Hoe zit het? Mag u een appel of ander stuk fruit in de natuur weggooien?
Publicatiedatum: 5 december 2023
Ogenschijnlijk simpele vragen zijn vaak het moeilijkst om te beantwoorden. In de rubriek Hoe zit het? proberen wij elke week het antwoord te vinden op zulke vraagstukken. Deze keer: mag u een appel of ander stuk fruit in de natuur weggooien?
Fruit of ander straatafval weggooien: 150 euro boete
U eet een appel terwijl u autorijdt of in het bos wandelt. En als u de appel op heeft, gooit u het klokhuis in de berm of in de bosjes, want die is biologisch afbreekbaar. Toch? Het lijkt logisch, maar bij wet is dit niet toegestaan. Voor het vergrijp ‘straatafval achterlaten in openbare ruimte zonder gebruik te maken van voorgeschreven bakken, manden e.d.’ staat formeel een boete van 150 euro, volgens de richtlijnen van het Openbaar Ministerie. Het weggooien van een appel of ander stuk fruit staat hierin dus gelijk aan het weggooien van een sigaret, een plastic fles of een blikje.
Fruit kan nog 2 jaar blijven liggen
Of u daadwerkelijk een boete krijgt als u ooit een klokhuis in de bosjes of de berm gooit, is weer een tweede. Maar er is nog een reden om te wachten tot u een afvalbak tegenkomt. Weggegooid fruit trekt namelijk dieren aan. Vooral in de buurt van snelwegen kan dit voor gevaarlijke situaties zorgen, helemaal als het gaat om bananen of citrusvruchten. Want de schillen van een banaan, sinaasappel, mandarijn of citroen kunnen nog wel 2 jaar blijven liggen, voordat ze verteerd zijn.
Weggooien leidt tot weggooien
Bovendien trekt afval ander afval aan, is uit diverse wetenschappelijke onderzoeken al gebleken. Op een plek waar het al vies is, wordt het vaak alleen maar nog viezer. Zit de afvalcontainer bijvoorbeeld zo vol dat er afvalzakken naast staan? En wordt dat afval niet weggehaald? Dan zijn mensen eerder geneigd om hun afvalzak ook naast de container te zetten. En ligt een berm of een bos vol weggegooid fruit, dan is de drempel lager om uw appel daarbij te gooien.
Minder afvalbakken in natuurgebieden
Deze theorie is ook bekend bij Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Hoe willen zij bezoekers zover krijgen dat ze hun afval niet zomaar weggooien? Door in diverse natuurgebieden niet meer, maar juist minder afvalbakken te plaatsen. “Ook als afval in een vuilnisbak zit, kan het de natuur inwaaien of kunnen vogels het eruit halen om nestjes mee te bouwen”, reageert een woordvoerder van Natuurmonumenten tegenover Trouw. “Daarom vragen we onze bezoekers om hun eigen afval mee naar huis te nemen. Gelukkig doen de meeste mensen dit ook.”
Hoe minder afvalbakken in de natuur, hoe kleiner de kans op zwerfafval. En hoe minder zwerfafval, hoe minder mensen denken dat dit de norm is. En dat ze best hun klokhuis in de bosjes kunnen gooien. Dat is de psychologische gedachte achter deze maatregel. Het is, naast een boete, een andere manier om ervoor te zorgen dat fruitresten en ander afval niet zomaar in de bosjes belanden.
(Bron: Archief, Algemeen Dagblad, Radar, Boetebase.om.nl, Indebuurt.nl, Trouw, Environment and Behavior, Natuurenmilieu.nl. Foto: Shutterstock)
Geef een reactie
U moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.
Fijn om te weten over de appel, in de groene bak gooien graag.
Over de prullenbak, daar merk ik zelf wel heel veel vuil van in de natuur. Woon in Emmen en gezien de snoep, frisdrank blik en plastic kan ik gokken wie ongeveer dat doet. Maar sommige mensen denken nog steeds dat de schoonmakers er geld mee verdienen… Dus afval weggooien mag ….??
Van de afval bakken, een gooibak, soort schuine korfbal met daaronder een bak, lijkt me juist mensen te inspireren er afval in te gooien. Met een glijbaan en afvalbak eronder gaat het afval ook minder wegwaaien.
Voor wegwaaien of vogels leg er een klepje bovenop, die bestaan ook al.
Misschien dat iemand deze kennis door zou willen geven, want plastic is de natuur/ grond… en de mens ( we horen ook bij de natuur in de aarde) onze longen (en meer) stukje bij beetje aan het verminderen.
Je kan ook overdrijven hoor: een bananenschil of appel die pas na 2 jaar verteerd is…hoe verzin je het. Gooi ze lekker in de bosjes en binnen 5 minuten zitten er mieren op en in de ochtend een grote slak. De gemiddelde mens weet echt wel het verschil tussen groenafval en een pakje sigaretten. Iemand die dat pakje sigaretten in diezelfde bosjes gooit, ga je beboeten en die van de appel niet. Tenzij de BOA zich onsterflijk belachelijk wil maken.
Als ik zie dat we ons daar druk over moeten maken……nou nou , kijk dan eens in de gebieden waar het vuil wordt opgehaald, nou opgehaald,het wordt rechtstreeks de rivier in gedumpt…..🤬
Ik snap het wel, maar wat een betutteling….
Mijn indruk en ervaring is dat een klein klokhuis tamelijk snel vergaat in de natuur. Dat zie ik in onze tuin. Klokuizen die achterblijven na vogelvraat zijn na een week onzichtbaar. Banenschillen daarentegen worden “leerachtig en zwart”, je ziet ze dan niet meer maar dat is niet hetzelfde als zijn vergaan. Zeker groepjes (race) fietsers hebben de ogenschijnlijk “nette neiging” alle banenschillen op een hoop te gooien. Maandag later nog ligt op die plek zwart “leer”.
Toch vind ik dit alles in het niet vallen vergeleken met de enorme hoeveelheden hondendrollen. Overal, in de natuur, berm, op straat, steegjes waar veel kinderen lopen en spelen, etc. Ook hondenpoep vergaat maar ik vermoed dat bacteriële viezigheid meer op hondendrollen zit dan op appelschillen.
Daar valt veel winst te halen en daar mogen wat mij betreft boetes uitgedeeld worden. Maar welke “diender” wordt voor dit soort klussen op pad gestuurd?
Ik gun met name kinderen in stedelijke omgeving (dat zijn ook wijken in dorpen) een hondenpoepvrije speelruimte.
Los van dienders kunnen hier met name hondenbezitters het verschil maken.
Gewoon hondenbelasting opleggen.
In sommige gemeenten hebben ze drollenzakjes hangen die iedereen vrij mag gebruiken.
Ja, is een asociale gewoonte om te vinden dat uitwerpselen van huisdier natuurlijke charme hebben.
Die vergaan niet zo gemakkelijk. Ze plakken door de voeding.
Van de hondenbelasting kunnen ze dan iemand inhuren die de drollen opruimt.
Alleen waar moeten ze dan als afval heen?
Een uitzondering? Een vrouw met een hond die aan de diarree is. Kan ze niet met een zakje oprapen. 🙂
Ik denk meer dat het vanwege de stoffen is om het fruit te conserveren.
Of de ziektes die niet in de natuur voorkomen.
Het is vergelijkbaar als je behoefte doen. Is niet echt natuurvriendelijk.
Honden en katten zetten geursporen uit om hun territorium af te bakenen.
De voeding voor huisdieren is een soort van chemisch afval.
(Wat ik me afvraag. Bepaalde hondenbezitters vinden het niet nodig om een drollenzakje te gebruiken. Hun hond schijt mest uit als plantenvoeding. Wel vreemd dat ze hun hond niet in hun eigen tuin laten schijten. Hoeven ze geen plantenvoeding te kopen.)
Waar maken we ons druk om?
Haha er worden landen gebombardeerd.
En wij maken ons druk om een klokhuis weg te gooien in de natuur.
Ik vind daar niks mis mee.
Als je een appel of perenboom hebt die in de natuur staan,
die laten de vruchten ook gewoon vallen.
Dat wordt gewoon opgegeten door bijv vogels.