Zorgverzekering betalingsachterstand CAK

Zorgverzekering is verplicht: maar wat zijn de regels als u achterloopt met betalen?

In Nederland is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. U kunt uw premies maandelijks, per kwartaal, halfjaarlijks of in 1 keer voor een heel jaar betalen, afhankelijk van de mogelijkheden bij uw verzekeraar. Maar wat als u uw premie helemaal niet kunt betalen?

Zorgverzekering: verplichting voor u en voor de verzekeraar

Een basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont of werkt, zo staat in de zorgverzekeringswet. Volgens diezelfde wet zijn verzekeraars verplicht om elke aanvraag te accepteren. ‘De persoonlijke situatie van de verzekerde mag niet van invloed zijn op de premie voor de zorgverzekering. Dit betekent dat de gezondheid, de leeftijd of het inkomen van de verzekerde geen verschil maken voor de hoogte van de premie’, vat Zorginstituut Nederland samen.

CAK-registratie bij betalingsachterstand van 6 maanden

Maar als de verzekerde zijn of haar premies niet meer kan betalen, wordt het toch problematisch. Betaalt u niet op tijd, dan stuurt uw verzekeraar een betalingsherinnering. Als uw verzekeraar zelf geen betalingsregeling aanbiedt, informeer dan of dit alsnog tot de mogelijkheden behoort. Na 2 maanden kan de verzekeraar uw aanvullende zorgverzekering beëindigen. U behoudt wel de wettelijk verplichte basisverzekering. Loopt u 6 maanden achter met betalen, dan krijgt u een registratie bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Zorgverzekering onverzekerd
Lees ook: Geen zorgverzekering na 1 februari, mag dat wel?

Bestuursrechtelijke premie in plaats van zorgverzekering

Een groot nadeel van deze registratie: de zogeheten bestuursrechtelijke premie, die u aan het CAK moet betalen. In 2024 gaat deze bestuursrechtelijke premie van 165,70 euro naar 175,20 euro per maand, meldt de Staatscourant. Dit bedrag is hoger dan een reguliere premie en gaat van uw salaris, uitkering, pensioen of zorgtoeslag af. Wees erop bedacht dat de bestuursrechtelijke premie los staat van de openstaande schuld bij uw verzekeraar. U bent dus geld verschuldigd aan het CAK, maar u moet tegelijkertijd uw betalingsachterstand bij uw verzekeraar weg zien te werken.

Hoelang blijft u geregistreerd bij het CAK?

U kunt uzelf niet afmelden bij het CAK, dat moet uw verzekeraar voor u doen. Dat gebeurt pas als u uw schuld heeft afgelost of een betalingsregeling heeft getroffen. Een andere mogelijkheid is het aangaan van een sanerings- of schuldhulpverleningstraject bij uw gemeente. Zolang u een betalingsachterstand bij uw verzekeraar heeft, kunt u bovendien niet overstappen naar een andere verzekeraar. Overstappen is wel mogelijk als u alleen achterloopt met het betalen van uw eigen risico. Maar dan moet u wel het openstaande eigen risicobedrag nog betalen, al dan niet met een betalingsregeling.

Geldproblemen
Lees ook: Waar kunt u terecht als u geldproblemen heeft?

Wat kunt u doen om een betalingsachterstand te voorkomen?

Zorg in 1e instantie dat het niet zover hoeft te komen. Dreigt u in financiële problemen te komen door uw zorgverzekering, schroom dan niet om hulp te vragen. Dat kunt u bij vrienden, familie of uw gemeente doen. Ook kunt u terecht bij websites als Zorgverzekeringslijn.nl en Geldfit.nl. Kijk daarnaast zorgvuldig naar uw financiële situatie in 2024. De premies gaan bij alle verzekeraars omhoog, maar als u kritisch naar uw pakket (basis en aanvullend) en naar de overstapmogelijkheden kijkt, zijn er alsnog mogelijkheden om te besparen. Tips bij het oriënteren vindt u in dit artikel.

(Bron: Archief, Rijksoverheid, Belastingdienst, Zorginstituut Nederland, Centraal Administratie Kantoor, Staatscourant, Poliswijzer, Libelle. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie