Nieuw energiecontract op de markt: vaste gasprijs, dynamische stroomprijzen. Is het interessant voor u?
Publicatiedatum: 6 december 2023
Het prijsplafond voor gas en elektriciteit is aan zijn laatste maand toe. Voorlopig betaalt u nog maximaal 1,45 euro per kubieke meter gas (m3) en 0,40 euro per kilowattuur (kWh), maar per 1 januari 2024 komen deze maximumtarieven te vervallen. Kiest u dan voor vaste of variabele energieprijzen, is dan de vraag. Of voor een nieuw soort energiecontract, met een vaste gasprijs en dynamische tarieven voor elektriciteit? We spreken met een expert over deze nieuwste ontwikkeling.
Wat zijn dynamische energietarieven?
Dynamische energietarieven zijn in de loop van 2022 opgekomen, zoals we in dit artikel uitleggen. Als u kiest voor zo’n energiecontract met dynamische tarieven, geldt elke 24 uur een ander tarief voor uw gas. De prijzen van elektriciteit kunnen zelfs elk uur stijgen of dalen. Het verschil met een vast en variabel energiecontract zit hem in de constante schommelingen. Want variabele tarieven wijzigen slechts een beperkt aantal keer per jaar (meestal doen leveranciers dat elk half jaar). Inmiddels zijn er ongeveer 250.000 Nederlandse huishoudens met een dynamisch energiecontract. Eneco heeft in 2023 al energiecontracten met dynamische tarieven op de markt gebracht, als 1e van de grote energieleveranciers.
Nieuw op de markt: vaste gasprijs, dynamische stroomprijzen
Nu gaat Eneco zelfs nog een stap verder, met de constructie ‘Dynamisch & Vast’. U kunt kiezen voor gasprijzen die 1 jaar lang vastliggen, plus een stroomprijs die dus elk uur verandert. Koken en uw woning verwarmen doet u het hele jaar lang voor dezelfde prijs. Maar uw stroomverbruik kunt u dagelijks afstemmen op de momenten waarop elektriciteit het goedkoopst is. Om 17.00 uur of om 21.00 uur een wasje draaien, het kan zomaar 8 cent per kWh schelen. Wel betaalt u elke maand hetzelfde termijnbedrag. Bij de jaarafrekening blijkt vervolgens of u geld bij moet betalen of terugkrijgt.
Vast & Dynamisch: gaan we dit vaker zien?
Naast Eneco is Coolblue Energie de enige andere leverancier die kiest voor deze specifieke mengvorm van vaste en dynamische tarieven. Dat een grote speler als Eneco hiervoor kiest, is opvallend. Of meer leveranciers dit voorbeeld gaan volgen, is nog de vraag. Want u kunt sowieso al kiezen voor een vaste gasprijs bij de ene leverancier plus dynamische stroomtarieven bij de andere leverancier. “Eigenlijk bestaat deze vorm al wel langer, maar niet bij dezelfde energieleverancier. Dus dit maakt het voor de klant ietsje makkelijker”, vertelt Koen Kuijper van vergelijkingssite Energievergelijk.nl aan MAX Vandaag, doelend op het nieuwe contract dat Eneco aanbiedt. “Maar wie echt slim is, kan het beter apart doen. Want dan zie je dat een andere partij goedkoper is qua gas.”
Vast & Dynamisch: let op als u zonnepanelen heeft
Hoe dan ook worden dynamische energietarieven langzaam maar zeker steeds populairder. Dat een grote leverancier als Eneco er toekomst in ziet, is dan ook een teken aan de wand. Kuijper verwacht ook een verdere toename van het aantal dynamische energiecontracten, maar benadrukt dat de dynamische tarieven niet voor iedereen geschikt zijn. “Zeker als u bijvoorbeeld veel zonnepanelen heeft, dan raden wij zo’n contract eigenlijk af. Omdat het niet interessant, zeker door de sterk wisselende stroomprijzen. Met name overdag in de zomer is die prijs soms negatief. En dan bent u aan het betalen voor uw opgewekte stroom.”
Uw energierekening in 2024: waar moet u verder rekening mee houden?
Sowieso breken er belangrijke tijden aan op het gebied van energie. Het prijsplafond komt dus te vervallen, verder gaat de energiebelasting op gas in 2024 omhoog en de energiebelasting op elektriciteit juist iets omlaag. De netbeheerkosten gaan eveneens omhoog, waardoor u ook duurder uit bent als u een vast contract heeft. Ook de energietoeslag keert niet meer terug in 2024. Wel kunt u nog met terugwerkende kracht energietoeslag over 2023 aanvragen (tot wanneer dit nog kan, verschilt per gemeente), mits u binnen de inkomensgrenzen van uw gemeente valt. Al met al kan uw energierekening bij een gemiddeld verbruik 11 euro per maand duurder worden. Uzelf oriënteren en zoeken naar goedkopere alternatieven, net als bij zorgverzekeringen, kan in elk geval geen kwaad.
(Bron: Archief, MAX Meldpunt, Dynamisch-tarief.nl, NU.nl, Energievergelijk.nl, Eneco, Easyswitch, Kassa, Algemeen Dagblad. Foto: Shutterstock)