven in terecht kunnen komen? We durven niet te zeggen hoelang het water op deze manier geschikt blijft om uw planten te gieten, maar zo lang ze koel en donker blijven, is dit zeker enige tijd mogelijk. Op den duur zal er algen- en bacteriegroei ontstaan, dus dan is het misschien beter ze af en toe leeg te gieten en weer met vers regenwater te vullen. Vriendelijke groet, webredactie MAX Vandaag