Heel Holland Bakt Kids winnaar Floris met zijn kerstplank.

Kerstplank van Heel Holland Bakt Kids winnaar Floris

1 taart of gebakje is lekker, maar een hele plank met kerstdesserts is nog lekkerder! Daarom maakt Heel Holland Bakt Kids winnaar Floris een kerstplank. Hierop gaan 4 kleine kerst-baksels. Ook handig voor het kerstdiner op school.

Recept 1 van de kerstplank: kerstboomcake

Ingrediënten:

  • 1200 gram plantaardige boter
  • 600 gram fijne suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 12 eieren
  • 580 gram zelfrijzend bakmeel
  • 20 gram cacaopoeder
  • Zakje espressopoeder
  • Snuf zout
  • Groene kleurstof

Extra nodig

  • Kerstboomuitsteker
  • Cakeblik

(Er worden in totaal 3 cakes gebakken, om 1 cake te vormen)

Bereiding kerstboomcake

Maak de 1e cake

Verwarm de oven voor op 175 graden (boven en onder warmte). Maak dan eerst de groene cake. Klop 200 gram plantaardige roomboter, met 200 gram fijne suiker en 1 zakje vanillesuiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren door het boter/suikermengsel (in totaal 4 eieren). Zeef 200 gram zelfrijzend bakmeel en een snuf zout door het mengsel.

Het cakebeslag is nu klaar om te kleuren. Voeg een druppeltje groene kleurstof aan het cakebeslag toe. Als je beslag de gewenste kleur heeft kan je het mengsel in een cake-bakblik doen (het bakblik eerst even invetten). Bak de cake in ongeveer 55 min op 175 graden gaar.

Maak de 2e cake

Maak daarna de chocolade cake. Klop 200 gram plantaardige roomboter met 200 gram fijne suiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren door het boter/suikermengsel (in totaal 4 eieren). Zeef 180 gram zelfrijzend bakmeel, 20 gram cacaopoeder, een snuf zout en een zakje espresso-poeder door het mengsel. Je kunt het chocoladecakebeslag nu in een cake-bakblik doen (het bakblik eerst even invetten). Bak de cake in ongeveer 55 min op 175 graden gaar.

Snijd beide cakes in dikke plakken. Steek uit alle plakken een kerstboom, gebruik hiervoor een vormpje van een kerstboom.

Maak de 3e cake

Maak dan de neutrale cake. Klop 200 gram plantaardige roomboter, met 200 gram fijne suiker en 1 zakje vanillesuiker tot een romig mengsel. Klop 1 voor 1 de eieren door het boter/suikermengsel (in totaal 4 eieren). Zeef 200 gram zelfrijzend bakmeel en een snuf zout door het mengsel.

Stort nu een laagje cakebeslag in het bakblik (het bakblik eerst even invetten). Zet daarin, om en om, de groene en bruine uitgestoken kerstboompjes. Verdeel het overige beslag langs de randen. Bak de cake in op 175 graden in ongeveer 50 minuten gaar. Wanneer je daarna plakken van de cake snijd, komen er groene en bruine kerstbomen tevoorschijn.

Recept 2 van de kerstplank: kerstbomen en sneeuwmannen

Ingrediënten:

  • 3 eiwitten
  • 100 gram fijne suiker
  • 90 gram poedersuiker
  • Oranje kleurstof
  • Zwarte kleurstof
  • Rode kleurstof
  • Groene kleurstof

Bereiding meringue schuim

Klop 3 eiwitten stijf in een vetvrije kom. Voeg lepel voor lepel de 100 gram fijne suiker toe aan de eiwitten. Spatel tot slot de poedersuiker door de luchtige eiwitten.

Verdeel  het eiwit over verschillende bakjes om ze op kleur te brengen met kleurstoffen en in spuitzakjes te doen:

  • 1 eetlepel eiwit oranje (geen spuitmond, klein puntje afknippen)
  • 1 eetlepel eiwit zwart (geen spuitmond, klein puntje afknippen)
  • 2 eetlepels eiwit rood (geen spuitmond, klein puntje afknippen)
  • de helft van het overige eiwit groen (spuitmond kartels 14 millimeter)
  • de tweede helft blijft wit (spuitmond rond 14 millimeter)

Spuit de kerstbomen op. Door in 3 etappes het eiwit op een bakpapier te spuiten. Strooi daarna kerstspikkels over de kerstbomen.

Voor de sneeuwpoppen, spuit 2 bolletjes eiwitschuim op het bakpapier. Met rood eiwit een mutsje op spuiten, oranje een wortel-neusje en met zwart de ogen en knopen.

De sneeuwpoppen en kerstbomen kunnen nu rustig gebakken worden. Plaats ze in de oven welke voorverwarmd is op 100 graden (boven en onderwarmte) en bak voor 2 uur. Laat daarna in een dichte oven afkoelen.

Recept 3 van de kerstplank: koekkrans van gemberkoekmannetjes

Ingrediënten:

  • 120 gram boter
  • 120 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 milliliter honing
  • 2 theelepels gemberpoeder
  • 0,5 theelepel kaneel
  • Snuf nootmuskaat
  • Snuf zout
  • 1 ei
  • 300 gram Zeeuwse bloem
  • 1 theelepel baksoda

Icing

  • 100 gram poedersuiker
  • 0,5 eiwit

Verder nodig

  • Uitsteekvormen

Bereiding gemberkoekdeeg

Meng de boter, lichtbruine basterdsuiker, honing, gemberpoeder, kaneel, nootmuskaat en zout door elkaar. Meng het ei door het mengsel en voeg de bloem en baksoda toe. Kneed tot een mooi deegje. Laat het deeg een uurtje rusten in de koelkast.

Rol het deeg uit tot 0,5 centimeter dik is. Steek bijvoorbeeld gemberkoekmannetje of sterren uit. Leg de uitgestoken vormpjes in een cirkel op een bakplaat (gebruik eventueel een ronde ring als malletje).

Bak de krans op 170 graden (boven en onder warmte), in ongeveer 14 minuten (mogelijk paar minuutjes langer).

Bereiding icing

Klop de poedersuiker met het eiwit door elkaar, totdat je er piekjes van kunt maken. Stop de icing in een cornetje of klein spuitzakje. Decoreer de krans. Eventueel kan de icing nog kleuren met kleurstof.

Recept 4 van de kerstplank: brownie kerstbomen

Ingrediënten:

  • 225 gram boter
  • 115 gram pure chocolade
  • 2 eieren en 1 eidooier
  • Een snuf zout
  • 330 gram suiker
  • 125 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • Kerststokjes als stammetjes

Icing

  • 100 gram poedersuiker
  • 0,5 eiwit

Bereiding brownie

Smelt de boter met de pure chocolade in een pannetje op een hittebron. Klop de eieren en de eidooier met de suiker en een snuf zout luchtig in een kom. Klop het mengsel gedurende 5 minuten door. Spatel het chocolademengsel door het eier/suiker mengsel. Zeef tot slot de bloem en cacaopoeder door het mengsel. Vet een rechthoekige bakplaat in en stort het mengsel in de vorm. Bak de brownie 40 minuten op 175 graden.

Maak de icing

Klop de poedersuiker met het eiwit door elkaar, totdat je er piekjes van kunt maken. Stop de icing in een cornetje of klein spuitzakje.

Wanneer de brownie is afgekoeld, decoreer deze met de icing door verticale strepen toe trekken. Eventueel bestrooien met kerstspikkels. Snij vervolgens de brownie in de lengte door de midden. Snijd vervolgens puntjes/driehoekjes. Steek een kerststokje als stam in de brownie.

Kijk voor meer recepten van Tijd voor MAX op onze receptenpagina.  

(Bron: Floris van Weeghel. Foto: MAX)

Geef een reactie