Naar cookieinstellingen
Duur 13:07
Gepubliceerd op 18 december 2023

Dit kookt MAX Vandaag kerstmenu: zoete preisoep, tagliatelle met zalm en gebakken peertjes

De kerstdagen staan voor de deur. Gaat u zelf in de keuken aan de slag en bent u nog op zoek naar inspiratie? We hebben voor u een kerstmenu samen gesteld met hele lekkere en alledaagse ingrediënten. Een voorgerecht van preisoep met mais, als hoofdgerecht tagliatelle met een saus van knolselderij, pesto en zalm en als toetje gebakken peertjes met speculaas en een bolletje ijs. Feestelijke gerechten die ook nog eens in ongeveer een half uur op tafel staan. Emina Zorlak laat in de video stap voor stap zien hoe u dit 3-gangenmenu maakt.

(De recepten zijn gemaakt voor 2 personen)

Ingrediënten zoete preisoep met kruidenroomkaas en gerookte amandelen:

  • klontje roomboter
  • 2 preien
  • 500 milliliter water
  • 1 groentebouillonblokje
  • 1 blikje mais à 140 gram
  • 2 eetlepels kruidenroomkaas
  • 20 gram gerookte amandelen

Bereidingswijze:

Om te beginnen het voorgerecht van dit kerstmenu. Halveer de prei in de lengte, was onder de kraan en snijd de prei in reepjes. Smelt de boter in een soeppan en bak de prei circa 5 minuten. Voeg het water, bouillonblokje en de mais toe en laat circa 5 minuten pruttelen. Pureer de soep met de staafmixer. Zeef de soep en druk met de bolle kant van een soeplepel alles goed door de zeef. Verdeel de soep over borden. Lepel er de kruidenroomkaas over. Hak de amandelen en bestrooi over de roomkaas.

Ingrediënten pesto-tagliatelle met knolselderijsaus en gebakken zalm:

  • 1 kleine knolselderij
  • olijfolie
  • peper, zout
  • 2 zalmmoten
  • 150 gram tagliatelle
  • 125 milliliter slagroom
  • 1 potje pesto alla Genovese

Bereidingswijze:

Verwarm voor het hoofdgerecht van het kerstmenu de oven voor op 180 graden.

Schil de knolselderij, snijd ik kleine blokjes en verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olie en breng op smaak met peper en zout. Rooster circa 20 minuten in de oven. Haal de knolselderij uit de oven en leg de zalmmoten op de bakplaat erbij. Besprenkel met olie en bestrooi met peper en zout en bak circa 10 minuten.

Breng een pan water met een beetje zout aan de kook. Kook de tagliatelle volgens de bereidingswijze op de verpakking.

Doe de knolselderijblokjes in een hoge maatbeker en pureer met de slagroom tot een gladde, iets dikkere saus. Schenk in een pannetje en verwarm kort door.

Giet de pasta af en bewaar wat van het kookvocht. Voeg de pesto toe aan de tagliatelle en eventueel een scheutje kookvocht en verwarm nog kort door.

Schep wat van de knolselderijsaus in het bord en verdeel daarover de pesto-tagliatelle. Leg hier schuin de zalm op. Decoreer de zalm eventueel met wat gesneden peterselie of een paar takjes basilicum, als u dit in huis heeft. En dan nu naar het laatste onderdeel van het kerstmenu: het dessert.

Ingrediënten gebakken peertjes met speculaasjes en ijs:

  • 2 peren
  • klontje roomboter
  • 2 bollen vanille-ijs
  • een aantal speculaasjes

 Bereidingswijze:

En dan de laatste onderdeel van het kerstmenu: het dessert. Schil de peren, snijd in kwarten en verwijder de klokhuizen. Smelt de boter in een koekenpan en bak de peren in circa 4 minuten om en om goudbruin. Verdeel de warme peren in een rondje over de borden en lepel in het midden een bolletje ijs. Verkruimel de speculaasjes en bestrooi over het ijs.

Wij hopen dat dit kerstmenu bijdraagt aan een smakelijke kerst!

(Bron: Emina Zorlak. Foto: MAX)

Geef een reactie

Bekijk ook

Meer
Minder uitleg Meer uitleg

Cookies op de website van omroep MAX. Geef je toestemming!

Wij plaatsen Functionele cookies, om deze website naar behoren te laten functioneren en Analytische cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten. Deze cookies gebruiken geen persoonsgegevens. Voor cookies waarmee derden uw surfgedrag kunnen volgen, kunt u hieronder apart toestemming geven.

Meer uitleg

Waarom cookies?

Omroep MAX plaatst specifieke cookies om het gebruiksgemak voor bezoekers te vergroten. Ze helpen in functionaliteit en zijn bedoeld om inzicht te krijgen in de werking en effectiviteit van de websites.

Hiermee kunnen we de bezochte website zo gebruiksvriendelijke en interessant mogelijk maken voor de bezoeker. Hierbij worden geen gegevens verzameld die gebruikt kunnen worden om individuele gebruikers te volgen.

Functionele cookies

Cookies die er voor zorgen dat deze website naar behoren functioneert

De websites van Omroep MAX gebruiken cookies om er voor te zorgen dat onze websites naar behoren werken. Zo gebruiken wij cookies voor:

  • het onthouden van informatie die je invult op de verschillende pagina’s, zodat je niet steeds al je gegevens opnieuw hoeft in te vullen
  • het doorgeven van informatie van de ene pagina aan de volgende pagina, bijvoorbeeld als er een lange enquête wordt ingevuld of als je veel gegevens moet invullen bij een online bestelling
  • het opslaan van voorkeuren, zoals de taal, locatie, het gewenste aantal te tonen zoekresultaten, etc.
  • het opslaan van instellingen voor een optimale videoweergave, zoals de gewenste buffergrootte en de resolutiegegevens van je scherm
  • het uitlezen van je browserinstellingen om onze website optimaal op je beeldscherm te kunnen weergeven
  • het opsporen van misbruik van onze website en diensten, door bijvoorbeeld een aantal opeenvolgende mislukte inlogpogingen te registreren
  • het gelijkmatig belasten van de website, waardoor de site bereikbaar blijft
  • het aanbieden van de mogelijkheid om inloggegevens op te slaan, zodat je die niet elke keer opnieuw hoeft in te voeren
  • het mogelijk maken om te reageren op onze websites

Webstatistieken

Cookies waarmee wij het gebruik van de website kunnen meten.

Om te bepalen welke onderdelen van de website het meest interessant zijn voor onze bezoekers, proberen wij continu te meten met behulp van de software van comScore Digital Analytix hoeveel bezoekers er op onze website komen en welke onderdelen van de website het meest bekeken worden. Hiervoor gebruiken wij cookies.

Het is onderdeel van de (wettelijke) taak van Omroep MAX als Publieke Omroep om te rapporteren over onze prestaties. Daarvoor is het nodig om webstatistieken bij te houden. Ook nemen wij deel aan het landelijke internetbereikonderzoek STIR. Hiervoor gebruiken wij cookies, zodat wij de browser kunnen herkennen en op die manier het aantal bezoekers aan onze websites kunnen meten.

Van de informatie die wij zo verzamelen worden statistieken gemaakt. Deze statistieken geven ons inzicht in hoe vaak onze webpagina's bezocht worden, waar bezoekers de meeste tijd doorbrengen, enzovoort. Hierdoor zijn wij in staat structuur, navigatie en inhoud van de website zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. De statistieken en overige rapportages kunnen wij niet herleiden tot personen.

Wij gebruiken cookies voor:

  • het bijhouden van het aantal bezoekers op onze webpagina’s
  • het bijhouden van de tijdsduur die elke bezoeker doorbrengt op onze webpagina’s
  • het bepalen van de volgorde waarin een bezoeker de verschillende pagina’s van onze website bezoekt
  • het beoordelen welke delen van onze site aanpassing behoeven
  • het optimaliseren van de website

Voor gebruik van deze cookies is geen toestemming vereist en deze kunnen dan ook niet worden uitgeschakeld.

Sociale media

Sociale cookies verzamelen gegevens over de activiteiten van gebruikers. Dit maakt het onder andere mogelijk om fragmenten van sociale platforms te bekijken, inhoud van onze websites te delen met je vrienden, te reageren op berichten van andere gebruikers en de makers of actief mee te discussiëren op onze forums. Sommige sociale cookies die geplaatst worden, kunnen door sociale medianetwerken ingezet worden om jouw internetgedrag te gebruiken voor commerciële doeleinden. Hier heeft Omroep MAX geen invloed op.

Voor meer informatie over de manier waarop deze derden omgaan met jouw persoonsgegevens, verwijzen wij je door naar het privacy beleid van deze derden. De meest voorkomende zijn:

Cookie-instellingen aanpassen en meer informatie

De cookie-instellingen voor deze website zijn te allen tijde naar je persoonlijke voorkeur te wijzigen. De pagina waarop je deze instellingen kunt wijzigen is te bereiken via deze link Cookie instellingen. Hier is ook gedetailleerde informatie vinden over welke cookies we specifiek plaatsen.

  • Ik wil Sociale Media koppelingen:

    hiermee staat u het plaatsen van Social media Cookies toe, deze netwerken kunnen u volgen en kan uw internetgedrag monitoren voor commerciële doeleinden.